Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις αναφορικά με τον Covid-19 φαίνεται ότι είναι η ανάκαμψη στην αγορά προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor που διέθεσε ο ΠΣΒΑΚ στο Fashion Daily, (η έρευνα ολοκληρώθηκε 22 Απριλίου με εκτιμήσεις έως τις 12 Απριλίου), η αγορά αναμένεται να ανακάμψει πλήρως από την επίδραση του Cοvid-19 και να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας σε επίπεδο αξίας πωλήσεων μέσα στο 2021. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα που οδηγούν τις πωλήσεις ανά υποκατηγορία.

Για τις κατηγορίες που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία όπως τα προϊόντα μακιγιάζ (colour cosmetics), τα αρώματα και τα αντηλιακά προϊόντα, η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, ωστόσο θα ξεκινήσει το 2021, με δεδομένη την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Αντίστοιχα, θα αυξηθούν και οι πωλήσεις προϊόντων που συχνά αγοράζουν οι τουρίστες όπως τα αντηλιακά. Από την άλλη πλευρά, η επίδοση κατηγοριών που ευνοήθηκαν από την πανδημία θα σταθεροποιηθούν το 2021, αλλά θα συνεχίσουν να κινούνται σε θετικό πρόσημο, κρίνοντας ότι οι νέες αγοραστικές συνήθειες θα διατηρηθούν σε ένα επίπεδο, όπως για παράδειγμα η αυξημένη ρουτίνα καθαριότητας των χεριών.

Ευκαιρία για ηγετικούς παίκτες και mass brands
Παρόλ’ αυτά, η οικονομική αστάθεια που θα ακολουθήσει τον Cοvid-19 και θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών θα καταστήσει τους καταναλωτές πιο προσεκτικούς με τα έξοδά τους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα προσελκύονται από τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές, και για ορισμένες κατηγορίες όπου η ζήτηση είναι ελαστική, θα μετακινηθούν σε πιο mass παρά premium brands. Σε συνδυασμό με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές έναντι των φυσικών καταστημάτων, αναμένεται να τεθούν ισχυρές πιέσεις στην τιμή για τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης, κυρίως στα premium, αλλά επίσης και στα mass brands. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει δυσκολίες στις μικρότερες εταιρείες να υποστηρίξουν τις προωθητικές δραστηριότητες και ενδέχεται να δημιουργήσει μία μεγάλη ευκαιρία για τους ηγετικούς παίκτες, ώστε να διευρύνουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς τους. Οι νικητές και οι χαμένοι της καραντίνας

Αρνητικό αντίκτυπο είχε συνολικά στην αγορά ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης ο Cοvid-19 στη χώρα μας, που υπέστη πτώση σε επίπεδο αξίας το 2020. Η καραντίνα επηρέασε αρνητικά κατηγορίες όπως τα αποσμητικά, τα προϊόντα αποτρίχωσης και τα αρώματα. Ωστόσο, η κατηγορία που επηρεάστηκε δραματικά ήταν τα προϊόντα μακιγιάζ (colour cosmetics), η ζήτηση για την οποία κινήθηκε χαμηλά και κατά την περίοδο της καραντίνας αλλά και αργότερα, καθώς η μάσκα περιόρισε την κατανάλωση προϊόντων για τα χείλη και μακιγιάζ προσώπου. Η επίδραση του Cοvid-19 ήταν επίσης εμφανής στα αντηλιακά προϊόντα, ελέω και ταξιδιωτικών περιορισμών.

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία ευνόησε τα αφρόλουτρα και τα προϊόντα μπάνιου, καθώς επίσης οι νέες ρουτίνες για καθαρισμό χεριών αύξησε ραγδαία τις πωλήσεις σαπουνιών και κυρίως υγρών σαπουνιών (συμπεριλαμβανομένων και των απολυμαντικών).Επιπλέον, το skin care ωφελήθηκε εν μέρει από την καραντίνα και την αυξημένη ανάγκη των καταναλωτών για «self pampering» στο σπίτι.

Ανακατατάξεις στα κανάλια διανομής

Ο Cοvid-19, όμως, έφερε αλλαγές και στα κανάλια διανομής. Δεδομένου ότι, τα καταστήματα καλλυντικών υποχρεώθηκαν να κλείσουν, επηρεάστηκε ραγδαία η πώληση προϊόντων skin care μέσω αυτών των καναλιών, αλλά και προϊόντων που αξιοποιούν αυτά τα κανάλια ως βασικά κανάλια διανομής, όπως τα premium αρώματα, αλλά και γενικά τα premium προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης. Από την άλλη πλευρά, κερδισμένοι ήταν οι παίκτες που παρέμειναν ανοιχτοί, με τα supermarkets και τα hypermarkets να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους στις συνολικές πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και τα προϊόντα που διακινούνται μέσω αυτών των καναλιών, καθώς επίσης και αυτά που διακινούνται μέσω φαρμακείου. Τέλος, το e-commerce ήταν το κανάλι με την πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2020, με πολλούς από τους έλληνες καταναλωτές να το επιλέγουν για πρώτη φορά, προκειμένου να αποφύγουν τη φυσική επαφή.