Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική αγορά της μόδας και της ομορφιάς ανήλθε το 2022 στα 122 δισ. ευρώ, με τα 45 δισ. ευρώ να αφορούν σε διασυνοριακές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η Cross-border Commerce Europe (CCE) εξέδωσε την κατάταξη των 250 μεγαλύτερων παικτών σε αυτές τις κατηγορίες, με τη γερμανική Zalando να βρίσκεται στην πρώτη θέση της μόδας και την τσέχικη Notino στην κορυφή της ομορφιάς. H Zalando μάλιστα έρχεται και 2η συνολικά στην κατάταξη των e-tailers στην Ευρώπη. Στη μόδα, 2η κατατάσσεται η κινεζική Shein (και 6η συνολικά), και ακολουθούν η Vinted από τη Λιθουανία, η αμερικανική StockX και η Nike.

«Ο κλάδος της μόδας ήταν σταθερός το 2022, επιβεβαιώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού στην κατανάλωση προϊόντων μόδας. Πολλά υποσχόμενη είναι η αναπτυσσόμενη αγορά του second-hand fashion, ενισχυμένη από τα C2C marketplaces επαναπώλησης», αναφέρει η CCE. Στον κλάδο της ομορφιάς, πρώτη έρχεται η Notino, και ακολουθεί η Oriflame, η Dermstore από τις ΗΠΑ, η Avon και η ολλανδική Farmalin.

Το 2022, ο κλάδος της μόδας και της ομορφιάς αντιστοιχούσε συνολικά στο 17% του ευρωπαϊκού τζίρου στο ecommerce, μερίδιο που αναμένεται να αγγίξει το 18% μέχρι το 2025, σύμφωνα με τη CCE. Επιπλέον, οι online πωλήσεις εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 22% των συνολικών ευρωπαϊκών πωλήσεων στη μόδα και την ομορφιά, μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί στο 28% μέχρι το 2026. Από τον τζίρο των 122 δισ. ευρώ που προήλθε πέρυσι από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μόδας και ομορφιάς, τα 15,1 δισ. ευρώ προήλθαν από πωλήσεις second-hand προϊόντων, νούμερο που αναμένεται να αγγίξει τα 21,4 δισ. ευρώ το 2026.

(Πηγή: Fashion Network)