Το 2022 υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα, για τον χώρο της μόδας, χρονιά, με την αγοραστική συμπεριφορά των ελλήνων καταναλωτών να το επιβεβαιώνει. Παράλληλα, μία νέα «γενιά» εμφανίστηκε, με στόχο να κατακτήσει την παγκόσμια μόδα. Το Fashion e-commerce Year in Review, η ετήσια ανασκόπηση της Ελληνικής Αγοράς Μόδας από το GLAMI.gr, παρουσιάζει τις τάσεις που κυριάρχησαν τη χρονιά που πέρασε και προβλέπει τα trends που θα διαμορφώσουν το 2023.

«Smartorial» και επίσημα ρούχα
Μία νέα τάση έκανε την εμφάνισή της το 2022, το «Smartorial» που προκύπτει από το smart και το sartorial. Πρόκειται για τον όρο που οι αναζητήσεις του στην Google υπερδιπλασιάστηκαν τη χρονιά που μας πέρασε. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο συνδυασμός της επιθυμίας για casual ρούχα με την ανάγκη για συνολικά εκλεπτυσμένη εμφάνιση, οδήγησε σε θεαματική ανάκαμψη και «νέα πνοή» στις αγορές πιο επίσημων ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη συμπεριφορά των καταναλωτών που πραγματοποίησαν αγορές μόδας μέσω του Glami.gr, οι επιλογές που κυριάρχησαν ήταν τα Ανδρικά κοστούμια +28%, τα Ψηλοτάκουνα +56%, τα Γυναικεία Μοκασίνια +34%, οι Γυναικείες τσάντες +26% και τα Ανδρικά loafers παπούτσια +33%.

Μία τάση που όπως φαίνεται διαμόρφωσε και το top 5 των ρούχων και αξεσουάρ που κυριάρχησαν το 2022: Κομψό μαύρο φόρεμα και λιλά δερμάτινα σανδάλια για τις γυναίκες, λαδί μπουφάν και jeans για τους άντρες. Κοινός παρονομαστής που ενισχύει την athleisure διάθεση δεν ήταν άλλα από τα λευκά αθλητικά παπούτσια, με τα adidas runfalcon να παραμένουν τα πιο δημοφιλή sneakers ανεξαρτήτως φύλου. Παράλληλα, τα χρώματα με τη μεγαλύτερη και γρηγορότερη άνοδο σε αριθμό clicks, στο σύνολο των χρωμάτων των προϊόντων στο Glami, ήταν το μωβ, το πορτοκαλί και το πράσινο, αντανακλώντας την εξωστρέφεια στη διάθεση και το στιλ των ελλήνων καταναλωτών με την παρέλευση της πανδημίας.

Η Gen Z ορίζει τις τάσεις στη μόδα
Από απλοί trendsetters σε opinion leaders στον χώρο της μόδας, η Gen Z έχει πλέον τη δύναμη να καθορίζει τα παγκόσμια fashion trends. Η Generation Z δεν είναι ακόμη το κοινό που ξοδεύει τα περισσότερα, αποτελεί όμως το target group του μέλλοντος, στο οποίο στοχεύουν όλα τα e-shops ως τη βασική πηγή των επόμενων πελατών. Δημιουργεί -core τάσεις και προβάλλει σε μεγάλο βαθμό τα trends που κυριαρχούν στα social media.

Οι μικροτάσεις της μόδας που πρεσβεύει η Gen Z περιλαμβάνουν πλέον μια κατάληξη που προέρχεται από τη γαλλική λέξη «coeur» και σημαίνει καρδιά, και αντανακλούν μια πολύ συγκεκριμένη οπτική αισθητική – παραδείγματα είναι το cottage-core, το cabin-core, το barbie-core. Η Gen Z είναι η γενιά που υπαγορεύει τις τάσεις χωρίς να περιμένει τη βιομηχανία της μόδας να τής πει τι θα φορέσει. Ενδεικτική είναι η επικράτηση του trend Y2K, η αναβίωση των τάσεων που επικρατούσαν στις αρχές του 2000 και περιελάμβαναν χαμηλοκάβαλα τζιν, uggs, κλάμερ, βελούδινες φόρμες και κολάν «καμπάνα».