Πολύ ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις λόγω της δημιουργικότητας των ομάδων και της εκτέλεσης του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου της, πέτυχε ο όμιλος της Inditex το 2023, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων σήμερα το πρωί. Όπως αναφέρει ο Oscar Garcνa Maceiras, Διευθύνων Σύμβουλος, «οι ομάδες μας ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται κερδοφόρα. Επενδύουμε για να προωθήσουμε τη μελλοντική ανάπτυξη και συνεχίζουμε να προσφέρουμε μια ελκυστική αμοιβή στους μετόχους».

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,4% και ανήλθαν σε 35,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πολύ ικανοποιητική εξέλιξη τόσο στα καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 11,9% σε 20,8 δισ. ευρώ, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους έφτασε το 57,8%. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 13,9% σε 9,9 δισ. ευρώ και τα EBIT κατά 23,4% σε 6,8 δισ. ευρώ. Τέλος, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 30,3% σε 5,4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις προοπτικές, ο όμιλος αναφέρει ότι έχει ισχυρή δέσμευση για κερδοφόρα ανάπτυξη. Για το 2024 εκτιμά κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, επένδυση που θα αφορά κυρίως στη βελτιστοποίηση των εμπορικών της χώρων, στην τεχνολογική ολοκλήρωσή τους και στη βελτίωση των διαδικτυακών του πλατφορμών. Επίσης σχεδιάζει διετές επενδυτικό πρόγραμμα με επίκεντρο την επέκταση των logistics. Τέλος, αναφέρει ότι οι συλλογές Άνοιξη/Καλοκαίρι έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από τους πελάτες. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 11ης Μαρτίου 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.