Τα φυσικά καταστήματα μπορεί να έχουν ανακάμψει μετά την πανδημία, ωστόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο, παρόλο που δεν έχει αγγίξει τον προ-covid ρυθμό ανάπτυξης, συνεχίζει ανοδικά, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει το 41% των παγκόσμιων λιανικών πωλήσεων μέχρι το 2027. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα της Boston Consulting Group, η οποία επισημαίνει ότι, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το 2017 είχαν μερίδιο μόλις 18%.

Η έκθεση Winning Formulas for E-Commerce Growth της BCG βασίζεται σε μια παγκόσμια έρευνα με στόχο τη διερεύνηση των τάσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου από την αρχή της πανδημίας μέχρι φέτος. Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο και συμπεριέλαβε ερωτηθέντες από 410 εταιρείες λιανικού εμπορίου και 415 εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων (CPG) σε όλο τον κόσμο με έσοδα που κυμαίνονται από 50 εκατ. δολάρια έως περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξηθούν κατά 3% στην Ευρώπη και κατά 7% στις ΗΠΑ και την Ασία το 2022. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιτύχει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 9% έως το 2027 – δεν θα ανακάμψει πλήρως στην τάση του 12%-14% πριν από το Covid, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια από την προβλεπόμενη αύξηση του λιανικού εμπορίου των φυσικών καταστημάτων κατά μόλις 4%.