Μετά τη δύσκολη διετία της πανδημίας, η βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας (κ/υ) ήλπιζε να ανακάμψει το 2022, μόνο και μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση, άστατες τιμές και αλλαγές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, μολονότι πολλοί προμηθευτές του κλάδου τα τελευταία χρόνια υιοθέτησαν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να ανταποκριθούν στα εφοδιαστικά εμπόδια, οι προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς πολλά brands και καταστήματα έχουν αδιάθετο απόθεμα και άρα μειώνουν τις παραγγελίες τους.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Ρεύμα και αέριο αποτελούν κύρια ανησυχία των ευρωπαίων κατασκευαστών, καθώς η ενεργειακή κρίση επικεντρώνεται στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο κόστους και ξυπνώντας φόβους για αναγκαστική φυγή προς μακρινές προμηθευτικές πηγές. Οι συνθετικές ίνες, που αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής, πλέον φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά πάντως ψηλότερα σε σχέση με πριν την κρίση. Παράλληλα, λόγω των ανεβασμένων τιμών, οι παραγγελόμενοι όγκοι μένουν στάσιμοι και οι κατασκευαστές ανησυχούν ότι θα παραμείνουν χαμηλά ακόμη και όταν τα κόστη πέσουν. Οι προμηθευτές ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς λειτουργούν ήδη με σφιχτά περιθώρια κέρδους. Σε τέτοιες συνθήκες, υποστηρίζουν ότι η σύσφιγξη σχέσεων, η κατανόηση και η επικοινωνία με τα brands, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ
Η πανδημία τόνισε τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από μία μόνο περιοχή ή χώρα και η διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συνεχιστεί και το 2023 για πολλές εταιρείες. Καθετοποίηση, ευελιξία, nearshoring και on-demand παραγωγή είναι αναδυόμενες τάσεις, ενώ παράλληλα, προβλέπεται ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα εστιάσουν σε sourcing εκτός Κίνας, όπως π.χ. στην Αυστραλία για βαμβακοκαλλιέργεια και το Βιετνάμ για κλώση και ύφανση. Η καθετοποίηση επιταχύνθηκε το 2022 προκειμένου να κοπούν κόστη και να βελτιωθεί το accountability, ιδίως στον τομέα του luxury, με εξαγορές προμηθευτών από τους μεγάλους οίκους-πελάτες τους. Η καθετοποίηση εξασφαλίζει επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμόρφωση.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Ο παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι ο καταναλωτής. Η μείωση της κατανάλωσης ως συνειδητή επιλογή βιωσιμότητας, πλέον συνδυάζεται με την αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης λόγω πληθωρισμού. Καίριες στρατηγικές για τις εταιρείες θα είναι η επένδυση στην ανθεκτικότητα, την ευελιξία και τον εταιρικό σκοπό.

(Πηγή: Voguebusiness.com, FashionNetwork.com)