Ο Costantino Roselli, ένας από τους 50 thought leaders για το Metaverse διεθνώς, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Metaverse Fashion Council και μέλος του Metaverse Standards Forum, μιλάει στο Fashion Daily για τον τρόπου που το Metaverse μπορεί να οδηγήσει τη μόδα στο ταξίδι της βιωσιμότητας και της συμπερίληψης.

Ο Ελληνοΐταλός Costantino Roselli είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NTZNS (NeTiZeNS), ενός δημιουργικού στούντιο metaverse που βραβεύτηκε πρόσφατα για τη συμμετοχή του στον κατάλογο των 100 εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας παγκοσμίως. Το έργο της NTZNS είναι να οικοδομήσει μια κοινωνική και επιχειρηματική πλατφόρμα Metaverse στα θεμέλια της βιωσιμότητας, της συμμετοχικότητας και της ποικιλομορφίας, χρησιμοποιώντας τις αρχές της οικονομίας avatar και την τεχνολογία ως μέσο. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάει τους δημιουργούς και τα brands να δημιουργήσουν κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις και να ζήσουν ασύλληπτες μοναδικές εμπειρίες.

«Τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόμαστε εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας μια κοινότητα 70.000 ατόμων και έχοντας πολλά επιτυχημένα case studies παγκοσμίως. Αυτό το εγχείρημα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε το έργο μας “Netizens World”, το οποίο είναι ένας κοινωνικός και επιχειρηματικός χώρος Metaverse. Σε αυτό το ταξίδι δεν είμαστε μόνοι μας, καθώς έχουμε συνεργασίες με διεθνή πανεπιστήμια, σχολεία, εταιρείες και επενδυτές που πιστεύουν στο όραμά μας», εξηγεί στο Fashion Daily.

 Τι είναι το Avatar Economy και το Metaverse με λίγα λόγια;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι ποτέ δεν μου άρεσαν οι ορισμοί. Ο σκοπός των ορισμών είναι να εξηγούν το μέλλον με τη γνώση του παρόντος, ώστε να μας κάνουν να κοιμόμαστε ασφαλείς τη νύχτα. Έτσι, το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να δώσω τη δική μου ερμηνεία για την Avatar Economy και το Metaverse. Τεχνικά, το Metaverse είναι ένας διαδραστικός εικονικός κόσμος όπου οι προγραμματιστές και οι σχεδιαστές κατασκευάζουν και οι άνθρωποι με τη μορφή avatars μπορούν να εξερευνήσουν. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες το χρησιμοποιούν ως ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ. Ωστόσο, το Metaverse είναι πέρα από αυτόν τον τεχνικό ορισμό.

Είναι μια ιδέα, μια επανάσταση. Είναι η ευκαιρία και η δύναμη στα χέρια των ανθρώπων να προσομοιώσουν μελλοντικές κοινωνίες, οικοδομώντας έναν βιώσιμο κόσμο. Και μπορούν να το κάνουν αυτό κατανοώντας την Οικονομία των Άβαταρ, η οποία επικεντρώνεται στα εικονικά περιουσιακά στοιχεία που καταναλώνονται άμεσα από τα εικονικά άβαταρ. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των επιχειρήσεων, οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι τους στο κέντρο του καταναλωτισμού. Αλλάζοντας αυτή την αναλογία, έχουμε μια νέα άπειρη αγορά με διαφορετικά είδη επιθυμιών και αναγκών. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι αναβαθμίζουν τις ανάγκες τους από τα υλικά αγαθά σε συναισθηματικό αντίκτυπο. Εν ολίγοις, θα σταματήσουμε να αγοράζουμε φυσικά προϊόντα για το πώς μας κάνουν να φαινόμαστε, αλλά μόνο προϊόντα (φυσικά ή εικονικά) με βάση το πώς μας κάνουν να αισθανόμαστε.

