Η Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά μόδας παγκοσμίως, είναι αυτή που κατά ένα μεγάλο βαθμό καθορίζει τις εξελίξεις στη βιομηχανία του fashion και κατά συνέπεια συμβάλλει στην εξέλιξη των υπό διαμόρφωση νέων τάσεων – όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των ψηφιακών εκθεσιακών χώρων (digital showrooms). Τους τελευταίους 18 μήνες, που οι κινέζοι αναγκάστηκαν να κάνουν αγορές από εικονικές πλατφόρμες παραγγελιών (virtual ordering platforms), δεν έμειναν ικανοποιημένοι, παρότι πολλές ξένες εταιρείες επένδυσαν αρκετά κεφάλαια στην δημιουργία και αναβάθμιση ψηφιακών εκθεσιακών χώρων.

Το Vogue Business αναφέρει ότι οι κινέζοι αγοραστές, νιώθουν την έλλειψη μιας συναρπαστικής εμπειρίας μέσα από τις αγορές τους, απογοητεύονται από την επανάληψη τυπικών διαδικασιών και νιώθουν ότι υπάρχει αδυναμία κατανόησης των αναγκών που έχει η τοπική αγορά. Έτσι, η αμερικανική πλατφόρμα χονδρικού εμπορίου Joor, για παράδειγμα, προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση για να αναπτύξει την τεχνολογία της, θα εισάγει την διάλεκτο mandarin, ενώ αποφάσισε παράλληλα να ανοίξει το πρώτο της γραφείο στη Σαγκάη, ώστε να κατανοήσει τις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς. Άλλες, αντίστοιχες εταιρείες, όπως η Le New Black και η Ordre, έχουν αναδημιουργήσει φυσικούς εκθεσιακούς χώρους online,για να προσφέρουν στους χρήστες μια συναρπαστική εμπειρία και δίνουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν προϊόντα με ένα «κλικ» και να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον περιεχόμενο, όπως βίντεο και συνεντεύξεις σχεδιαστών.

Κατά τους ειδικούς ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, ώστε να καλυφθούν τα «κενά» των απαιτητικών πελατών την Κίνας. Επίσης, εκτιμάται ότι μετά την πανδημία θα αρχίσουν και πάλι να πραγματοποιούνται οι εκθέσεις με φυσική παρουσία, ωστόσο το πιθανότερο είναι να υπάρξει συνδυασμός των digital wholesale platforms και των digital showrooms με τις «offline» εκθέσεις.

(Πηγή: Vogue Business)