Η Παγκόσμια Ημέρα Vegan καθιερώθηκε το 1994 από τη Louise Wallis, τότε Πρόεδρο της Vegan Society στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να τιμήσει την 50ή επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή γιορτή και πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με σημαντικό ρόλο στην προώθηση του βιγκανισμού ως βιώσιμου και ηθικού τρόπου ζωής που συμβάλλει στην ευημερία των ζώων, του πλανήτη και της ανθρώπινης υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, το beauty industry δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτήν τη σημαντική και ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση, με νέα brands να δομούνται εξ αρχής πάνω στη vegan φιλοσοφία και προσέγγιση, αλλά και παλιά brands να παρουσιάζουν αντίστοιχες προϊοντικές επιλογές.
Μπορεί πριν από κάποια χρόνια η έννοια vegan σχεδόν να μην υπήρχε, ή να δημιουργούσε ελαφρύ μειδίαμα όταν γινόταν σχετική αναφορά, φέρνοντας στο μυαλό το στερεότυπο ενός «γραφικού ακτιβιστή», όμως τις τελευταίες δεκαετίες τα πράγματα έχουν αναμφισβήτητα αλλάξει, και μάλιστα εντυπωσιακά. Η έννοια του βιγκανισμού έχει πάψει να αφορά μια απειροελάχιστη μειοψηφία κι έχει γίνει πλέον δημοφιλής σε μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού, ως μια επιλογή που ορίζει κάτι περισσότερο από το τρώω / δεν τρώω κρέας, αλλά ως μια ευρύτερη στάση ζωής που περιλαμβάνει αξιακές αναφορές. Ως εκ τούτου, δεν είναι παράδοξο που έχει γίνει hot trend με πολύ γρήγορους ρυθμούς στον τομέα των καλλυντικών, κυρίως λόγω της διαρκώς διευρυνόμενης ομάδας καταναλωτών που δίνουν έμφαση σε παραμέτρους όπως η ηθική και η βιωσιμότητα.
Αποτέλεσμα της δημοφιλίας αυτής είναι πως οι vegan μάρκες καλλυντικών σε όλο τον κόσμο όχι μόνο πληθαίνουν, αλλά και ενθαρρύνονται να αναπτύξουν ακόμα περισσότερα cruelty-free προϊόντα, ενώ απότοκο της μάλλον σαρωτικής αυτής τάσης είναι η συνεχής καινοτομία στην παραγωγή, καθώς τα brands εστιάζουν στη βελτίωση των πρακτικών βιωσιμότητας, από την προμήθεια πρώτων υλών έως τη διανομή προϊόντων, τροφοδοτώντας, έτσι, την ανάπτυξη της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως η παγκόσμια αγορά vegan καλλυντικών αποτιμήθηκε σε 18,03 δισ. δολάρια το 2023, ενώ η αγορά αυτή προβλέπεται να φτάσει σε αξία τα 19,21 δισ. δολάρια το 2024 και τα 32,56 δισ. δολάρια μέχρι το 2032, παρουσιάζοντας CAGR 6,82% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Για την χρονιά που πέρασε (2023), η Ευρώπη κυριάρχησε στην αγορά των vegan καλλυντικών με μερίδιο αγοράς 34%.
(Πηγή: Fortune Business Insights)
Η Μεγάλη Μεταστροφή και το Celebrity Endorsement
Όπως συνέβη σε πολλές εμπορικές κατηγορίες, έτσι και στη βιομηχανία της ομορφιάς, το ξέσπασμα του COVID-19 προκάλεσε άνευ προηγουμένου ελλείψεις και προβλήματα στην αγορά. Η επιβολή των μέτρων κοινωνικής απόστασης και οι εμπορικοί περιορισμοί κατέστησαν πολλά προϊόντα ομορφιάς μη απαραίτητα, περιορίζοντας, ως εκ τούτου, σημαντικά και την vegan αγορά. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η πανδημία δημιούργησε μια σημαντική αλλαγή τόσο από την οπτική γωνία των καταναλωτών όσο και από την οπτική της παραγωγής και διανομής προϊόντων. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως από την πανδημία και μετά, η τάση “vegan” στη βιομηχανία της ομορφιάς τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.
Σε συνέχεια του συγκεκριμένου κλίματος και εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των παιχτών της αγοράς, τα τελευταία χρόνια διασημότητες από όλον τον κόσμο εισέρχονται στον χώρο της cruelty-free ομορφιάς, επηρεάζοντας, έτσι, θετικά τις τάσεις αλλά και την διείσδυση της παγκόσμιας αγοράς vegan καλλυντικών στο καταναλωτικό κοινό. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2021, ο Βρετανός ηθοποιός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Harry Styles παρουσίασε το «Pleasing», το νέο του vegan brand ομορφιάς, που περιλαμβάνει μια πλήρη σειρά vegan προϊόντων περιποίησης δέρματος και βερνικιών νυχιών. Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, η επίσης Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Stella McCartney λάνσαρε μια σειρά vegan περιποίησης δέρματος, που περιλαμβάνει καθαριστικό, serum και ενυδατική κρέμα. Το brand κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την LVMH (Louis Vuitton). Ο αυξανόμενος αριθμός celebrity λανσαρισμάτων υπογραμμίζει, αν μη τι άλλο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για νέα και καινοτομικά προϊόντα, αλλά και την σαφή εικόνα πως η τάση αυτή έχει έρθει για να μείνει.
