Έρευνα και προτάσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο στη μόδα εξέδωσε η Generation Y. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «η άφιξη της τεχνολογίας στη ζωή μας και η αύξηση του αριθμού των e-shops έχουν αλλάξει ριζικά τα πρότυπα κατανάλωσης πολλών προϊόντων, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τη βιομηχανία της μόδας. Οι εν λόγω μεταβολές αφορούν στα καταναλωτικά πρότυπα και αποτελούν ένα φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί στα επόμενα, με κίνδυνο να δούμε τις επιχειρήσεις μας να εξαφανίζονται προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και brands».
Όλες οι μελέτες παγκοσμίως αποδεικνύουν ότι ο τομέας της μόδας, ως η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά, μεταβάλλεται ραγδαία. Μάλιστα, το 2021, ο ίδιος είχε αξία παγκόσμιας αγοράς 795,5 δισ. δολαρίων, ενώ με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 10%, ο κλάδος αναμένεται να φτάσει πάνω από το 1 τρισ. δολάρια έως το 2025.
Σε διεθνές επίπεδο, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 46% των πωλήσεων, με εκτιμήσεις ότι θα αγγίξει το 60% τα επόμενα χρόνια (12% πωλήσεις ρούχων, 11% πωλήσεις παπουτσιών και 8% πωλήσεις αξεσουάρ).
Είναι κάτι τέτοιο αναπόφευκτο; Και τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των καταστημάτων λιανικής;
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να δώσουμε μία απόλυτη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Η αγορά μετασχηματίζεται και ως εκ τούτου ελίσσεται σε υβριδικές μορφές που ευνοούν τις πωλήσεις σε πολλά κανάλια offline και online ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του καινούριου αυτού μοντέλου που περιγράφεται παραπάνω, θα εξαρτηθεί, όπως πάντα, από την κατανόηση των βασικότερων αναγκών και επιθυμιών του πελάτη», υποστηρίζει η Generation Y στη σχετική ανακοίνωση.
Τι αναζητούν οι ψηφιακοί αγοραστές μόδας
Το πρώτο σημαντικό σημείο που πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε στρατηγική ενός brand αφορά στον νέο κόσμο δυνατοτήτων που ανοίγεται στο κοινό μέσα από το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, μόλις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι δυνητικοί πελάτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκατοντάδες προϊόντα που ταιριάζουν στην αναζήτησή τους. Το εν λόγω «ταξίδι αγοράς» ασκεί τεράστια πίεση στα brands και τα αναγκάζει να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, όχι μόνο ως προς την τιμή, αλλά περισσότερο σε επίπεδο εξυπηρέτησης (χρόνοι παράδοσης, μέθοδοι πληρωμής, κ.λπ.) και υπόσχεσης (σχέση ποιότητας – τιμής, εμπειρία, κ.λπ.).
Εξατομίκευση και επιλογή
Η δύναμη του διαδικτύου εντοπίζεται στη στόχευση και την εξατομίκευση, καθώς όσο καλύτερα δείχνετε πως γνωρίζετε τον πελάτη σας, τόσο πιο εύκολα ο ίδιος θα σας προτιμήσει. Ειδικότερα, προτείνοντάς του εξατομικευμένα προϊόντα και προσφορές ή κάτι ιδιαίτερο που απευθύνεται αποκλειστικά στον ίδιο (π.χ. μια έκπτωση για τα γενέθλιά του), δημιουργείτε μια σχέση μαζί του, απομακρύνοντάς τον από τον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα αυξάνοντας το ROI των επενδύσεων.
Κριτικές πελατών
Οι κριτικές θεωρούνται απαραίτητες για την αύξηση των πωλήσεων και των πελατών. Είτε οι αγορές τους αφορούν σε ένα ταξίδι είτε σε ένα φόρεμα, οι κριτικές και τα σχόλια από τους πελάτες αποτελούν τα θεμέλια των εμπορικών σχέσεων, καθώς μέσα από τις κριτικές οι ίδιοι γνωρίζουν βαθιά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, η εκάστοτε εταιρεία βελτιώνεται και ταυτόχρονα αποκτά έναν πιο πελατοκεντρικό χαρακτήρα. Οι πελάτες χρειάζονται μια ειλικρινή άποψη για το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν και συχνά θα την βρουν μέσα από τα σχόλια των άλλων.
Νόημα και κοινές αξίες
Οι καταναλωτές προσπαθούν όλο και περισσότερο να δώσουν νόημα στις αγορές τους. Ως εκ τούτου, οι επιλογές τους γίνονται όλο και περισσότερο ethical. Ειδικότερα, οι Millennials – και ακόμη περισσότερο οι νεότερες γενιές- επιθυμούν να γνωρίζουν τις αξίες της εταιρείας πίσω από τα προϊόντα. Επομένως, η επένδυση στο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) πρέπει να γίνει μία από τις προτεραιότητες για τις εταιρείες και τα brands.
Πρόγραμμα πιστότητας
Τα προγράμματα πιστότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί αφοσίωση σε μία επωνυμία, μέσω της ανταμοιβής του κοινού με συλλογή εκπτωτικών πόντων και προσφορών με κάθε αγορά.
Τα κοινωνικά δίκτυα
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των καταναλωτών, καθώς εκεί αναζητούν πληροφορίες, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπνέονται για τις επόμενες αγορές τους. Επομένως, είναι σημαντικό τα brands να τροφοδοτούν τακτικά τις σελίδες τους (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn) με ενδιαφέρον και επίκαιρο περιεχόμενο, ώστε να συστήσουν καλύτερα τα προϊόντα, αλλά και τη δυναμική του brand, με στόχο να διεκδικήσουν νέο και ακόμη πιο engaged κοινό.
Τα βίντεο
Tα βίντεο κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού σε σχέση με τα στατικά εικαστικά. Είναι ένας εύκολος και περισσότερο άμεσος τρόπος για τα brands μόδας και όχι μόνο, να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους. Επομένως, προκειμένου να προσελκύσουν πιο γρήγορα νέους πελάτες, προτείνεται στα brands να ενσωματώσουν τα βίντεο όχι μόνο στα social media, αλλά και στο e-shop τους.