Τις αρνητικές επιπτώσεις τις πανδημίας κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν οι δυο ηγέτες της μόδας στην Ευρώπη, όπως φάνηκε από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα, σε επίπεδο γ’ τριμήνου η Η&Μ και α’ εξαμήνου η Inditex. Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου της H&M κατέγραψαν αύξηση 14% το γ’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Με την μετατροπή τους σε σουηδικές κορώνες, οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 9% στα 55,585 δισ. σουηδικές κορώνες ή 6,47 δισ. δολάρια. Η H&M αναφέρει ότι συνεχίζεται η ισχυρή ανάκαμψη του ομίλου, με περισσότερες πωλήσεις σε προϊόντα που δεν βρίσκονται σε έκπτωση και καλό έλεγχο του κόστους.

Ωστόσο, η εξέλιξη των πωλήσεων εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη πανδημία, με σημαντικές διαφορές να καταγράφονται μεταξύ των αγορών που δραστηριοποιείται, όπως για παράδειγμα στην Ασία, όπου οι περιορισμοί συνέχισαν να εμποδίζουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, με την χαλάρωση των περιορισμών, οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα αυξήθηκαν σε πολλές αγορές, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις συνεχίζουν να ενισχύονται. Εξαιρουμένης της Ασίας και της Ωκεανίας, οι πωλήσεις σε τοπικά νομίσματα επέστρεψαν σε προ πανδημίας επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στην αρχή του γ’ τριμήνου περίπου 180 καταστήματα παρέμεναν προσωρινά κλειστά, ενώ σε ότι αφορά τα ανοιχτά καταστήματα συνέχισαν να έχουν κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα στις ώρες λειτουργίας, στον αριθμό των πελατών και στο χώρο των καταστημάτων. Στο τέλος του γ’ τριμήνου οι περισσότερες από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η H&M συνέχισαν να έχουν περιορισμούς, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα συνολικά αποτελέσματα, ενώ περίπου 100 από τα καταστήματα της εξακολουθούν να είναι κλειστά. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του ομίλου για το σύνολο του εννεαμήνου του 2021 θα ανακοινωθούν στις 30/9.

Τα έσοδα, τα κέρδη και τα ταμειακά διαθέσιμα της Inditex «χτυπούν» ιστορικά υψηλά Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν και τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας της Zara, Inditex. Ειδικότερα, τα έσοδα του α’ εξαμήνου ανήλθαν στα 11,94 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 49% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι διαδικτυακές πωλήσεις σε τοπικά νομίσματα σημείωσαν αύξηση 36% σε ετήσια βάση και αυξηση 137% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σύμφωνα με τον όμιλο, οι πωλήσεις μέσω e-shop εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 25% των πωλήσεων του ομίλου για το σύνολο του 2021.

Επιπλέον, ισχυρό ήταν το μικτό περιθώριο κέρδους της Inditex, φτάνοντας το 57,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,27 δις ευρώ, εναντι ζημιών 195 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020. Ο επικεφαλής της Inditex, Pablo Isla, σχολίασε ότι αυτή η ισχυρή απόδοση «είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσης που έδειξαν όλοι στην εταιρεία και της συνεχιζόμενης στόχευσής της για προϊόντα υψηλής δημιουργικότητας και ποιότητας». Σημειώνεται ότι η Zara Man θα λανσάρει μια νέα σειρά αθλητικών ενδυμάτων, που θα είναι διαθέσιμη online και σε επιλεγμένα καταστήματα από τις 30 Σεπτεμβρίου. Η συλλογή Zara Athleticz θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις ιδέες: την απλότητα, την άνεση και τη λειτουργικότητα.