Την 4η μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο ολοκλήρωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), μέσω της εξαμηνιαίας έρευνας καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου, που πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου Eltrum, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ότι αφορά την κατανομή των μηνιαίων λιανικών αγορών στις κατηγορίες προϊόντων, παρατηρήθηκε ότι η κύρια κατηγορία αγορών, όσον αφορά τις δαπάνες είναι τα τρόφιμα και ποτά με ποσοστό 44%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα είδη ρουχισμού με ποσοστό 11%, με τις δαπάνες να ξεπερνούν ακόμα και τα προ πανδημίας επίπεδα (10%, Οκτώβριος 2019). Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε ότι οι δαπάνες για είδη προσωπικής περιποίησης μειώθηκαν τον Ιούνιο στο 5% από 6% τον Δεκέμβριο του 2020 και 7% τον Οκτώβριο του 2019.

Μέσω της Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 857 καταναλωτών που έλαβε χώρα τον Ιούνιο, παρατηρήθηκε ότι, αν και βελτιωμένο, το καταναλωτικό κλίμα παραμένει αρνητικό το τελευταίο εξάμηνο, καθώς τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο -25, σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση τόσο με τη μέτρηση του Ιουνίου 2020, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα (Οκτώβριο 2019).