Ζωντανά, αντισυμβατικά χρώματα για όλους. Από το εκκεντρικό ροζ χρυσό ως το παλλόμενο μπλε – μωβ, από το ως πρόσφατα απαγορευτικό γκρι-σταχτί ως το σχεδόν μαύρο του μαονιού, και από το γλυκό, οικείο καστανό ως το εντυπωσιακό, πλατινέ ξανθό, όλα τα χρώματα που μπορούμε να φανταστούμε βρίσκονται στην παλέτα των εταιρειών και των κομμωτών, με μια αποστολή: να δημιουργήσουν το χρώμα που θα αναδείξει την προσωπικότητα του κάθε καταναλωτή.

Το χρώμα των μαλλιών ήταν ανέκαθεν statement -σε κάποιες εποχές, μάλιστα, αποτελούσε κυριολεκτικά δήλωση για τον τρόπο ζωής και τις επιλογές της γυναίκας (κυρίως) που το φορούσε. Σήμερα το χρώμα έχει απενοχοποιηθεί, έχει χάσει τον ρόλο του ως κοινωνική συνδήλωση και έχει αποκτήσει έναν ρόλο πιο καθημερινό, πιο οικείο, και μάλλον πιο ουσιαστικό στη ζωή μας: είναι ένα παιχνίδι που μας φτιάχνει το κέφι, είναι μια απεικόνιση της διάθεσης, είναι ένας από τους τρόπους για να εκφράσουμε το ποιοι/ποιες είμαστε, χωρίς να μιλήσουμε.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, πέρα από την όποια προσωπική διάσταση έχει η επιλογή μιας απόχρωσης, οι βαφές μαλλιών παραμένουν μια σημαντική βιομηχανία με μεγάλο μέγεθος και αποτύπωμα εντός της ευρύτερης βιομηχανίας της ομορφιάς. Στο πλαίσιο αυτό, οι εντυπωσιακές τάσεις που σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών (η βιομηχανία του θεάματος, και πιο πρόσφατα τα social media, παίζουν εδώ τον βασικότερο, ίσως, ρόλο), η αλλαγή στον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων και η επέκταση της αγοράς, τόσο στις υπηρεσίες κομμωτηρίου, όσο και στα καινοτόμα εργαλεία που διευκολύνουν τη χρήση των προϊόντων φαίνεται πως αυξάνουν διεθνώς τη ζήτηση για βαφές μαλλιών και συναφή προϊόντα: το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς αποτιμήθηκε σε 4,5 δισ. δολάρια το 2022 και 4,7 δισ. δολάρια το 2023, ενώ από αυτόν τον ήδη εντυπωσιακό αριθμό, προβλέπεται να αυξηθεί στα 7,01 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, παρουσιάζοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 6,54% κατά την περίοδο πρόβλεψης. (πηγή: Market Research Future)

Κατηγορίες και Μερίδια Αγοράς
Στην βιομηχανία των βαφών μαλλιών, ένας από τους τρόπους χωρισμού της αγοράς είναι με βάση τον τύπο του προϊόντος: μόνιμο χρώμα, ημιμόνιμο demi-permanent, φεύγει μετά από 3 μήνες, ημιμόνιμο semi-permanent, φεύγει μετά από 6 λουσίματα, προσωρινό χρώμα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι κιμωλίες, φρεσκάρισμα της ρίζας και άλλα. Η κατηγορία της μόνιμης βαφής αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (50%) το 2020. Η τάση, ωστόσο, δείχνει να αλλάζει, καθώς οι κατηγορίες των ημιμόνιμων χρωμάτων (κυρίως τα demi permanent) αναμένεται να σημειώσουν το υψηλότερο CAGR 6,83% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Ειδικά μέσα στο 2021, η συγκεκριμένη κατηγορία είχε αύξηση της τάξης του ~66-68% σε σχέση με τα έσοδα της αγοράς, και η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Ένας άλλος σημαντικός διαχωρισμός είναι μεταξύ επαγγελματικών και των καταναλωτικών (DIY) προϊόντων. Το επαγγελματικό κομμάτι αντιπροσώπευε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς 73,82% το 2020 και προβλέπεται να καταγράψει ένα αξιοπρεπές CAGR 6,48% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Ωστόσο, τα καταναλωτικά προϊόντα (βαφές στο σπίτι) αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερο CAGR 6,72% κατά την περίοδο πρόβλεψης (πηγή: Market Research Future). Τα στοιχεία αυτά δηλώνουν τόσο τη διάθεση πειραματισμού εκ μέρους των καταναλωτών, όσο και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους απέναντι στην ίδια τη βιομηχανία και την έρευνα που πραγματοποιεί.

