Κόπωση εμφανίζουν οι καταναλωτές των προϊόντων ομορφιάς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Launchmetrics, η οποία έλαβε υπ’όψιν 741 μάρκες με σύνολο media impact value (MIV) 12,5 δισ. δολάρια από 3,1 εκατ. placements. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυξάνεται η ανησυχία για καταναλωτική κόπωση στον κλάδο, ενώ το consumer engagement στο σύνολό του έχει μειωθεί φέτος σε όλα τα social media.
Το μεγαλύτερο μερίδιο MIV προέρχεται από το Instagram, αλλά με μέση αξία ανά placement πολύ μικρότερη από ό,τι στις πλατφόρμες που λειτουργούν με σύντομα βίντεο. Το συνολικό MIV από το YouTube έπεσε κατά 21% το δωδεκάμηνο 07/2021-06/2022 σε σχέση με το 07/2020-06/2021 και, σύμφωνα με τη Launchmetrics, η εποχή των αναλυτικών tutorials από τις beauty vloggers έχει παρέλθει.
Τις καλύτερες επιδόσεις πλέον σημειώνουν τα σύντομα βίντεο στο TikTok, τα οποία κατά κανόνα διαρκούν λιγότερο από 60’’ και έχουν ως πρωταγωνιστές διασημότητες και influencers. Εντούτοις, ο σκεπτικισμός των καταναλωτών είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με το 67% να έχει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους celebrity influencers, ιδίως αναφορικά με προϊόντα υγείας και ομορφιάς. Σημειώνεται ότι οι πρώτες 10 μάρκες το α’ εξάμηνο του 2022, κατά MIV, ήταν οι Dior, L’Oréal Paris, Lancôme, Mac, Estée Lauder, Chanel, Nars, Charlotte Tilbury, Fenty Beauty και YSL Beauté.
(Πηγή: Wwd.com)