Κλείνοντας έναν χρόνο περιορισμών λόγω πανδημίας και με τις επιπτώσεις να είναι ορατές σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας της μόδας, το Glami σκιαγραφεί τον Έλληνα καταναλωτή συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις στην πρώτη ολοκληρωμένη καταναλωτική έρευνα μόδας για το 2021. Στην ερώτηση, εάν τους τελευταίους 12 μήνες ψώνισαν προϊόντα μόδας περισσότερο ή λιγότερο από τη χρονιά πριν την πανδημία, οι καταναλωτές φαίνονται μοιρασμένοι, αφού το 41% δήλωσε ότι ψώνισε περισσότερο, ενώ το 42% ψώνισε λιγότερο. Για αυτούς που ψώνισαν περισσότερο, κύριος παράγοντας ήταν οι τιμές και οι καλύτερες προσφορές (49%). Το 62% των Ελλήνων ανακάλυψε και ψώνισε νέες μάρκες online, ενώ το 50% θα συνεχίσει σίγουρα να ψωνίζει online μόδα.

Η αύξηση των online αγορών, τα καλά οργανωμένα και λειτουργικά e-shops και οι σωστά στοχευμένες online καμπάνιες, βοήθησαν το κοινό, ώστε να βρει νέες μάρκες (56%) μέσω αναζήτησης και προτεινόμενων προϊόντων. Τα social media αποτέλεσαν την δεύτερη πηγή εύρεσης (51%), ενώ αξιοπρόσεκτο είναι ότι ένα 8% δήλωσε ότι έψαχνε συγκεκριμένα μικρότερες μάρκες, για να τις ενισχύσει κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με την έρευνα του Μαΐου του 2020 παραμένει η καλή σχέση τιμής-ποιότητας, αφού ήταν η πρώτη επιλογή για το 36% των ερωτηθέντων. Για το 32% των ερωτηθέντων, η δωρεάν παράδοση και οι εκπτώσεις αποτελούν τα δεύτερα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα e-shop. Η έρευνα του Glami αναφέρει επίσης ότι το 51% των καταναλωτών θα επιστρέψει στα φυσικά καταστήματα μόνο όταν τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 θα έχουν πέσει αισθητά, ενώ για το 21% των ερωτηθέντων φαίνεται πως η πανδημία δεν αποτελεί πλέον κριτήριο, αφού δήλωσαν ότι θα τα επισκεφθούν ακόμη και αν τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν υψηλά.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της καταναλωτικής έρευνας προέρχονται από την έρευνα ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν 4.157 Έλληνες χρήστες του Glami.gr και της Facebook σελίδας του, ενώ η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε 10-20 Απριλίου 2021.