Μετά τις επιτυχείς προσπάθειες του fashion και του beauty να δημιουργήσουν προϊόντα βιολογικά που να προστατεύουν το περιβάλλον, έρχονται τα είδη οπτικών να προστεθούν στα προϊόντα που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένο ότι τα γυαλιά είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα, ειδικά όταν είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα με τη μορφή φυτικών υλικών.

Υλικά όπως το ξύλο, η πέτρα, το κιτρικό οξύ, το καστορέλαιο, το καλαμπόκι, ακόμα και τα φύκια, είναι κάποιοι από τους φυσικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βιώσιμων γυαλιών. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία της μόδας, ειδικά για την κατασκευή παπουτσιών και προϊόντων που παραδοσιακά κατασκευάζονται από δέρμα.

Επίσης, ένα υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον τους τελευταίους μήνες για την κατασκευή γυαλιών είναι το ασετάτ, το οποίο είναι βιοδιασπώμενο και κατασκευασμένο από ανανεώσιμους πόρους, αλλά και ο ανακυκλωμένος χάλυβα. Τέλος, ενδιαφέρον είναι το παράδειγμα του brand Eco Eyewear που κατασκεύασε τη σειρά σκελετών Eco Ocean με πλαστικό που συλλέγεται από τον ωκεανό, ανακυκλώνεται και με αυτό δημιουργούνται φιλικοί προς το περιβάλλον σκελετοί γυαλιών.

(Πηγή: FashionNetwork)