Η Stella McCartney, η οποία πειραματίζεται συχνά με οργανικά υλικά, προσθέτει στη λίστα των υλικών της τα απόβλητα από σταφύλια και φελλό και μετατρέπει τα υλικά αυτά σε τσάντες, και παπούτσια με πλατφόρμες. Μέσα από τη συνεργασία της με τη μάρκα Veuve Clicquot του ομίλου LVMH, μετατρέπει τα στελέχη σταφυλιών που συλλέγονται χειροκίνητα από τη συγκομιδή της σαμπάνιας σε πολυτελή αξεσουάρ.

Η McCartney επεξεργάστηκε το δέρμα από σταφύλι σε τρεις τσάντες Frayme και μια θήκη για μπουκάλια που περιέχει Veuve Clicquot Yellow Label. Δημιούργησε επίσης δύο στυλ σανδαλιών Elyse, τα οποία διαθέτουν μια σφήνα πλατφόρμας κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα απορρίμματα φελλού που συλλέγονται από τα κελάρια της Veuve Clicquot στο Reims της Γαλλίας. Σύμφωνα με την LVMH, το υλικό από σταφύλια δημιουργήθηκε σε λιγότερο από 18 μήνες και συμβάλλει στη μείωση δύο μεγάλων πηγών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: του δέρματος και της οινοποίησης.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι τα στελέχη των σταφυλιών έχουν προέλθει με πλήρη ιχνηλασιμότητα από τον περιβαλλοντικά πιστοποιημένο αμπελώνα Grand Cru του Bouzy στη Σαμπάνια, τον οποίο η Madame Clicquot αγόρασε πριν από 200 χρόνια. «Πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά. Έχει επίσης τη δυνατότητα να είναι διαθέσιμο σε κλίμακα, κάτι που με ενθουσιάζει, επειδή μπορώ να δημιουργώ και να σχεδιάζω υπέροχη μόδα, ενώ ταυτόχρονα διευρύνω τα όρια.

Μπορώ να προκαλέσω μια βιομηχανία που είναι πραγματικά παλιομοδίτικη και εξακολουθεί να εργάζεται με τα ίδια πέντε έως δέκα υλικά με τα οποία εργάζεται τα τελευταία εκατό χρόνια», δήλωσε η σχεδιάστρια. Τα τελευταία χρόνια, η Veuve Clicquot εξερευνά υλικά νέας γενιάς, δημιουργώντας συσκευασίες από φυτικά απόβλητα και κατασκευάζοντας όλα τα κουτιά δώρων της από κάνναβη, ένα φυτό που αναγεννά το έδαφος και δεσμεύει το CO2. Η McCartney έχει, επίσης, υποστηρίξει ένα πρόγραμμα βαμβακιού στην Τουρκία, σε συνεργασία με την LVMH.

(Πηγή: WWD)