Η τελευταία ανάλυση της αγοράς μόδας από την πλατφόρμα Retviews παρακολουθεί τις νέες καταναλωτικές τάσεις από την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid-19 κι έπειτα. Από τα πρώτα πορίσματα, η επιστροφή στο πιο επίσημο ένδυμα και η ελαφριά υποχώρηση του casualwear μεταξύ 2021 και 2022. Στις συλλογές των brands, «καλές» φούστες και επίσημα φορέματα αύξησαν το μερίδιό τους κατά 5-6%, όπως και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια (6%), ενώ τα ίσια σανδάλια έχασαν 30%.
Η Retviews εξηγεί ότι, με την επιστροφή σε πάρτι και εκδηλώσεις, οι μάρκες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και λανσάρουν συλλογές για γάμους ή για σαββατοκύριακα. Την ίδια περίοδο, μειωμένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για τα επίσημα ανδρικά κοστούμια, με πολλούς λιανεμπόρους να μετατοπίζουν την έμφαση προς το casual ντύσιμο, αλλά με κομμάτια αρκετά κομψά για το εργασιακό περιβάλλον. Η μελέτη επισημαίνει την πτώση του κοστουμιού μεταξύ 2021 και 2022 στις σειρές πρετ-α-πορτέ εταιρειών όπως οι Hugo Boss και Paul Smith. Ειδικότερα, πτώση 22% στην αμερικανική αγορά και 8% στη βρετανική. Αυτή η στροφή ευνοεί την ανάπτυξη νέων τύπων κοστουμιών από πιο άνετα υφάσματα.
Ο Hugo Boss περιόρισε την γκάμα κοστουμιών κατά 28% σε σχέση με το 2021, ενώ συνεργάζεται με τη Russell Athletic για τη δημιουργία νέων κοστουμιών από ύφασμα ζέρσεϊ. Σύμφωνα με τη μελέτη, το casual ντύσιμο έχει γίνει πιο αποδεκτό στο περιβάλλον εργασίας στις ΗΠΑ και λόγω των millennials, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας. Παράλληλα, η ροπή προς την ευζωία ενισχύει τη σημασία του activewear, αγορά που αναμένεται να αναπτύσσεται κατά 8-10% ετησίως ως το 2025 τουλάχιστον, από 295 δισ. ευρώ το 2021 σε 395 δισ. ως το 2025. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Retviews, το 2022, το ποσοστό activewear στα χαρτοφυλάκια brands όπως Zara, Gap και Uniqlo αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με το 2021.
(Πηγή: FashionNetwork.com)