Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Πολιτικός Διάλογος και το Community Event βιώσιμης μόδας και κλωστοϋφαντουργίας. Εκπρόσωποι της χάραξης πολιτικής και της βιομηχανίας συναντήθηκαν με εμπειρογνώμονες από τις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που εμφανίζουν τα νέα νομοσχέδια και οι στρατηγικές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Ο Πολιτικός Διάλογος διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Βιώσιμης Μόδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) μαζί με τις διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, Fashion Revolution & Fair Trade Advocacy Office, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Προκλήσεις και ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, περιέγραψε το πρόγραμμα που υλοποιεί για την αναγέννηση και τόνωση του κλάδου της χειροτεχνίας, με τοπικούς χειροτέχνες και παραγωγούς πρώτων υλών από το Σουφλί της Θράκης μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι την Ανατολική Ελλάδα. Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη εξήγησε ότι η στρατηγική της ΕΕ προβλέπει ότι, έως το 2030, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στην αγορά της θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα, να κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένες ίνες, να είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες και να παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η εμπειρογνώμων της Επιτροπής Λίζα Λανγκ αναφέρθηκε στο Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντων, το οποίο μέσα στην επόμενη διετία θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα ρυθμιζόμενα προϊόντα που θα διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η νομοθεσία Corporate Sustainability Due Diligence επιβάλλει στις εταιρείες να αξιολογούν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους οπουδήποτε στον κόσμο, προκαλώντας πονοκέφαλο στις μεγάλες εταιρείες.

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κατερίνα Γκαγκάκη παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία του δήμου για την επέκταση του κύκλου ζωής των ρούχων και το πλάνο Κλιματικής Αλλαγής του δήμου, ενώ η Πρόεδρος της Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας Ορσαλία Παρθένη εξήγησε τις προκλήσεις των δημιουργών στην εύρεση αξιόπιστων ανακυκλώσιμων και βιώσιμων υλικών, καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης. Επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης νέων τεχνικών ικανοτήτων τόνισε ο ειδικός σύμβουλος των συνδέσμων παραγωγών ένδυσης και υπόδησης ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΥΕ. Ο Πωλ Ευμορφίδης, ιδρυτής της Coco-mat, παρουσίασε τη νέα εταιρεία του υποδηματοποιίας από τη φύρα των ξενοδοχείων και της παραγωγής της Coco-mat.

Ανοιχτός ακαδημαϊκός διάλογος
Ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, άνοιξε τον διάλογο τονίζοντας το έργο του Ερευνητικού Κέντρου από το 2015 για την μετάβαση της βιομηχανίας, τη συμμετοχή του εργαστηρίου στα εργαστήρια διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα προγράμματα επιτάχυνσης της νεανικής βιώσιμης επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Δρ. Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου, Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Βιώσιμης Μόδας και εμπειρογνώμων αυτής της μετάβασης, κάλεσε τη βιομηχανία σε ανοιχτή συνεργασία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρωτοπόρο παγκοσμίως Summer School Διοίκησης Βιώσιμων Υφασμάτων και Μόδας που ξεκινάει τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο. Τέλος, ο Ιδρυτής και Επικεφαλής Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας Μόδας στη Σουηδία, Φρέντρικ Τίμωρ, επισήμανε πως πολλές επιχειρήσεις γρήγορης μόδας θα κλείσουν σε αυτή τη μετάβαση, καθώς είναι πολύ δύσκολο και «ακριβό» για αυτές να αλλάξουν.