Τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα στοιχεία της ελληνικής αγοράς καλλυντικών για την περίοδο 2022-2023 εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων/ΠΣΒΑΚ.Το 2023, η ετήσια αύξηση συνολικά των καλλυντικών εκτιμάται ότι αγγίζει το 9,6%, με την περιποίηση προσώπου, το μακιγιάζ και τα αρώματα να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αυξητική τάση. Αντίστοιχα, για το 2024 εκτιμάται αύξηση πωλήσεων, αν και ηπιότερη, της τάξης του 4-7%. Στον τομέα του online shopping, εκτιμάται ότι καλλυντικά αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ (sellout) θα πουληθούν από ePharmacies το 2023 και περίπου αξίας 20 εκατ. ευρώ (sellout) από eGroceries. Συμπεριλαμβανομένων όσων πωλούνται από e-επιλεκτική και όσα αγοράζονται από το εξωτερικό (notino, κτλ), η συνολική αξία αγγίζει τα 250 εκατ. έως 300 εκατ. ευρώ.
Προκλήσεις: Η πίεση στο πορτοφόλι και η βιωσιμότητα
Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, προβάλλουν οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές οι οποίες πιέζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, παρότι η κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς δε βρίσκεται στις κατηγορίες με τις υψηλότερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, το επίπεδο τιμών πώλησης των καλλυντικών αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 6-7%. Όταν όμως οι καταναλωτές βλέπουν τις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, προχωρούν σε περικοπές εξόδων και γενικότερα οικονομία. Είναι αναμενόμενο και έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιόδους κρίσης, οι καταναλωτές να ψάχνουν για προσφορές και εκπτώσεις, και να κάνουν έρευνα πριν προβούν σε αγορές.
3 στους 10 ενημερώνονται συνέχεια για τις προσφορές που έχει η κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ και πηγαίνει σε διαφορετικά σουπερμάρκετ για να πάρει τα είδη που βρίσκονται σε προσφορά εκείνη την ημέρα, ενώ 4 στους 10 αλλάζουν κάποιες φορές σούπερ μάρκετ προκειμένου να εκμεταλλευτούν κάποια προσφορά. Συνεπώς οι καταναλωτές περιμένουν από τις εταιρείες να προσαρμοστούν στις ανάγκες τους και να συνεχίσουν τις προσφορές/ εκπτώσεις/ προωθητικές ενέργειες. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η βιωσιμότητα. Η υπερβολική συσκευασία, η πλαστική ρύπανση και η μη βιώσιμη κατανάλωση πόρων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ήδη οι εταιρείες επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη για πιο βιώσιμες τεχνολογίες και υλικά, προωθούν την ανακύκλωση και εκπαιδεύουν τους καταναλωτές γύρω από τη βιωσιμότητα.
Ευκαιρίες: Βιωσιμότητα, καινοτομία, τεχνολογία, συμπερίληψη
Η βιωσιμότητα και η προσήλωση σε βιώσιμες πρακτικές αναμφίβολα αποτελούν κεντρικές τάσεις. Όσον αφορά στις καινοτομίες νέων προϊόντων, η κατηγορία της περιποίησης της επιδερμίδας συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική, με τις εταιρείες να αναπτύσσουν προϊόντα με νέα συστατικά και σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της επιδερμίδας, όπως για παράδειγμα την αντιγήρανση και την ακμή. Την ίδια στιγμή βλέπουμε και εξελίξεις στην περιποίηση των μαλλιών, εστιάζοντας περισσότερο σε φυσικά και φυτικά συστατικά, καθώς και σε θεραπείες που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως ανάλυση του τριχωτού της κεφαλής και εξατομικευμένες λύσεις περιποίησης μαλλιών.
Στη συνέχεια, η αναγνώριση της διαφορετικότητας είναι μια πολύ σημαντική τάση στη βιομηχανία ομορφιάς. Η συμπερίληψη και η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που είναι προσαρμοσμένα σε διάφορους τύπους δέρματος, μαλλιών και αναγκών καταναλωτών αποτελεί σημαντική εξέλιξη.Τέλος, είναι σημαντική η αυξανόμενη χρήση τεχνολογίας, που συμπεριλαμβάνει εφαρμογές και εργαλεία που βοηθούν τους καταναλωτές να προσαρμόζουν την περιποίησή τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.