Με ποιον τρόπο μπορεί η Μόδα να αξιοποιήσει την κουλτούρα του Metaverse και πώς μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν;

Κάθε κλάδος μπορεί να αξιοποιήσει το Metaverse αν το κατανοήσει με αυτή την ευρύτερη έννοια που μοιράστηκα προηγουμένως. Για τη Μόδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εξαλείψει τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, το κόστος με την αλλαγή των επιχειρηματικών διαδικασιών και να λύσει ζητήματα συμπερίληψης. Στο case study μας, βοηθήσαμε δημιουργούς να φτιάξουν κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις που εξυπηρετούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς καν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους, χωρίς να αγγίξουν κανένα ύφασμα. Χτίσαμε, για τους δημιουργούς και τις μάρκες μας, μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα με 300.000 πελάτες, που πωλούν 1.000 αντικείμενα την ημέρα, δημιουργώντας μηνιαία έσοδα 30.000 δολαρίων σε λιγότερο από ένα χρόνο. Κάναμε disrupt τον χρόνο, τον χώρο, τις επιχειρηματικές διαδικασίες και την πραγματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σλόγκαν μας υπόσχεται «Enabling the Impossible». Χρειάζεται όμως αλλαγή νοοτροπίας και θάρρος από τις μάρκες για να προχωρήσουμε μπροστά.

Πώς μπορεί το Metaverse να βοηθήσει τη μόδα ώστε να γίνει πιο βιώσιμη;

Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, πρέπει να έχουμε κατά νου την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα. Η μόδα βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση για τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή λόγω της σπατάλης- ο 4ος από τους 10 κορυφαίους λόγους που προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση. Δεν είναι μόνο η υπερπαραγωγή αλλά και η υπερκατανάλωση που δημιουργεί η γρήγορη μόδα. Περίπου το 30% των καταναλωτών έχουν αφόρετα ρούχα στις ντουλάπες τους. Ήμουν ένας από αυτούς και δεν το είχα καν συνειδητοποιήσει.
Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε πρωτότυπα και συλλογές βλάπτει και το περιβάλλον. Σκεφτείτε πόσα λίτρα νερού χρειάζονται για τη δημιουργία ενός φορέματος ή ενός τζιν και πολλαπλασιάστε το με εκατομμύρια ανά ημέρα.

Από οικονομικής άποψης, η διαδικασία που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε και να φέρουμε τη μόδα στους καταναλωτές μπορεί να συγκριθεί με ένα πεινασμένο θηρίο που χρειάζεται περισσότερα χρήματα κάθε δευτερόλεπτο. Σχεδιασμός, παραγωγή, πώληση, διανομή. Το ποσό των χρημάτων που ξοδεύουν οι μάρκες για να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία είναι τεράστιο. Μια μάρκα χρειάζεται 2 έως 3 μήνες για να φέρει μια πρωτότυπη συλλογή έτοιμη για παραγωγή, ξοδεύοντας χρήματα και σπαταλώντας υφάσματα.

Πρέπει να προωθήσουν σε χονδρέμπορους και λιανοπωλητές, να πάνε σε εμπορικές εκθέσεις και εκθεσιακούς χώρους και στη συνέχεια να πείσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε εκδηλώσεις επίδειξης μόδας. Αλλά δεν τελειώνουν εκεί. Καθώς οι συλλογές πηγαίνουν στα καταστήματα, πρέπει να υλοποιήσουν εκστρατείες μάρκετινγκ για να πείσουν τους τελικούς χρήστες να πάνε στα καταστήματα και να αγοράσουν τις συλλογές τους. Από κοινωνική άποψη, όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μια σειρά που αξιοποιεί και ανήθικους τρόπους εργασίας: υποαμειβόμενοι εργαζόμενοι, χρήση φθηνών υλικών που μειώνουν την ποιότητα και αυξάνουν τα πιθανά προβλήματα υγείας των καταναλωτών. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της συμμετοχικότητας, το οποίο επεκτείνεται στους πελάτες που θέλουν ένα προϊόν αλλά δεν μπορούν να το αποκτήσουν επειδή η μάρκα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τους εξυπηρετήσει.

