Σ τον φετινό θεσμό, Πρόεδρος διατελεί η Άννα Γιαννακουδάκη, Χημικός-Κοσμητολόγος από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του ΔΙΠΑΕ, με ιδιαίτερη εμπειρία στον χώρο, η οποία μας εξέθεσε τις απόψεις της γι’ αυτήν την αγορά και το μέλλον της.

Πώς βοηθάει η καινοτομία στην ανάπτυξη των Εργαστηρίων Αισθητικής αλλά και των προϊόντων αυτής της αγοράς και πώς μπορούμε να τη διαφυλάξουμε;

Η καινοτομία είναι παράγοντας «εκ των ων ουκ άνευ» γενικά για την ανάπτυξη κάθε κλάδου, αλλά και παράγοντας προστιθέμενης αξίας για τους τομείς της Αισθητικής και της Κοσμητολογίας.
Είτε με τη μορφή νέων συστατικών στα καλλυντικά που χρησιμοποιεί ο/η αισθητικός, είτε με τη μορφή του τεχνολογικού εξοπλισμού, είτε ως εφαρμογή στην οργάνωση και προβολή της επιχείρησης, η κάθε μορφής καινοτομία δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό, μείωσης του κόστους, βελτιστοποίησης του αποτελέσματος και αξιοποίησης του χρόνου του επαγγελματία και φυσικά μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης του πελάτη. Η καινοτομία είναι έννοια στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη, εμφανίζει δε, την καλύτερη μορφή της, όταν συμβαδίζει και εμπνέεται από την επιστήμη και την ποιότητα. Τελικός στόχος πρέπει να είναι η προσφορά στον άνθρωπο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιο το μειονέκτημα των Εργαστηρίων Αισθητικής και των υπηρεσιών τους;

Η «ψυχή» σε κάθε Εργαστήριο Αισθητικής είναι ο/η υπεύθυνος/η αισθητικός. Μιλώντας για ένα επάγγελμα με επιστημονικό υπόβαθρο και αντικείμενο στην πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού -εσωτερικού και εξωτερικού- είναι η βαθιά και ευρεία γνώση, η διαρκής ενημέρωση, το πάθος για εξέλιξη, και γενικά οτιδήποτε είναι εχθρός του εφησυχασμού. Αυτονόητα, εάν κάτι από όλα αυτά απουσιάζει ή υστερεί, συνακόλουθα υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, και το Εργαστήριο Αισθητικής μειονεκτεί έναντι του ανταγωνισμού. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε μιλώντας πιο εξειδικευμένα για ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, εκείνο όμως που θα ήθελα να τονίσω ως υψίστης σημασίας ανταγωνιστικό μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος απώλειας του πανεπιστημιακού κεκτημένου, όχι μόνο για τον εξωτερικό ανταγωνισμό (από άλλα επιστημονικά πεδία) αλλά και για τον εσωτερικό, με ενδεχόμενη «προς τα κάτω» ισοτίμηση.

Ποιο είναι το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς και των υπηρεσιών τους; Υπάρχουν κίνητρα ανάπτυξης;

Παγκοσμίως, τα οικονομικά μεγέθη που αντιστοιχούν στη διατήρηση της ομορφιάς και της ευεξίας βαίνουν αυξανόμενα. Ακόμη και την εποχή της πανδημίας, όταν όλοι βλεπόμασταν μέσα από οθόνες, όχι μόνο δεν μειώθηκε το ενδιαφέρον για την εμφάνισή μας, τουναντίον αυξήθηκε, όπως φαίνεται από τα νούμερα των αντίστοιχων πωλήσεων. Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή είναι οι επαγγελματίες Αισθητικοί και Κοσμητολόγοι, άλλωστε μια αισθητική περιποίηση εκλαμβάνεται σήμερα και ως ένα δώρο που ο καθένας μας θέλει να προσφέρει στον εαυτό του, προκειμένου να απαλλαγεί από το stress, να νιώσει απόλαυση κατά τη διάρκειά της, αλλά και ευχαρίστηση από το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι το μέλλον αυτής της αγοράς δεν εμπνέει καμία ανασφάλεια, όσο υπηρετείται από υπεύθυνους επαγγελματίες και δεν υποπίπτει σε υπερβολές. Όσον αφορά στα κίνητρα ανάπτυξης, σε μια εποχή που όλα «τρέχουν» γρήγορα, όποιος δεν ακολουθεί τους ρυθμούς μένει πίσω. Συνεπώς η ανάπτυξη και η εξέλιξη δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. «Οριζόντιο peer to peer cluster αισθητικών», αξιοποίηση των δυνατοτήτων έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ επαγγελματικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων, υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, είναι έννοιες που στο εγγύς μέλλον θα μας είναι πολύ πιο οικείες από ό,τι σήμερα όχι μόνο ως παράγοντες ανάπτυξης, αλλά και αύξησης των εσόδων.

Τα βραβεία Aesthetic Awards πώς προάγουν την καινοτομία και την αριστεία σε αυτήν την αγορά;

Τα Aesthetic Awards είναι ένας θεσμός που δίνει κίνητρο για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαγωνιζόμενων. Όντας πλέον επιτυχημένος και καθιερωμένος θεσμός, παρέχει τη δυνατότητα του προγραμματισμού και της έγκαιρης προετοιμασίας σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει, όποιος δε έχει ήδη λάβει μέρος μία φορά, έχοντας αξιοποιήσει την ανατροφοδότηση μέσω των σχολίων που αφορούν την υποψηφιότητά του, βελτιώνει τα σημεία στα οποία ενδεχομένως υστερούσε, συνεπώς εξελίσσεται και σε επόμενη πιθανή υποψηφιότητα είναι περισσότερο ανταγωνιστικός. Για τη συνολική βαθμολογία της κάθε υποψηφιότητας υπολογίζεται με συγκεκριμένη βαρύτητα η ύπαρξη καινοτομίας, ενώ ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται δεν επιτρέπει την τελική διάκριση κάποιας υποψηφιότητας με κριτήριο μόνο το αν είναι η καλύτερη συγκριτικά στη συγκεκριμένη κατηγορία που διαγωνίζεται, αλλά θα πρέπει να είναι αντικειμενικά αξιόλογη, ξεπερνώντας τον μέσο της βαθμολογίας στην γενικότερη ενότητα που διαγωνίζεται. Συνεπώς δεν αρκεί να είσαι συγκριτικά καλύτερος σε ένα στενό πλαίσιο, πρέπει να είσαι αντικειμενικά καλός σε ένα ευρύτερο, γενικό πλαίσιο για να διακριθείς. Με αυτό το σκεπτικό, βήμα βήμα, οδηγείται κάποιος στην αριστεία. Είναι το φυσικό επακόλουθο όταν γνωρίζεις ότι ανταγωνίζεσαι τους καλύτερους.

Υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα βραβεία:
https://aestheticawards.boussiasevents.gr/