Αντιοξειδωτική δράση, προστασία από τη ρύπανση, θωράκιση της επιδερμίδας στις περιβαλλοντικές επιθέσεις, αλλά και η κυριαρχία του υαλουρονικού οξέως ως συστατικό είναι τα trends για τα επόμενα χρόνια στα προϊόντα ενυδάτωσης.

Bρισκόμαστε ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και οι διεθνείς αγορές έχουν μόλις αρχίσει να κάνουν τον ουσιαστικό απολογισμό του αντίκτυπου του Covid-19 στις επί μέρους καταναλωτικές κατηγορίες.

Η ομορφιά είναι μια από τις κατηγορίες αυτές: σύμφωνα με πρόσφατη (δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021) έρευνα του Fortune, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς skincare για το 2020 έκλεισε σε ποσό κάτω των 100 δισ. δολαρίων (στα 98.83 δισ. δολάρια), παρουσιάζοντας ραγδαία πτώση της τάξης του 29% σε σχέση με την YoY ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της τριετίας 2017-2019.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το ποσό αυτό πρόκειται να εκτιναχθεί κατά την περίοδο 2021 – 2028 πάνω από τα 145 δισ. δολάρια, σημειώνοντας CAGR της τάξης του 5.52%. Ωστόσο, η αναμενόμενη αυτή αύξηση δεν θα έρθει μόνη της. Θα συνοδευτεί από σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες και, κατά συνέπεια, στα trends που θα καθορίσουν τα λανσαρίσματα μέσα στην επόμενη επταετία. Η αντίληψη των περιβαλλοντικών αλλαγών και η ενσωμάτωση στοιχείων πρόληψης στα προϊόντα περιποίησης (environmental consciousness) είναι μια από τις βασικές κατευθυντήριες γύρω από τις οποίες θα κινηθεί το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς της ομορφιάς.

Από μικρότερη ηλικία η προστασία της επιδερμίδας
Σύμφωνα με πρόσφατη (Απρίλιος 2021) έρευνα της Global News Wire που αφορά προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά προϊόντων περιποίησης δέρματος μεταξύ 2021-2026, παράγοντες όπως η περιβαλλοντική μόλυνση και το σκληρό νερό λαμβάνονται υπόψη στην δημιουργία νέων προϊόντων. Αυτό συμβαίνει επειδή μια διαρκώς διευρυνόμενη μερίδα καταναλωτών αξιολογούν ως πολύ σημαντική την επίδραση της ρύπανσης στην επιδερμίδα τους: είναι χαρακτηριστικό πως, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετική έρευνα έδειξε πως ένα εντυπωσιακό 80% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής έχουν επίδραση, όχι μόνο στην όψη που παρουσιάζει το δέρμα τους, αλλά και στην υγεία του.

Για αυτό, συστατικά και στοιχεία που σχετίζονται με τα θέματα αυτά -κατά του στρες, κατά της ρύπανσης, αντιοξειδωτική δράση κ.λπ.- ενσωματώνονται, πλέον, στις συνθέσεις των ενυδατικών, κυρίως προϊόντων, για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους έναντι των ούτως ή άλλως δημοφιλέστερων αντιγηραντικών. Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας, απόρροια, προφανώς, όλων των παραπάνω, είναι η τάση των καταναλωτών να ξεκινούν να αγοράζουν προϊόντα φροντίδας δέρματος από μικρότερη ηλικία.

Η άνοδος του Body Care
Παραδοσιακά, τα προϊόντα skincare (πρόσωπο) καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο μέρος της αγοράς σε σχέση με τα προϊόντα σώματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό τείνει να αλλάξει: είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο 2020 οι πωλήσεις ορών σώματος ανέβηκαν κατά 32% και τα body oils κατά 10% στην Αμερικάνικη αγορά, ενώ στο δεύτερο μισό, εν μέσω πανδημίας, υπήρξε περαιτέρω αύξηση σε επιμέρους κατηγορίες -τα απολεπιστικά, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 15% (στοιχεία NPD Group). Μια ακόμα χαρακτηριστική τάση είναι πως τα προϊόντα φροντίδας σώματος χωρίζονται, πλέον, σε νέες προϊοντικές κατηγορίες, καθρεφτίζοντας τα λανσαρίσματα του skincare, και δίνοντας το ξεκάθαρο σήμα, ειδικά στις νεότερες καταναλώτριες, πως ομορφιά δεν είναι μόνο η φροντίδα του προσώπου.