Διαρκής Ανάπτυξη και στην Ελλάδα
Πολύ συχνά, μια διεθνής τάση, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν έχει τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην Ελληνική αγορά. Τι ισχύει, άραγε, για τα vegan καλλυντικά; «Τα vegan skincare προϊόντα απευθύνονται σε ένα αυξανόμενο κοινό που ενδιαφέρεται για την προστασία των ζώων, την οικολογία, και γενικότερα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η ανάπτυξη των vegan δερμοκαλλυντικών οφείλεται επίσης στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα τοξικά συστατικά και τα παράγωγα ζώων που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά καλλυντικά», εξηγεί η Ναταλία Παπαναστασίου, Senior Brand Manager, MSc, Intermed, τονίζοντας πως η τάση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης κίνησης προς πιο βιώσιμα και ηθικά προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι για τα περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα που συνδέονται με τη βιομηχανία της ομορφιάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση της Αθηνάς Σταματιάδη, marketing manager για την Ελληνική αγορά της εταιρείας Caudalie: «Η κατηγορία των vegan καλλυντικών γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε προϊόντα που είναι φιλικά προς τα ζώα και το περιβάλλον. Η Caudalie, με την αφοσίωση της σε καινοτομίες όπως το φυτικό κολλαγόνο και τις καθαρές συνθέσεις, απευθύνεται σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για την υγεία του δέρματος και τη βιωσιμότητα. Η εξέλιξη της κατηγορίας ευνοεί τόσο τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές που θέλουν αποτελεσματικά προϊόντα χωρίς συμβιβασμούς, όσο και εκείνους που επιλέγουν μια πιο φυσική προσέγγιση στην περιποίηση, αποφεύγοντας ζωικά παράγωγα και επιλέγοντας φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.»
Η Πρόκληση των Fake Vegan
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των vegan καλλυντικών σε όλο τον κόσμο είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε εμπορικά δημοφιλή ιδέα, πολλοί παράγοντες ανάσχεσης κάνουν την εμφάνισή τους στην πορεία, αποτελώντας τροχοπέδη, λιγότερο ή περισσότερο σημαντική, για την περαιτέρω εξέλιξη. Στην περίπτωση των vegan καλλυντικών, ο παράγοντας αυτός είναι τα πλαστά προϊόντα, η εμφάνιση των οποίων είναι ευθέως ανάλογη με την δημοφιλία της τάσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάθεση όλο και περισσότερων πλαστών προϊόντων αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στην ανάπτυξη της τάσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευρεία κυκλοφορία fake vegan καλλυντικών προϊόντων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις γνήσιες vegan μάρκες καλλυντικών να σταθούν απέναντι στον αθέμιτο αυτό ανταγωνισμό στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν αυστηρά μέτρα κατά των παραποιημένων προϊόντων για να προστατεύσουν τόσο τα εγχώρια όσο και τα εισαγόμενα brands.
Στην Αγορά
Caudalie
Η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων του brand είναι vegan, με εξαίρεση ορισμένα που περιέχουν μέλι ή κερί μέλισσας. Το 2023, η Caudalie καινοτομεί στη N°1 σειρά αντιγήρανσης στη Γαλλία, Resveratrol-Lift, καθώς προσθέτει ένα κολλαγόνο φυτικής προέλευσης στην αποκλειστική πατέντα Caudalie x Harvard: το Vegan Κολλαγόνο 1. Πρόκειται για κολλαγόνο που παράγεται μέσω πράσινης τεχνολογίας και καθετοποιημένης καλλιέργειας, ακολουθώντας μια επαναστατική προσέγγιση στην αντιγήρανση. Η Mathilde Thomas, ιδρύτρια της Caudalie, επιμένοντας σε φυσικές και αποτελεσματικές λύσεις, προσφέρει με το Vegan Κολλαγόνο 1 μια ισχυρή, βιώσιμη εναλλακτική, η οποία αφομοιώνεται άριστα από το χόριο. Έτσι, προσφέρει εξαιρετικά αντιγηραντικά αποτελέσματα, προάγοντας την κοσμετολογία με φυσική προσέγγιση και δέσμευση για καθαρότητα. Η σειρά φέτος εμπλουτίστηκε με την προσθήκη της Lightweight Firming Cashmere Cream, του καινοτόμου Refill Instant Firming Serum και με την ανανέωση της Firming Eye Gel Cream.
