Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και οι βιώσιμοι τρόποι παραγωγής του παρουσιάστηκαν στις 4 και 5 Ιουνίου στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της Phygital Sustainability Expo (PSE) 2024. Η διήμερη διοργάνωση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 10.000 επισκέπτες και προσεγγίζει ένα κοινό που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια θεατές. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τη Sustainable Fashion Innovation Society, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Imperial Fora και είχε την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης στην Ιταλία, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ιταλικής κυβέρνησης, της UNESCO, του FAO και πολλών ακόμη εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση βράβευσης σχεδιαστών οι οποίοι προάγουν τη βιώσιμη μόδα και συμβάλλουν στο πολιτιστικό αποτύπωμα της Ιταλίας στο χώρο της μόδας, όπως οι Armani, Dolce & Gabbana, Bottega Veneta, και άλλοι σημαντικοί οίκοι. Το EUCOTTON, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος και επικοινωνεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκά παραγόμενου βαμβακιού που σχετίζονται με την υψηλή του ποιότητα και τον υπεύθυνο τρόπο που παράγεται, εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, Αντώνιο Σιάρκο, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία στην 1ο Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα για το Βαμβάκι.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Expo, η πρωτοβουλία EUCOTTON υποδέχθηκε τους επισκέπτες σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ρούχα από 100% ευρωπαϊκό βαμβάκι που ετοίμασαν σπουδαστές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος -Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Μόδας στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών και στο περιθώριο μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και του Τμήματος.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Τμήματος στο Κιλκίς στις 29/5 ειδικό σεμινάριο για το ευρωπαϊκό βαμβάκι για περισσότερους από 70 σπουδαστές. Στα επόμενα βήματα, η πρωτοβουλία EUCOTTON πραγματοποιεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση για επαγγελματίες των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας, στο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη, στις 27/6. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ενέργειες του ελληνικού κλάδου βάμβακός για τη δημιουργία ισχυρού brand name για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, και την ιχνηλασιμότητά του, προκειμένου τα προϊόντα που παράγονται να μπορούν με αποδείξεις να ισχυριστούν ότι είναι 100% ευρωπαϊκά.