Υαλουρονικo Οξύ: ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής
Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερα brands επενδύουν στο συγκεκριμένο συστατικό, αρχικά για να ενισχύσουν τις σειρές αντιγήρανσης, αλλά στην πορεία και ως αυτόνομο συστατικό, γύρω από το οποίο χτίζουν, πλέον, ολόκληρες σειρές με στόχευση στην ενυδάτωση. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη, δηλαδή ένα είδος πολυσακχαρίτη, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά δομικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος (φυσικός συνδετικός ιστός). Η μισή, τουλάχιστον, ποσότητα από το σύνολο του υαλουρονικού οξέως που διαθέτει κάθε σώμα, βρίσκεται στο δέρμα. Μια από τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες του συγκεκριμένου πολυσακχαρίτη είναι πως μπορεί να συγκρατήσει υγρασία ως και 1000 φορές το βάρος του, για αυτό και αποτελεί πρώτη επιλογή των περισσότερων εταιρειών για τα προϊόντα ενυδάτωσης -και όχι μόνο.

VIEWPOINT

Κωνσταντίνα Χαραλαμποπούλου, Marketing & Communications Manager, Laboratoire Native
«Οι εταιρείες χρειάζεται να εκπαιδεύσουν την Ελληνίδα για την ενυδάτωση σώματος»
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ενυδάτωση αποτελεί μια πολύ σημαντική κατηγορία στο skin care, πίσω από την ναυαρχίδα «αντιγήρανση» -στη Lierac, η ενυδάτωση προσώπου αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 19% στις συνολικές πωλήσεις του brand, το οποίο διατηρείται σταθερό με αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι καταναλώτριες στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ενυδάτωση -κι ακόμα περισσότερο για την αντιγήρανση- στην επιδερμίδα του σώματος. Οι εταιρείες διαθέτουν αποτελεσματικά προϊόντα φροντίδας σώματος και ενσωματώνουν τις τεχνολογίες και την έρευνά τους και σε αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, η ανάπτυξη μεριδίου στην κατηγορία αυτήν παραμένει σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη στα προϊόντα προσώπου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι καταναλώτριες δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος τη σημασία της φροντίδας -κυρίως της ενυδάτωσης- της επιδερμίδας του σώματος, που έχει τις ίδιες ανάγκες και υφίσταται ανάλογη φθορά με αυτήν της επιδερμίδας του προσώπου. Το brand Lierac επενδύει στην ενημέρωση της καταναλώτριας και διαθέτει πλήρη γκάμα που καλύπτει όλες τις πιθανές ανάγκες της επιδερμίδας του σώματος, από βαθιά ενυδάτωση, με το best seller Body Hydra+, ως τη νέα προσθήκη της σειράς Arkeskin, για τις ανάγκες του εμμηνοπαυσιακού δέρματος.

Αveda
Στη νέα σειρά botanical kinetics, που αποτελείται από τρεις δυνατούς ορούς για το πρόσωπο, χωρίς σιλικόνες, parabens, ορυκτά πετρελαίου, γλουτένη, βαζελίνη και ζωικής προέλευσης συστατικά, ξεχωρίζει το Intense Hydrator, ένα σέρουμ που διατηρεί την επιδερμίδα μοναδικά ενυδατωμένη και ελαστική. Με καθημερινή χρήση, το σέρουμ επαναφέρει άμεσα την υγρασία, μειώνει λεπτές γραμμές και επαναφέρει τον φυσική της φραγμό, χάρις στα βλαστοκύτταρα φραγκόσυκου και το φυτικής προέλευσης υαλουρονικό οξύ.

Dr. Age
Το brand, που αποτελεί νέο λανσάρισμα στην ελληνική και διεθνή αγορά, με προϊόντα τα οποία βασίζονται σε υψηλής τεχνολογίας συστατικά, διαθέτει το Hyaluronic Acid H20 Facial Spray, ένα καινοτομικό σπρέι για δροσιά και ενυδάτωση. Το σπρέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και πάνω από το μακιγιάζ, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, και περιέχει υαλουρονικό οξύ για συγκράτηση της υγρασίας και καταπραϋντικό Beta Vulgaris Root Extract.
Ευρεiα διανομη

Garnier
Η νέα σειρά Hyaluronic Aloe δημιουργήθηκε για να προσφέρει εντατική ενυδάτωση ως και 48 ώρες σε κάθε τύπο επιδερμίδας, με τη δύναμη της βιολογικής αλόης και του υαλουρονικού οξέος φυσικής προέλευσης. Η σειρά περιλαμβάνει 6 προϊόντα, εκ των οποίων τρία είναι προϊόντα φροντίδας (κρέμα ημέρας σε 2 υφές, τζελ και κρέμα, και μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης σε μορφή tissue), και τρία είναι προϊόντα καθαρισμού (νερό micellaire, gel wash και αφρό καθαρισμού).

