Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ακύρωσαν μια διετή έρευνα για μια ομάδα σχεδιαστών μόδας που είχε ζητήσει αλλαγές στις περιόδους πώλησης και στις εκπτώσεις, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη «λόγους προτεραιότητας». Η αρχή ανταγωνισμού πραγματοποίησε έφοδο σε εταιρείες τον Μάιο του 2022, με την ανησυχία ότι μπορεί να συμμετείχαν σε καρτέλ για τον καθορισμό των τιμών.

Αφορμή στάθηκε ανοιχτή επιστολή που εκδόθηκε το 2020 από σχεδιαστές μόδας, η οποία ζητούσε θεμελιώδεις αλλαγές στη βιομηχανία για να γίνει πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη. Εκατοντάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Dries Van Noten, Thom Browne, Proenza Schouler, Lane Crawford, Mary Katrantzou, Gabriela Hearst, Altuzarra και Missoni Group, είχαν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει την προκαταρκτική της έρευνα για το θέμα αυτό για λόγους προτεραιότητας. Το κλείσιμο δεν αποτελεί διαπίστωση συμμόρφωσης ή μη συμμόρφωσης της εν λόγω συμπεριφοράς με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Η Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει νέα έρευνα, εάν προκύψουν νέα στοιχεία που θα δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα». Οι εταιρείες κινδυνεύουν να υποστούν πρόστιμα ύψους έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

(Πηγή: Reuters)