Intermed
Η δερμοκαλλυντική σειρά the Skin Pharmacist από τα φαρμακευτικά εργαστήρια της InterMed παράγεται στην Ελλάδα και αποτελεί μια clean beauty επιλογή φροντίδας της επιδερμίδας προσφέροντες vegan φόρμουλες σε πολλά από τα προϊόντα της. Αφρός καθαρισμού για το πρόσωπο, Probiotics Cleansing Foam, με συμβιωτικό συνδυασμό πρεβιοτικών και προβιοτικών, ενυδατική κρέμα 24h ενυδάτωσης, Pore Minimizing cream, για την αντιμετώπιση των διεσταλμένων πόρων, ορός & κρέμα προσώπου με βιταμίνη B12 για βαθιά ενυδάτωση των πολύ ξηρών επιδερμίδων, στοχευμένη κρέμα θεραπείας για τη ροδόχρου ακμή, Anti-Redness cream, είναι μερικά από τα vegan προϊόντα της σειράς που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης και είναι απόλυτα φιλικά για την επιδερμίδα.
Αθηνά Σταματιάδη, Marketing Manager Greece, Caudalie
«Αποστολή της Caudalie είναι να ηγηθεί στον κόσμο των «καθαρών» καλλυντικών.»
Ο όρος «vegan καλλυντικά» αναφέρεται σε προϊόντα που δεν περιέχουν κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης και δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Στην περίπτωση της Caudalie, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων μας είναι vegan, με εξαίρεση ορισμένα που περιέχουν μέλι ή κερί μέλισσας. Όλα τα προϊόντα μας παράγονται στη Γαλλία, με βάση φυσικά συστατικά από το αμπέλι και το σταφύλι. Η αποστολή μας είναι να ηγηθούμε στον χώρο των «καθαρών» καλλυντικών, παρέχοντας φυσική αποτελεσματικότητα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Για αυτό, δημιουργούμε καινοτόμες συνθέσεις, κατοχυρωμένες με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αναπτυγμένες στα καλύτερα εργαστήρια αντιγήρανσης, όπως την Ιατρική Σχολή του Harvard.
Κάθε προϊόν Caudalie ακολουθεί τις αρχές της «Κοσμ-ηθικής», αποκλείοντας περισσότερες από 70 ανεπιθύμητες ουσίες και αντικαθιστώντας τες με φυσικά και βιοενεργά συστατικά. Από το 2020, όλες οι συνθέσεις μας περιέχουν τουλάχιστον 95% συστατικά φυσικής προέλευσης (εξαιρώντας τα αντηλιακά και τα αρώματα), προσφέροντας έτσι απόλυτη διαφάνεια προς τους καταναλωτές μας. Με αυτή τη δέσμευση, επιδιώκουμε όχι μόνο να καλύπτουμε τις ανάγκες ομορφιάς αλλά και να παραμένουμε υπεύθυνοι απέναντι στον πλανήτη.
Ναταλία Παπαναστασίου, Senior Brand Manager, MSc, Intermed
«Η βασική μας αρχή είναι να προσφέρουμε λύσεις σε κάθε δερματικό ζήτημα μέσα από καθαρές φόρμουλες, απαλλαγμένες από αμφιλεγόμενα συστατικά»
Ένας όρος που συναντάμε ολοένα και περισσότερο στην κατηγορία των δερμοκαλλυντικών και όχι μόνο είναι η έννοια «vegan» προϊόν. Τα vegan καλλυντικά είναι προϊόντα που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης και δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (cruelty free). Αυτό σημαίνει ότι οι φόρμουλες αυτών των προϊόντων είναι βασισμένες σε φυτικά και συνθετικά συστατικά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ουσία που προέρχεται από ζώα, όπως κερί μέλισσας, λανολίνη (μια λιπαρή ουσία από το μαλλί των προβάτων), καρμίνη (μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από έντομα), κερατίνη, μη φυσικό σκουαλένιο, γλυκερίνη και άλλα.
Για να θεωρηθεί ένα καλλυντικό προϊόν vegan θα πρέπει όλα του τα συστατικά να φέρουν τη σχετική πιστοποίηση που προσυπογράφει ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια που περιλαμβάνουν απαγόρευση χρήσης οποιουδήποτε συστατικού που προέρχεται από ζώα και απαγόρευση δοκιμών σε ζώα, τόσο στο τελικό προϊόν όσο και στα συστατικά του. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα ομάδα καταναλωτών διαμορφώνεται, αυτή των «clean consumers» που είναι ηθικά και οικολογικά συνειδητοποιημένοι, επιθυμούν να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, διαβάζουν ετικέτες στις συσκευασίες καλλυντικών και αναζητούν προϊόντα με καθαρές φόρμουλες χωρίς οινόπνευμα, σιλικόνες, αρώματα, χρωστικές ουσίες κ.α. Τα φυσικά συστατικά, φυτικά έλαια, εκχυλίσματα βοτάνων και καθαρές βιταμινές κυριαρχούν σε αυτά τα προϊόντα. Με αυτή τη φιλοσοφία αναπτύσσουμε στην InterMed τη δερμοκαλλυντική σειρά the skin pharmacist έχοντας ως βασική αρχή το να προσφέρουμε λύσεις σε κάθε δερματικό ζήτημα μέσα από καθαρές φόρμουλες απαλλαγμένες από αμφιλεγόμενα συστατικά.