Αυτοφροντίδα, το νέο hot trend
Σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, οι καταναλωτές εμφανίζονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με θέματα υγιεινής, περιποίησης αλλά και προσωπικής αισθητικής, και η τάση αυτή φαίνεται να αφορά και στα δύο φύλα, παρά το γεγονός πως, ειδικά οι βαφές μαλλιών, εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο ποσοστό γυναικεία υπόθεση: σύμφωνα με σχετική έρευνα του Market Research Future, ένα 75% των Αμερικανίδων βάφει τα μαλλιά της τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και χρησιμοποιεί, αντίστοιχα, τα σχετικά προϊόντα, δημιουργώντας πλαίσιο ανάπτυξης στην ευρύτερη κατηγορία, όχι μόνο για το χρώμα per se. Οι άνδρες καταναλωτές δεν προσεγγίζουν, φυσικά, αυτούς τους συντριπτικούς αριθμούς, ωστόσο και τα δικά τους ποσοστά ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο.
Στην ευρύτερη τάση έρχεται να προστεθεί η αύξηση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα μαλλιά, όπως η ξηροδερμία, η τριχόπτωση κλπ, και η επιθυμία όλο και περισσότερων καταναλωτών, κυρίως γυναικών, να μην πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία και την αισθητική. Ως αποτέλεσμα, νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται διαρκώς για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, ανάγκες οι οποίες, καθώς φαίνεται, ήρθαν για να μείνουν.

Industry goes Organic
Όπως όλες οι κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων, και δη στην ευρύτερη βιομηχανία της ομορφιάς, έτσι και οι βαφές μαλλιών επηρεάζονται από τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές τάσεις και αποτυπώνονται μέσα από λανσαρίσματα και νέα προϊόντα. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα τελευταία trends στην βιομηχανία των βαφών μαλλιών είναι η χρήση οργανικών και vegan συστατικών, και γενικότερα η χρήση φυσικών συστατικών.

Η τάση αυτή καλύπτει ταυτόχρονα δύο ζητούμενα από πλευράς των καταναλωτών: το ένα είναι η ανάγκη να εναρμονιστούν με την κοινωνική επιταγή της φυσικότητας, και το δεύτερο να επιλέξουν ένα προϊόν που έχει όσο γίνεται λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο πάνω τους. Η ανάπτυξη φορμουλών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το ζήτημα, καθώς η ανησυχία των ανθρώπων για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις τοξικές χημικές ουσίες στις χρωστικές μαλλιών αυξάνεται. Μάλιστα, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για βιολογικές χρωστικές στην περίοδο πρόβλεψης λόγω των αυξανόμενων περιστατικών δερματικών αλλεργιών, η βιομηχανία εξακολουθεί να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της φυσικότητας, εφόσον οι καταναλωτές εκπέμπουν ξεκάθαρο σήμα πως την επιλέγουν ανάμεσα σε άλλες εναλλακτικές.

Την παραπάνω τάση επιβεβαιώνει η Μυρτώ Τσούκη, Senior Product Manager Coloration L’Oréal Professionel: «Το κλειδί είναι ο συνδυασμός των καινοτομιών τόσο στο χρώμα όσο και στα προϊόντα περιποίησης που το προστατεύουν και διατηρούν την έντασή του μέχρι την επόμενη επίσκεψη, πάντα όταν αυτή η πρόταση προέρχεται από τον επαγγελματία κομμωτή και τη διάγνωση που έχει πραγματοποιήσει. Οι non-ammonia υπηρεσίες χρώματος είναι όντως η Νο 1 τάση στο χρώμα, με την INOA και το Dia Color και εννοείται το πολύ αγαπημένο French Balayage. Για εμάς, το πιο σημαντικό πρωτόκολλο για την διατήρηση του χρώματος είναι φυσικά το Metal Detox, που απομακρύνει τα μεταλλικά στοιχεία και υπόσχεται έως και 99% λιγότερο σπάσιμο στην τρίχα. Είναι η απόλυτα συνυφασμένη σειρά για κάθε τεχνική υπηρεσία χρώματος σε όλα τα βήματα τόσο στο κομμωτήριο όσο και στο σπίτι με τα αντίστοιχα προϊόντα», εξηγεί η Μυρτώ Τσούκη.

