Όταν το modest fashion ή αλλιώς η «σεμνή μόδα» έκανε την εμφάνισή της στην βιομηχανία της μόδας το 2018, για να καλύψει τις ανάγκες των γυναικών σε κοινωνίες που ασπάζονται το ισλάμ, φαινόταν ότι οδηγεί τη μόδα σε ένα σημείο καμπής, διότι τα brands ήταν επιτέλους έτοιμα να αγκαλιάσουν και αυτή τη μερίδα των καταναλωτών. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, η πρόοδος αυτής της τάσης μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι πιο αργή απ’ ότι αναμενόταν, καθώς τα brands απέτυχαν να προσεγγίσουν τις μουσουλμάνες καταναλώτριες.

Η αγοράς της «σεμνής μόδας» αφορά περισσότερους από 1,8 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους και περιλαμβάνει αυτούς που επιλέγουν να ντύνονται σεμνά για θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους, αλλά και εκείνους που θέλουν να κάνουν πιο stylish επιλογές. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ισλαμική Οικονομική Έκθεση 2020-2021, η βιομηχανία «σεμνής» μόδας υπολογίζεται στα 277 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 311 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Αυτή η τάση ανάπτυξης των προοπτικών του modest fashion δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τα luxury brands, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να στοχεύσουν και σε αυτό το κοινό. Tο Vogue Business αναφέρει ότι τα μεγάλα εμπορικά σήματα πολυτελείας θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην «σεμνή μόδα», ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή, διότι σε πολλές περιπτώσεις οι μουσουλμάνοι καταναλωτές επικαλούνται λάθη στα ρούχα, ενώ κάνουν λόγο για καμπάνιες που είναι μη συμπεριληπτικές. Τα luxury brands που διαθέτουν «hijab» ή μαντίλες είναι λίγα και ειδικότερα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, οι μόνοι οίκοι που έχουν προϊόντα με ετικέτα «hijab» είναι οι Louis Vuitton και D&G.

Πάντως, αν και μέχρι στιγμής είναι λίγα τα brands με αντίστοιχα προϊόντα, οι επιλογές που καλύπτουν το κεφάλι έχουν αυξηθεί κατά 47% σε ετήσια βάση. Έτσι, τα καταστήματα λιανικής, αναγνωρίζοντας έστω και καθυστερημένα αυτό το κενό που υπάρχει στην αγορά, έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν όλο και περισσότερες επιλογές στις μουσουλμάνες καταναλώτριες.

(Πηγή: FashionNetwork)