Τις κορυφαίες τάσεις στο make-up αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η έρευνα της Euromonitor International, «Voice of the Consumer: Beauty Survey 2022», η οποία υπογραμμίζει τις βασικές ευκαιρίες για καινοτομία, ανάπτυξη και consumer engagement εντός της κατηγορίας του μακιγιάζ. Το 2022, η καταναλωτική δαπάνη σε καλλυντικά μακιγιάζ (προϊόντα με χρώμα) ξεκίνησε να αυξάνεται, επανακτώντας την αξία που έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια των lockdowns, οι καταναλωτές μείωσαν τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ, με το 52% να υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποίησε καθόλου μακιγιάζ το 2020. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε ελαφρά στο 49% τις δύο επόμενες χρονιές, διεθνώς. Παρόλ’ αυτά, το μακιγιάζ δεν φαίνεται ότι θα επιστρέψει στη συχνότητα χρήσης που είχε πριν την πανδημία, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι επιλέγουν πιο φυσικά looks και λιγότερη χρήση του.

Το 2022 μάλιστα το ποσοστό αυτό άγγιξε το 56%, αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το 2021. Το ποσοστό των καταναλωτών που λέει ότι δεν φοράει καθόλου μακιγιάζ μειώθηκε κατά 5%, σηματοδοτώντας μία σταδιακή επιστροφή στη χρήση, ιδίως στην Gen Z, ωστόσο παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην ίδια τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Πλέον, οι καταναλωτές αποζητούν περισσότερο από ποτέ τα πολυχρηστικά προϊόντα, που προσφέρουν πολλά και διαφορετικά οφέλη, σε αντίθεση με τη ρουτίνα πολλών σταδίων που ακολουθούσαν πριν την πανδημία.

Μία σημαντική τάση είναι επίσης το skinification και στο μακιγιάζ, καθώς αυξάνεται η έγνοια των καταναλωτών για την υγεία της επιδερμίδας, παράλληλα με την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση της ομορφιάς με το wellness. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, συστατικά τα οποία βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε premium προϊόντα, όπως η Βιταμίνη C, το SPF και το υαλουρονικό οξύ, εντάσσονται πλέον σε προϊόντα mass και budget, με brands όπως MUA, L’Oréal και Maybelline να λανσάρουν foundations και primers που προάγουν την υγεία της επιδερμίδας μέσα από αυτά τα συστατικά. Μία άλλη μεγάλη τάση είναι το clean και green beauty, η οποία όμως δεν είναι απλά προτίμηση, αλλά προσδοκία για τους καταναλωτές. Το θέμα της βιωσιμότητας τίθεται στο επίκεντρο τόσο για τα brands όσο και για τους καταναλωτές, με τις προσδοκίες γύρω από τη διαφάνεια στην παραγωγή και τα συστατικά να εντάσσονται και στην κατηγορία του μακιγιάζ.