Οι τασεις στο χρωμα για το 2024
Σύμφωνα με τον Celebrity Colour Αmbassador της Moroccanoil, Matt Rez, τη Celebrity Colourist Jenna Perry, και τη βρετανική Vogue, το 2024 θα φέρει μια αισθητή αναβάθμιση στα χρώματα και τις αποχρώσεις που ήδη έχουμε επιλέξει και ξεχωρίσει από την προηγούμενη χρονιά, ενώ το κόκκινο θα συνεχίσει να κυριαρχεί με διάφορες αποχρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν πως οι αλλαγές στο χρώμα, ειδικά εάν πρόκειται να είναι ριζικές, καλό είναι να γίνονται μετά από συζήτηση με τον κομμωτή, για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στα μαλλιά της κάθε πελάτισσας / του κάθε πελάτη.

Ribbon Lights
Κάπως σαν τα highlights της δεκαετίας του ’90, αλλά σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, οι «κορδέλες» είναι, συμφωνά με τον Rez, το κορυφαίο trend του 2024. Δεν μιλάμε για τις χοντροκομμένες, ακατέργαστες ανταύγειες της τότε εποχής, αλλά μια πολύ πιο εκλεπτυσμένη και ανανεωμένη εκδοχή. Το κλειδί αυτού του trend είναι να δοθεί διάσταση στο χρώμα βάσης για να μπορέσουν να αναδειχθούν σωστά οι πιο ανοιχτές ανταύγειες.

Hot Red
Emily Ratajkowski, Dua Lipa, Megan Fox και τόσες άλλες mega stars. Τα κόκκινα μαλλιά ήταν το μεγαλύτερο trend του 2023 και πρόκειται να δούμε ακόμα περισσότερες αποχρώσεις με τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάλογα με τον τόνο του δέρματος και το χρώμα των ματιών, υπάρχει μια κόκκινη απόχρωση που μπορεί να δοκιμάσει κάθε γυναίκα.

Iridescent Blonde
Οι ειδικοί λένε πως εάν προστεθεί χρυσό ή λίγο βιολετί στο ξανθό χρώμα, μπορεί να του δώσει έξτρα διάσταση και μεγάλο ενδιαφέρον. Το λαμπερό χρυσό ombré της Jennifer Lopez είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Tonal Brunette
Διαφορετικοί τόνοι του καστανού μετατρέπονται σε διακριτικές ανταύγειες και συμπληρώνουν φυσικά μια λιγότερο ή περισσότερο σκούρα βάση, χαρίζοντας ζεστούς τόνους στα καστανά μαλλιά.

Natural Gloss
Η τάση για όλους/ες που είναι ευχαριστημένοι/ες με το χρώμα που έχουν ήδη, επιθυμούν μια μικρή ανανέωση, αλλά δεν θέλουν κάτι high maintenance, δηλαδή ένα χρώμα που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και συχνές επισκέψεις στο κομμωτήριο για να δείχνει ωραίο. Επιλέγοντας τα gloss αντί για αλλαγή χρώματος, έχουν μια διακριτική ενίσχυση στη λάμψη και την απόχρωση, χωρίς τις απαιτήσεις της βαφής.

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ/ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

