Το θέμα των απομιμήσεων βρίσκεται στην επικαιρότητα με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικότερα στην κινεζική social media πλατφόρμα Weido. Εκεί έγινε viral η είδηση της διαδικτυακής αγοράς ζωνών Gucci από το Vipshop, οι οποίες αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυθεντικές. Οι ζώνες κόστιζαν 360 δολάρια, αλλά αναγνωρίστηκαν ως πλαστές από άλλη πλατφόρμα αγορών, την Dewu.
Η Vipshop εξέδωσε ανακοίνωση από τον επίσημο λογαριασμό της στη Weibo, που αναφέρει ότι τα προϊόντα ήταν αυθεντικά, επισυνάπτοντας μια σχετική έκθεση και πιστοποιητικά που αποδεικνύουν την αυθεντικότητα. Η πλατφόρμα Dewu, από την άλλη πλευρά, απάντησε ότι η έκθεση ήταν ψεύτικη και επισύναψε τέσσερις αξιολογήσεις τρίτων ως υποστήριξη. Ο πόλεμος των ανακοινώσεων συνεχίστηκε με τη Gucci να παίρνει τη σκυτάλη, αναφέροντας ότι η ίδια μπορεί να εγγυηθεί μόνο για την αυθεντικότητα των προϊόντων της που αγοράζονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της και της Tmall International και ότι «δεν μπορεί να παρέχει καμία επιπλέον υπηρεσία ελέγχου αυθεντικότητας».
Οι διαμάχες σχετικά με τα πλαστά προϊόντα στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει μια περίπλοκη κουλτούρα γύρω από τα πλαστά, η διακίνηση των οποίων συνεχίζεται κανονικά, ενώ η ποιότητα των απομιμήσεων φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τις μάρκες πολυτελείας από την άλλη, να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή. Κατασκευαστής προϊόντων απομιμήσεων αναφέρθηκε στις απρόσκοπτες διαδικασίες πωλήσεων και παραγωγής της παραποιημένης βιομηχανίας, αναφέροντας ότι οι κατασκευαστές πλαστών προϊόντων υψηλού επιπέδου «βλέπουν» ένα περιθώριο κέρδους περίπου 20% – 30%, την ώρα που οι agents αυθεντικών προϊόντων έχουν ένα περιθώριο κέρδους 10%. Διαδικτυακά κανάλια που φέρονται να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα στην Κίνα είναι το WeChat Moments, το Weibo και το Xiaohongshu, ωστόσο ισχυρίζονται ότι είναι 100% αυθεντικά.
(Πηγή: Vogue Business)