Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ αναφορικά με τις σημαντικότερες τάσεις στην αγορά καλλυντικού στη χώρα μας και συγκεκριμένα, με τα κανάλια διανομής και τα brand owned καταστήματα καλλυντικών, σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα ηλεκτρονικά κανάλια, και δη στο ηλεκτρονικό φαρμακείο και το ηλεκτρονικό supermarket. Αντίστοιχα, ανάπτυξη γνώρισαν το 2020 και τα φυσικά καταστήματα (φαρμακεία και σούπερ μάρκετ) τα οποία έμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των lockdowns, σε αντίθεση με κομμωτήρια και καταστήματα καλλυντικών.

Σε σχέση με το 2020, το 2021 σημειώνεται ανάπτυξη της τάξης του 9-10% σε επίπεδο αξίας για τα φυσικά καταστήματα, ενώ ακόμα υπολείπονται οι πωλήσεις έναντι του 2019. Το 2020 το 15% των πωλήσεων προϊόντων ομορφιάς και φροντίδας προήλθε από το ηλεκτρονικό κανάλι. Σε επίπεδο μήνα πάντως, εντοπίζεται μικρή κάμψη στο ψηφιακό κανάλι, όταν τα φυσικά καταστήματα είναι ανοιχτά.

Παράλληλα, ο σύνδεσμος αποτυπώνει ορισμένες προκλήσεις που μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη του e-commerce στα προϊόντα ομορφιάς, οι οποίες μεταβάλλονται ανά κατηγορία και έχουν να κάνουν με την ανάγκη δοκιμής του προϊόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατηγορία του make-up, ωστόσο οι εφαρμογές όπως e-Beauty Advisors ή το Teleconsultation μπορούν να συνεισφέρουν στην εμπειρία του καταναλωτή.

Ο ΠΣΒΑΚ αναφέρεται επίσης σε στοιχεία που αφορούν σε «brand owned» καταστήματα καλλυντικών στην Ελλάδα, τα οποία στην pro-Covid εποχή αντιστοιχούσαν στο 6-7% της συνολικής αγοράς ομορφιάς. Σήμερα, η εν λόγω αγορά οδηγείται από μία ανάγκη για προϊόντα που σχετίζονται με το well-being, για παράδειγμα προϊόντα περιποίησης για πιο υγιή επιδερμίδα. Παράλληλα, παρατηρείται μία αύξηση στην επισκεψιμότητα των μπουτίκ που βρίσκονται σε γειτονιές, λόγω των αλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά εξαιτίας της πανδημίας, όπως για παράδειγμα η άρνηση των καταναλωτών να μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς, που μείωσε δραματικά την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ο ΠΣΒΑΚ εκτιμά ότι θα σημειωθεί ετήσια ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο της τάξης του 10-15%. Επίσης, οι μπουτίκ καλλυντικών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς νέοι παίκτες, όπως η Kiko Milano ξεκίνησε δραστηριότητα στην Ελλάδα και στοχεύει σε 15 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να αυξηθεί το franchise σε αυτόν τον κλάδο. Παράλληλα, οι μικρότερες, non-branded, τοπικές αλυσίδες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Προς ψηφιακό concept το φυσικό κατάστημα
Συνολικά το φυσικό κατάστημα αναμένεται να χάσει μερίδιο εξαιτίας της ανάπτυξης του e-commerce, αλλά θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ανάπτυξη του e-commerce. Ταυτόχρονα, το φυσικό κατάστημα αναμένεται να μειώσει τις απώλειές του από τη στιγμή που η δοκιμή προϊόντων θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητα για τους καταναλωτές, κυρίως στο make-up. Παρόλ’ αυτά, το φυσικό κατάστημα αναμένεται να μετακινηθεί προς ένα πιο ψηφιακό concept, με την άψογη omnichannel εμπειρία να αποτελεί κλειδί επιτυχίας.

Οι σημαντικότερες τάσεις
στην εγχώρια αγορά καταστημάτων ομορφιάς
• Επέκταση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω franchise
• Είσοδος νέων μικρών εγχώριων και διεθνών παικτών
• Μία ευρεία γκάμα προϊόντων, σύνδεση με τις άλλες κατηγορίες ομορφιάς, κυρίως για τα ελληνικά brands
• Αίτημα των καταναλωτών για customization και άριστη εξυπηρέτηση, καινούρια προϊόντα και διαθεσιμότητα προϊόντων/ brands που διαφημίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο
• Οι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι και εκτίθενται σε έναν μεγάλο όγκο πληροφορίας, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλές προσδοκίες από τους συμβούλους ομορφιάς και την in-store εμπειρία

Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξη της αγοράς
• Η συνεχής αλλαγή στις καταναλωτικές συμπεριφορές και ανάγκες
• Η προσφορά νέων τρόπων αγοράς, όπως e-commerce, social commerce, Instagram shopping κ.λπ.
• Η πανδημία
• Η είσοδος νέων brands στην αγορά
• Η ανάπτυξη του e-commerce
• Η άφιξη των Indie brands στην Ελλάδα
• Η αναβαθμισμένη εμπειρία εντός φυσικού καταστήματος