Τη δημιουργία ενός νέου τύπου focus groups έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν τα brands ομορφιάς στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τα social media και τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Τα λεγόμενα private online clubs, δεν έχουν ακόμα μια ξεκάθαρη μορφή, καθώς μέχρι στιγμής είναι εν μέρει focus groups, εν μέρει εργαλεία σχεδιασμού για καμπάνιες influencer και εν μέρει κοινωνικά club.

To σίγουρο πάντως είναι ότι όσο περνά ο καιρός η δημοφιλία τους μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Οργανωμένες στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Instagram, το Facebook και το Geneva, αυτές οι νέες B2B κοινότητες αποτελούνται συνήθως από influencers, από τους φίλους των ιδρυτών των εταιρειών και κάποιες φορές από πιστούς πελάτες και βοηθούν τα brands να πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς σε real time.

Αυτό βοηθάει κυρίως τις beauty startups, οι οποίες μη έχοντας budget αντίστοιχο με αυτό των μεγάλων οίκων ομορφιάς, ώστε να πραγματοποιήσουν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα τους, καταφεύγουν σε αυτόν το «φρέσκο» οικονομικό και πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Η ιδρύτρια του νέου clean hair care brand Ceremonia, αναφέρει στο Glossy, ότι όταν σχεδίαζε το λανσάρισμα του brand της προ πανδημίας, οργάνωσε μια κοινότητα με influencers και μέσα από τις συναντήσεις τους έπαιρνε feedback για προϊόντα και άλλες ιδέες ανάπτυξης της εταιρείας.

Μετά το χτύπημα της πανδημίας, ωστόσο, οι συναντήσεις συνεχίστηκαν εξ αποστάσεως, αρχικά μέσω του WhatsApp και στη συνέχεια μέσω του Geneva, ώστε να μην υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή ατόμων ανά ομάδα. Για τις συναντήσεις του νέου τύπου των focus groups χρησιμοποιείται πολύ συχνά και το Instagram. Η startup εταιρεία Waeve για παράδειγμα, που ιδρύθηκε πρόσφατα και απευθύνεται κυρίως στους Gen-Z, χρησιμοποιεί το Instagram για να οργανώνει τις ιδιωτικές της ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από 300 μέλη, και συνήθως γνωμοδοτούν σε θέματα ανάπτυξης προϊόντων και δίνουν συμβουλές marketing.

(Πηγή: Glossy)