L’Oréal Professionnel
Το brand επενδύει σταθερά στους βασικούς πυλώνες του στο χρώμα μαλλιών που δεν είναι άλλοι από τα καινοτόμα προϊόντα και τις διαφορετικές τεχνικές και trends, ακριβώς για να αναδείξει την εξειδίκευση των κομμωτών ώστε να ικανοποιούν στο μέγιστο τις ανάγκες όλων των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, και στη νέα τάση προς τις υπηρεσίες χρώματος χωρίς αμμωνία, πέρσι επαναλάνσαρε την ΙΝΟΑ, την 1η επαγγελματική βαφή χωρίς αμμωνία, που χαρίζει την πιο πολυτελή εμπειρία χρώματος στο κομμωτήριο με τη δύναμη του ελαίου & προσωποποιημένη τεχνολογία.
Φέτος, η L’Oréal Professionnel επιμένει σε non ammonia βαφή και επανασυστήνει στο κοινό τη Dia Color τη 1η ημιμόνιμη βαφή με 91% φυσικής προέλευσης σύνθεση για την κάλυψη των πρώτων λευκών με έως και 6 εβδομάδες διάρκεια στην ένταση του χρώματος και τη λάμψη, η οποία είναι και 3 φορές περισσότερη σε σχέση με πριν τη βαφή. Με την Dia Color απαντά σε εκείνη τη γυναίκα που την ενοχλούν τα πρώτα λευκά, θέλει να τα βάψει αλλά διστάζει φοβούμενη ότι είτε θα φθαρούν τα μαλλιά της, είτε θα δεσμευθεί για συχνές επισκέψεις, είτε θα αλλοιωθεί η φυσική της βάση. Με τη νέα Dia Color και την εμπλουτισμένη με shea butter σύνθεση τα μαλλιά παραμένουν λαμπερά και με υγιή όψη, χωρίς φθορά ή αφυδάτωση και το χρώμα της παραμένει αναλλοίωτο αφού προσφέρει 100% πιστό στον τόνο αποτέλεσμα.

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ/ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ
Syoss- Henkel
Η πρόταση της εταιρείας Henkel είναι η μόνιμη βαφή Syoss Oleo Intense χωρίς αμμωνία, η οποία προσφέρει περιποίηση και διάρκεια χρώματος για δυνατά μαλλιά που δείχνουν υγιή. Η χωρίς αμμωνία φόρμουλα της Syoss Oleo Intense είναι ήπια με τα μαλλιά και προσφέρει έως 100% επαγγελματική κάλυψη λευκών. Στη σύνθεση περιέχονται έλαια που βοηθούν τα χρωστικά πιγμέντα να διεισδύσουν βαθιά στο εσωτερικό της τρίχας, δίνοντας ως αποτέλεσμα πλούσιο χρώμα μεγάλης διάρκειας. Η κρέμα βαφή είναι εμπλουτισμένη με περιποιητικό έλαιο Argan, γνωστό για την ιδιότητά του να αφήνει τα μαλλιά απαλά, λαμπερά και μεταξένια. Προσφέρει εντατική περιποίηση μετά τη διαδικασία της βαφής για μαλλιά που είναι και δείχνουν δυνατά και υγιή. Διατίθεται σε 21 εντυπωσιακές αποχρώσεις.

VIEWPOINT
Μυρτώ Τσούκη, Senior Product Manager Coloration, L’Oréal Professionel
«Η επαγγελματική φροντίδα, στην κορυφή των αναγκών των καταναλωτών»
Τα Social Media είναι αναπόσπαστο κομμάτι στις ζωές των καταναλωτών και τείνουν να αντικαταστήσουν το Google ως μηχανή αναζήτησης. Έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνεί και ο κομμωτής τη δουλειά του ως ο πλέον ειδικός για να μιλήσει για χρώμα και περιποίηση, και η καταναλώτρια πρώτα θα δει κάτι στα Social Media και μετά θα του δείξει για να το αντιγράψει. Η λέξη κλειδί σε όλο αυτό είναι η διάγνωση ως το κατάλληλο φίλτρο σε οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος. Παρά την άνοδο των social media, η ανάγκη για επαγγελματική φροντίδα τόσο στο χρώμα όσο και στην περιποίηση των μαλλιών σκοράρει στο top3 στις ανάγκες ομορφιάς των καταναλωτών και αυτό γιατί αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία του ειδικού και κατανοούν τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Ο ειδικός ξέρει πώς να αποδώσει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια στο χρώμα, αλλά και περισσότερη λάμψη με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης.
Στην γκάμα των προϊόντων μας, οι καταναλωτές βρίσκουν λύσεις για λαμπερό και ζωηρό χρώμα με τις πιο εκλεπτυσμένες τεχνικές, δομικές ανάγκες στην περιποίηση των μαλλιών όπως η αναδόμηση, η ενυδάτωση, η προστασία χρώματος και, φυσικά, προϊόντα styling για διαφορετικό φινίρισμα, μαζί με το αγαπημένο εργαλείο Steampod για look από το απόλυτο ίσιο ως μαγευτικές μπούκλες.