Το Metaverse μπορεί να προσφέρει μια ολιστική λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Ξεκινώντας από την αντικατάσταση της διαδικασίας του πρωτοτύπου με την ψηφιακή μόδα, οι μάρκες μπορούν να παραδώσουν μια συλλογή έτοιμη για παραγωγή σε μία εβδομάδα. Η μετάβαση σε εικονικούς εκθεσιακούς χώρους και εμπορικές εκθέσεις εξαλείφει τα έξοδα ταξιδιού και μπορεί να παρέχει λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τις ανάγκες των πελατών, επιτρέποντας στις μάρκες να παράγουν κατά παραγγελία. Αυτό θα ήταν το τέλος της υπερπαραγωγής. Οι στατιστικές μας δείχνουν ότι η ψηφιακή διαδικασία της μόδας αυξάνει τη βιωσιμότητα στο 97%, αριθμός που δεν μπορεί να ξεπεραστεί από καμία άλλη λύση εκεί έξω. Αυτό θα δώσει ευελιξία στις μάρκες ως προς τον τρόπο κατανομής των χρημάτων και θα μειώσει την προσπάθεια για φυσικές εκδηλώσεις και φυσικά ρούχα.

Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται άλλο ένα μπλουζάκι, χρειάζονται μία ιστορία

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που βλέπετε για τις μάρκες στην ευρωπαϊκή αγορά και στην ελληνική αγορά στο πεδίο του Metaverse;

Η Taobao, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ασία, δημοσίευσε πρόσφατα στο κοινό της μια λίστα με τα 10 κορυφαία προϊόντα που θα πωληθούν το 2023. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρισκόταν ένα προϊόν που ονομαζόταν «Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν», ένα προϊόν μόνο για ψηφιακή χρήση και κόστιζε μόνο μερικά λεπτά. Τι κάνει τους ανθρώπους να αγοράζουν μια φωτογραφία του «Εγκεφάλου του Αϊνστάιν»; Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα βιβλίο. Δεν αγοράζουν τις σελίδες του ή το εξώφυλλο, αλλά τις ιστορίες που περιέχει. Επειδή αυτές οι ιστορίες τους κάνουν να αισθάνονται κάτι πέρα από την τρέχουσα κατάστασή τους. Και κυρίως επηρεάζουν τις αποφάσεις τους, επηρεάζοντας έτσι την πορεία τους στη ζωή.

Το ίδιο ισχύει και όταν οι άνθρωποι αγοράζουν ένα γούρι στο τέλος του χρόνου ή διαβάζουν το ωροσκόπιό τους. Παίρνουν μια ώθηση ενέργειας. Έτσι, ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ήταν μια ώθηση νοημοσύνης για τους ανθρώπους που το αγόρασαν. Στους μαθητές που πηγαίνουν σε εξετάσεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Αν οι μάρκες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται άλλο ένα μπλουζάκι, αλλά χρειάζονται μια εμπειρία, χρειάζονται μια ιστορία, και δεν τους ενδιαφέρει αν αυτή η ιστορία είναι φυσικά πραγματική ή εικονικά πραγματική, τότε σύντομα θα βγουν από την αγορά. Δυστυχώς, η Ευρώπη κινείται αργά προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα φυσιολογικό, καθώς δεν είναι εύκολο να αλλάξει μια διαδικασία που χρειάστηκε αιώνες για να καθιερωθεί. Αναφέρομαι στο θηρίο.