Nivea
Η νέα σειρά Hydra Skin Effect δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει την επιδερμίδα να αναδείξει τις δυνατότητές της, μέσα από τη βαθιά ενυδάτωση. Η σύνθεση στηρίζεται το καθαρό υαλουρονικό οξύ και ενισχύει τη παραγωγή του εκ των έσω – ενεργοποιώντας έως
και 3 φορές περισσότερο το υαλουρονικό της ίδιας της επιδερμίδας. Η σειρά περιλαμβάνει κρέμα ημέρας, κρέμα νύχτας, και την Instant Mask Effect που λειτουργεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, και συνιστάται ακόμα και για καθημερινή χρήση.
Φαρμακεiο

Apivita
Η σειρά Aqua Beelicious έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρει άμεση αίσθηση φρεσκάδας, αλλά να ενισχύει και την μακροπρόθεσμη ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου.
Περιέχει εκχύλισμα λουλουδιών από κίστο, άγριο τριαντάφυλλο, ίριδα και μέλι, συστατικά που αναπληρώνουν άμεσα τα αποθέματα νερού της επιδερμίδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, στα τέσσερα προϊόντα της σειράς (κρέμα ημέρας σε δύο υφές, κρέμα ματιών, booster αναζωογόνησης), το νερό των συνθέσεων έχει αντικατασταθεί με αντιοξειδωτικό έγχυμα άγριου τριαντάφυλλου.

Korres
H σειρά Greek Yoghurt ενσωματώνει στην σύνθεση των προϊόντων τις πρωτεΐνες του βρώσιμου, ελληνικού γιαουρτιού, χαρίζοντας μέγιστη ενυδάτωση και άνεση ως και 48 ώρες.
Η σειρά περιλαμβάνει κρέμα ημέρας σε 3 τύπους, κρέμα νύχτας, κρέμα ματιών, ορό, μάσκα και αφρώδη κρέμα καθαρισμού. Τέλος, στη σειρά εντάσσεται και το διαχρονικό best seller του brand After Sun Γιαούρτι, το οποίο, εκτός από φροντίδα για μετά την έκθεση στον ήλιο, λειτουργεί άριστα ως προϊόν βαθιάς ενυδάτωσης της επιδερμίδας όλο το χρόνο, ειδικά σε αφυδατωμένα σημεία του σώματος, ή μετά από επιβαρυντικές για την επιδερμίδα διαδικασίες όπως η απολέπιση ή το ξύρισμα.

La Roche Posay
Η σειρά Hydraphase HA είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες ενυδάτωσης της ευαίσθητης επιδερμίδας. Η σύνθεση της νέας γενιάς προϊόντων, τα οποία παράγονται από πράσινη βιοτεχνολογία, είναι εμπλουτισμένη με ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ και το ιαματικό νερό La Roche-Posay. Η σειρά αποτελείται από πέντε προϊόντα (κρέμα ημέρας σε δύο υφές, ορό, κρέμα ματιών και αντηλιακό).

Lierac
Η σειρά οξυγόνωσης και ενυδάτωσης Hydragenist ενσωματώνει την καινοτομία των Εργαστηρίων Lierac που ευνοεί τη «δέσμευση» νερού, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται διαρκής ενυδάτωση. Η σύνθεση διαθέτει τριπλό υαλουρονικό οξύ, το οποίο διεισδύει και στις 3 στοιβάδες του δέρματος. Τα μικρά μοριακά βάρη επιτρέπουν τη βαθύτερη διείσδυση, άρα παρατείνεται η άνεση και εξαφανίζεται το αίσθημα τραβήγματος από την επιδερμίδα.

Vichy
Η καινοτομία Minéral 89 έγινε σειρά, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από το hero product Booster, κρέμα ημέρας, κρέμα ματιών και μάσκα. Η σύνθεση των προϊόντων βασίζεται στον συνδυασμό ιαματικού μεταλλικού νερού της Vichy, για 1η φορά σε μέγιστη συγκέντρωση 89%, σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ φυσικής προέλευσης. Η σειρά ενυδατώνει, αναζωογονεί και τονώνει, ενισχύει την λειτουργία του δερματικού φραγμού, και συμβάλει στην ενίσχυση της αντοχής της επιδερμίδας απέναντι σε ρύπανση, στρες και κόπωση.