Ο οργανισμός Cosmetic Executive Women (CEW) παρουσίασε την έκθεση State of the Beauty Industry για το 2022, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της αγοράς, τα οποία ανέλυσαν τάσεις, προϊόντα, καταναλωτικές συμπεριφορές και πωλήσεις. Η νέα γενιά καταναλωτών, οι συνέπειες της πανδημίας, οι αντιδράσεις στην παγκόσμια αύξηση του κόστους που επηρεάζει και τις τιμές λιανικής, αλλά και η απόδοση στα φυσικά καταστήματα με τη σταδιακή επιστροφή των ανθρώπων στην καθημερινότητα εκτός σπιτιού, ήταν οι βασικοί άξονες.

Συμπερίληψη και διαφάνεια ζητά η GenZ
Η Courtney Emery της εταιρείας συμβούλων Sparks & Honey εστίασε στη Γενιά Ζ, η οποία προκαλεί τα παραδοσιακά πρότυπα, απαιτώντας απόλυτη συμπερίληψη, διαφάνεια στην τιμολόγηση των προϊόντων, προσωποποίηση, αλλά και τον συνδυασμό αυθεντικότητας και πειραματισμού, με τολμηρές επιλογές που ανιχνεύονται κυρίως στο meta-makeup.

Το ζήτημα της ηθικής
Η Sarah Jindal, Senior Director Beauty της Mintel, τόνισε ότι η πανδημία κληροδοτεί αλλαγές με διάρκεια, όπως η σπουδαιότητα της ηθικής, που ανοίγει νέες ευκαιρίες στις μάρκες για την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων. Παράλληλα, δίνοντας το παράδειγμα του ιαπωνικού Nose Shop, που επιτρέπει την ψηφιακή επιλογή αρώματος με τη βοήθεια λέξεων που περιγράφουν συναισθήματα, επεσήμανε τη νέα ανάγκη να συνδυαστεί ο ψηφιακός με τον φυσικό κόσμο.

Η εποχή της εμπιστοσύνης
Η Flynn Matthews, Global Head of Insights & Measurement CPG Google αποκάλυψε ότι το 2021 η Google εντόπισε 30% αύξηση στις αναζητήσεις περί ομορφιάς, με έμφαση στις βαφές μαλλιών, το εξειδικευμένο skincare, το μακιγιάζ και τα αρώματα. Ενώ το 2019 κυριαρχούσαν στις αναζητήσεις τα συστατικά, το 2020 η ασφάλεια και τα αντισηπτικά, το 2021 η άνεση, με προϊόντα που καταπραΰνουν π.χ. το ευαίσθητο δέρμα, το 2022 αναμένεται να είναι η εποχή της εμπιστοσύνης, με έμφαση στις αποδεδειγμένα ασφαλείς προτάσεις όπως η χρήση SPF σε διάφορα προϊόντα όλον τον χρόνο.

Η Tara James Taylor της NielsenIQ τόνισε ότι το 2021 οι καταναλωτές ζητούσαν περισσότερα προϊόντα clean beauty χωρίς parabens και πλαστικό και επεσήμανε ότι στο νέο πλαίσιο πληθωρισμού οι καταναλωτές θα πληρώσουν μεν υψηλότερες τιμές, αλλά για υψηλότερη αξία. Ισχυρές τάσεις παραμένουν η υγεία, η ευζωΐα και η διαχείριση άγχους. Η Larissa Jensen του NPD Group δήλωσε ότι οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα σημείωσαν υψηλότερους όγκους το 2021 από ό,τι τα προηγούμενα 2 έτη, με το μακιγιάζ στο +45%, το skincare +47%, τα αρώματα +64% και τα μαλλιά +75%. Επίσης, συνόψισε τα κορυφαία λανσαρίσματα και μάρκες του 2021, με ενδεικτικούς νικητές στο skincare τις Clinique, Estée Lauder και Lancôme, στο μακιγιάζ τις MAC, Benefit και Clinique και κορυφαίο νέο προϊόν μακιγιάζ το Dior Addict Lip Glow Balm.

(Πηγή: Beautypackaging.com)