Η Πορτογαλία αναδεικνύεται ως η χώρα με το υψηλότερο μερίδιο γρήγορης μόδας στα 100 κορυφαία ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας που εξετάζει η ECDB, η οποία ασχολείται με την ανάλυση data για το e-commerce. Με ένα επιβλητικό ποσοστό 39,5%, το μοντέλο fast fashion παράγει ένα σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων. Ομοίως, η Ισπανία (30,3%), η Ελλάδα (28,3%), η Σουηδία (23%), η Ιταλία (21%) και η Δανία (20,7%) υποδεικνύουν μερίδια άνω του 20%. Στην Ευρώπη, η Shein αναδείχθηκε ως η κορυφαία μάρκα μόδας με καθαρές πωλήσεις στο διαδίκτυο που θα φτάσουν τα 5,4 δισ. δολάρια το 2022.  Οι υψηλότερες διαδικτυακές καθαρές πωλήσεις της μεταξύ των 100 κορυφαίων διαδικτυακών καταστημάτων μόδας παρατηρούνται στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η ανάλυση των τριών κορυφαίων εμπορικών σημάτων γρήγορης μόδας (Shein, Zara και H&M) οδηγεί στις πέντε χώρες που παράγουν τις υψηλότερες καθαρές πωλήσεις μεταξύ των 100 κορυφαίων ηλεκτρονικών καταστημάτων μόδας.

Οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Οι λόγοι είναι πρωτίστως οικονομικοί αλλά έχουν να κάνουν και με την εγγύτητα σε κέντρα παραγωγής, τις στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ, την ευθυγράμμιση με τις τοπικές προτιμήσεις και το συνολικό μέγεθος της αγοράς μόδας, το οποίο επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτών. Στην Ισπανία, η Shein αναδεικνύεται σε ηγέτη το 2022 με καθαρές πωλήσεις 669 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, διεκδικώντας μερίδιο 12% στο top 100. Ακολουθεί η Zara με 463 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ή μερίδιο 8%.

Η Shein είναι επίσης η πιο επικερδής εταιρεία γρήγορης λιανικής πώλησης μόδας στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά όχι στη Σουηδία και την Πορτογαλία. Στη Σουηδία, η τοπική H&M προηγείται με το 13% των πωλήσεων του top 100, συνολικού ύψους 371 εκατ. δολαρίων. Η Shein ακολουθεί με 8% και 230 εκατ. δολάρια. Στην Πορτογαλία, η Zara οδηγεί την κούρσα με μερίδιο 12% στο top 100 με 214 εκατ. δολάρια. Στις υπόλοιπες χώρες, η Shein κυριαρχεί με μερίδιο 11% στην Ιταλία και 10% στην Ελλάδα. Η Zara παραμένει ισχυρός ανταγωνιστής με μερίδιο 4% στην Ιταλία και 8% στην Ελλάδα. Είναι σαφές από τα στοιχεία ότι η Shein αναπτύσσεται σε αυτές τις αγορές και ξεπερνά όλο και περισσότερο τον ανταγωνισμό της.

Shein και Η&Μ με τις υψηλότερες πωλήσεις
Η Shein έχει υποσκελίσει τους ηγέτες του κλάδου στις τιμές και στον χρόνο διεκπεραίωσης και έχει αυξήσει τις πωλήσεις με στρατηγικές μάρκετινγκ που τραβούν την προσοχή της κυρίως νεανικής πελατειακής της βάσης. Κατά συνέπεια, η Shein κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ όλων των καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως. Τα προϊόντα χαμηλού κόστους της εταιρείας προσελκύουν κυρίως νεαρούς χρήστες με χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, οι οποίοι εκτίθενται στα προϊόντα μέσω του εκτεταμένου μάρκετινγκ της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ουσία, η Shein δίνει δωρεάν δείγματα σε micro-influencers σε πλατφόρμες όπως το TikTok για τα λεγόμενα hauls ρούχων.
Η αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής αντικατοπτρίζεται στη θέση της Shein στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο. Μεταξύ των πέντε καταστημάτων γρήγορης μόδας που συμπεριλαμβάνει η ανάλυση της ECDB, η Shein κατέχει την πρώτη θέση με ευρωπαϊκές καθαρές διαδικτυακές πωλήσεις ύψους 5,4 δισ. δολαρίων το 2022.  Μεταξύ των άλλων παικτών, η H&M ακολουθεί τα βήματα της Shein, αποκομίζοντας 4,1 δισ. δολάρια το 2022 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Zara έρχεται τρίτη με 2,9 δισ. δολάρια, ενώ τα άλλα δύο εμπορικά σήματα της Inditex, η Bershka και η Pull&Bear, έχουν online έσοδα το 2022 περίπου 700 εκατ. δολάρια έκαστο.

Γιατί αυτές οι τρεις μάρκες μόδας τα πάνε τόσο καλά, δημιουργώντας πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο;
Όπως εξηγεί η έρευνα, η H&M και η Zara, παίκτες με μακροχρόνια παρουσία στον κλάδο, κερδίζουν την προσοχή μέσω της παρουσίας των καταστημάτων τους. Με το υβριδικό τους μοντέλο online και offline πωλήσεων, και τα δύο καταστήματα προσεγγίζουν τους καταναλωτές με μια πολυκαναλική στρατηγική. Όμως, με την εμφάνιση της Shein, η κατάσταση άλλαξε, αναγκάζοντας τα παραδοσιακά καταστήματα μόδας να υιοθετήσουν τις στρατηγικές ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, δηλαδή να υποστούν τις απώλειες.