Έρευνα αγοράς για τον κλάδο των καλλυντικών στις ΗΠΑ εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την έρευνα, η περιοχή της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης κατατάσσονται ως πρώτη και δεύτερη κατά σειρά μεγέθους αγορές της βιομηχανίας ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας παγκοσμίως. Επίσης, η Βόρεια Αμερική κατατάσσεται τέταρτη σε απόλυτη αύξηση της αξίας των πωλήσεων για προϊόντα «premium» υψηλής ποιότητας και καλλυντικά μαζικής παραγωγής. Σε επίπεδο όγκου και αξίας κατανάλωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν δαπανήσει υψηλότερα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος στα καλλυντικά απ’ ότι στο παρελθόν.
Η μέση ετήσια δαπάνη για προϊόντα προσωπικής φροντίδας μεταξύ των καταναλωτών των ΗΠΑ έχει διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου, καθώς επηρεάζεται από διάφορες τάσεις και οικονομικούς παράγοντες (συνήθως ανοδικά). Το 2021, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ ξόδευαν κατά μέσο όρο 197 δολάρια ετησίως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, από 182 δολάρια το 2020. Οι Αμερικανοί καταναλωτές υιοθετούν όλο και περισσότερο διάφορα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία για το 2021, οι περισσότεροι καταναλωτές προϊόντων ομορφιάς ανά τον κόσμο κατέχουν 11 με 50 ξεχωριστά καλλυντικά, αλλά περίπου 15% – 20% των Αμερικανών καταναλωτών κατέχει έως και 100 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα.
Oι προοπτικές τόσο της αγοράς καλλυντικών των ΗΠΑ, όσο και της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων σε αυτή, εμφανίζονται ιδιαιτέρως θετικές για το μέλλον.
Αύξηση ζήτησης για φυσικά και luxury καλλυντικά
H ζήτηση για προϊόντα καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη, ιδίως όσον αφορά προϊόντα, όπως τα φυσικά/βιολογικά/οργανικά/καθαρά καλλυντικά, τα indie καλλυντικά, τα premium καλλυντικά, τα εξειδικευμένα καλλυντικά, τα καλλυντικά πολυτελείας, τα προϊόντα που παράγονται υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές (περιβαλλοντικά πρότυπα, διασφάλιση απαγόρευσης αναγκαστικής εργασίας, παράλειψη δοκιμών σε ζώα, πιστοποίηση της ασφάλειας συστατικών και της απουσίας χημικών, πιστοποίηση της υψηλής απόδοσης ή των φαρμακευτικών ιδιοτήτων κλπ.).
Παράλληλα, η ζήτηση για mass market καλλυντικά παραμένει διαχρονικά σταθερή στις ΗΠΑ, όπως και το ύψος της δαπάνης των καταναλωτών, παρά τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Αναλόγως, θετικές είναι και οι προοπτικές της παραγωγής και της προσφοράς καλλυντικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Οι προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής (συμπεριλαμβανομένων εργαλείων ΑΙ) και οι ισχυρές δυνατότητες R&D αναμένεται να υποστηρίξουν ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Παρά την προνομιακή θέση των εγχώριων παραγωγών, ιδίως των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών που κυριαρχούν στον κλάδο, η επέκταση της χρήσης του μοντέλου απευθείας προς τον καταναλωτή (DTC) και του ηλεκτρονικού εμπορίου επιτρέπει στους μικρότερους ή/και αλλοδαπούς παραγωγούς να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
Περιθώριο ανάπτυξης για τα ελληνικά καλλυντικά 
Ειδικότερα ως προς τα ελληνικά προϊόντα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ενίσχυσης της παρουσίας τους στην αγορά των ΗΠΑ, τόσο μέσω των προαναφερθέντων τρόπων, αλλά και μέσω πιο εντατικού και αποτελεσματικού μάρκετινγκ (π.χ. προβολή μέσω κοινωνικών δικτύων, συνεργασία με influencers) για την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών καλλυντικών και τις ευεργετικές ιδιότητές τους (χρήση ποιοτικών φυσικών συστατικών, ελληνικού ελαιόλαδου κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, ιδιαιτέρως χρήσιμη είναι η αξιοποίηση εργαλείων ΑΙ και η ανάπτυξη πελατολογίου νεότερων γενεών (Millenials, Gen Z), οι οποίες προτιμούν εναλλακτικά προϊόντα και δίκτυα διάθεσης.