Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί καταναλωτές ξόδεψαν 2,4 δισ. λίρες Αγγλίας σε μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια πέρυσι, με περίπου τους μισούς από αυτούς να αγοράζουν κάτι προ-φορεμένο. Αυτό προκύπτει από έρευνα που ανέθεσε η Westfield σε 2.000 ενήλικες στο πλαίσιο του Westfield Good Festival. Οι ερωτηθέντες ισχυρίζονται ότι κατά μέσο όρο το 23% της γκαρνταρόμπας τους είναι μεταχειρισμένο, με την ηλικιακή ομάδα 18-34 να ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 34%. Οι λόγοι για τους οποίους αγοράζουν μεταχειρισμένα είναι οι χαμηλές τιμές (36%), η βιωσιμότητα/απόρριψη της γρήγορης μόδας (16%), το στυλ και η ποιότητα (9%) και το coolness (8%).

Και αυτές τις μέρες έχουν πολύ ευρύτερες επιλογές σε σύγκριση με τις παζάρια, τις ανταλλαγές, τα φιλανθρωπικά καταστήματα και τα μεταχειρισμένα ρούχα του παρελθόντος. Όλες αυτές οι πηγές εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά η άνοδος ιστότοπων όπως το eBay, το Vinted, το Vestiaire Collective και άλλων, καθώς και οι πρωτοβουλίες των ίδιων των εμπόρων λιανικής πώλησης από δεύτερο χέρι είναι αυτό που βοηθά την αγορά να οδηγεί σε όλο και υψηλότερες πωλήσεις.

Κατά μέσο όρο οι καταναλωτές ξοδεύουν 91,60 λίρες σε μεταχειρισμένα είδη, αλλά η ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών ξόδεψε 120,40 λίρες και οι Λονδρέζοι 133,20 λίρες. Αγόρασαν μεγάλη ποικιλία ειδών, όπως πουκάμισα/ μπλουζάκια (57%), σακάκια (39%), τζιν/παντελόνια (37%), αξεσουάρ (29%) και παπούτσια ή αθλητικά παπούτσια (26%). Ένα μεγάλο μέρος όλων αυτών ήταν οι γονείς που αγόραζαν μεταχειρισμένα ρούχα για τα παιδιά, ιδίως για τις μικρότερες ηλικίες, γεγονός που ουσιαστικά συνεχίζει μια παράδοση δεκαετιών για την απόκτηση μεταχειρισμένων ειδών για τα παιδιά. Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αναπτύσσεται σταθερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την GlobalData να αναφέρει ότι αυξήθηκε κατά 149% μεταξύ 2016 και 2022, αλλά έχει επιταχυνθεί τελευταία, με ένα άλμα 67,5% να αναμένεται μεταξύ 2022 και 2026.

(Πηγή: Fashion Network)