Αν και το τελευταίο διάστημα η βιομηχανία μόδας έχει γίνει πιο συμπεριληπτική σε αρκετούς τομείς και τα μεγάλα brands προσπαθούν, έστω και αργά, να προσεγγίσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εντούτοις εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 15% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα με κάποιας μορφής αναπηρία, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκει εμπόδια στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τους κλάδους του beauty και του fashion.
Μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου ομορφιάς όπως η L’Oréal, η Estée Lauder και η Unilever προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό δημιουργώντας υπηρεσίες ή προϊόντα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να γίνουν περισσότερο inclusive. Τον Απρίλιο η Unilever λάνσαρε το πρώτο inclusive προϊόν της, ένα αποσμητικό της Rexona, ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με προβλήματα όρασης και αναπηρία των άνω άκρων.
Η L’Oréal από την πλευρά της απασχολεί 1.381 υπαλλήλους με αναπηρίες παγκοσμίως, ενώ από το 2014 έχει ανακοινώσει ότι το προσωπικό με αναπηρία θα αποτελεί το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Η Estée Lauder από την πλευρά της, με τη βοήθεια της συμβουλευτικής εταιρείας Accenture, αναπτύσσει στρατηγικές για τα brands της, ώστε να είναι σε θέση να βοηθούν τους πελάτες με αναπηρίες να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν προϊόντα ομορφιάς, δίνοντας προτεραιότητα στην ηλεκτρονική εμπειρία.
Τέλος, τόσο η L’Oréal όσο και η Unilever είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης ευκολότερα προσβάσιμων e- shop. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, σύμφωνα με την έρευνα Procter & Gamble, μόνο το 4% των εμπορικών σημάτων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας δημιουργούν προϊόντα που να καλύπτουν ανθρώπους με σωματική αναπηρία. Στον κλάδο του fashion, το inclusive design, τελευταία, έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές κυρίως στα luxury brands, με σχεδιαστές όπως ο Tommy Hilfiger και ο Christian Siriano να παρουσιάζουν ειδικά σχεδιασμένα ρούχα για ανθρώπου με αναπηρία.
(Πηγή: VogueBusiness)