Αντίθετα, η Ασία είναι διαφορετική, καθώς έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ταχύτερα. Κατανοούν περισσότερο την ανάγκη για βιωσιμότητα, συμμετοχικότητα και ποικιλομορφία ως βασικές αξίες ενός συστήματος παρά ως εξωτερικό παράγοντα που πρέπει να αγκαλιάσουν. Τα ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους, από το να βλέπουν το Μetaverse ως ένα ακόμη εργαλείο που τους βοηθά να πουλήσουν την ίδια αηδία σε διαφορετικό περιτύλιγμα, σε μια ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα είδη προϊόντων, να ανοίξουν νέους ορίζοντες και να συνδεθούν με ανθρώπους σε διαφορετικές διαδικασίες.

Στον κόσμο της βιωσιμότητας και της συμμετοχικότητας

Στο CV σας επισημαίνετε ότι, το όραμά σας επικεντρώνεται στην καθοδήγηση του κόσμου στην οικοδόμηση μελλοντικών κοινωνιών που βασίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας, της ποικιλομορφίας και της συμμετοχικότητας. Τι εννοείτε με αυτό;

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί και κοινωνικά στερεότυπα. Έναν κόσμο όπου είστε ελεύθεροι να ταξιδεύετε χωρίς διαβατήριο, χωρίς να αγωνίζεστε για τα δικαιώματά σας εξαιτίας της καταγωγής, της εθνικότητας ή του φύλου σας. Έναν κόσμο όπου η φωνή σας έχει την ίδια δύναμη με τον καθένα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, την ηλικία ή οποιοδήποτε άλλο δημογραφικό στοιχείο. Ναι, το όραμά μας είναι να οικοδομήσουμε έναν τέτοιο κόσμο. Τον αποκαλούμε «Netizens World», επειδή οι κάτοικοι θα μάθουν πώς να αναβαθμίζουν τη νοοτροπία τους από πολίτες σε netizens.

Η κουλτούρα των πολιτών είναι χτισμένη γύρω από εργοστάσια, ιδρύματα, οργανισμούς και κυβερνήσεις. Σήμερα, τα εργοστάσια έχουν εξαφανιστεί. Μεταφέρθηκαν στις τσάντες μας. Οι οργανισμοί δεν χρειάζονται πλέον τη φυσική μας παρουσία για να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να συνδεθούν, να χτίσουν τη δική τους εργασία και το προσωπικό τους εμπορικό σήμα αντί να γίνουν υπάλληλοι.

Έτσι, η ερώτησή μου είναι, γιατί να χρησιμοποιήσουμε το metaverse για να αντιγράψουμε τον τρόπο ζωής και εργασίας των πολιτών, όταν έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αποκομμένο από φυσικούς περιορισμούς;

Οι NeTiZeNS, οι πολίτες του διαδικτύου, είναι το επόμενο σύνορο. Είναι η γέφυρα μεταξύ του σήμερα και του αύριο. Η γέφυρα για την οικοδόμηση του μέλλοντος.Το Netizens World είναι ένας χώρος χωρίς βαρύτητα. Χωρίς φύλο, χωρίς σύνορα, χωρίς ηλικία και πολλά άλλα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους ελεύθερους. Για παράδειγμα, χτίζουμε εικονικές πόλεις σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και προγραμματιστές για να προσομοιώσουμε πώς πρέπει να είναι να ζει κανείς σε μια πόλη που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι το αντίστροφο. Εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε πώς αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

Σπάμε την εξουσία σε κοινότητες αντί για κεντρικούς οργανισμούς- ως εκ τούτου, χτίζουμε μια αποκεντρωμένη κυβέρνηση. Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χτίσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στον κόσμο των Netizens, δημιουργώντας κέρδη στον φυσικό κόσμο χωρίς να αγγίζουν κανένα φυσικό αντικείμενο. Αυτό θα αφήσει το περιβάλλον ανέπαφο και θα απελευθερώσει τους ανθρώπους από την «υποδούλωση» του 9-5. Για να μην αναφέρουμε την τόνωση της οικονομίας από τους ανθρώπους. Για εμάς, ο Κόσμος των Δικτυακών Πολιτών ενισχύει τις ανθρώπινες σχέσεις και ενδυναμώνει τα άτομα.