Ο όμιλος KaDeWe, όπου ανήκουν ορισμένα από τα παλαιότερα και πιο επιφανή πολυκαταστήματα της Γερμανίας, υπέβαλε αίτηση εκκαθάρισης, λόγω του αυξανόμενου κόστους των ενοικίων που καταβάλλει για τα ακίνητα, καθώς επίσης της κατάρρευσης του συνιδιοκτήτη του Signa Holding. Παρά τις πωλήσεις-ρεκόρ που σημειώνει, ο όμιλος «έπεσε θύμα» των ακραία υψηλών ενοικίων σε Βερολίνο, Αμβούργο και Μόναχο. Υποχρεώθηκε να καταφύγει στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου, όπου κατέθεσε τη σχετική αίτηση.

Ο όμιλος KaDeWe δήλωσε ότι το οικονομικό έτος 2022-23 ήταν το καλύτερο στην ιστορία της εταιρείας, με πωλήσεις σχεδόν 728 εκατ. ευρώ, περίπου 24% υψηλότερα από ό,τι το προπανδημικό 2018-19. Η επιχείρηση ήταν ξεκάθαρα κερδοφόρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την εξαίρεση του συνεχώς αυξανόμενου κόστους των ενοικίων, το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διατήρηση της κερδοφορίας μακροπρόθεσμα. Ο Michael Peterseim, CEΟ της KaDeWe, δήλωσε ότι στόχος είναι να διαφυλαχθεί το μέλλον του ομίλου.

Το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα θα παραμείνει επικεφαλής της επιχείρησης, και τα 3 σημεία του ομίλου θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις θα έχουν εγγυημένο το εισόδημά τους. Ο Michael Peterseim δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο όμιλος μπορεί να έχει δυναμικό μέλλον, άπαξ και ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων. Προσέθεσε ότι η τρέχουσα διαδικασία εκκαθάρισης αποτελεί ευκαιρία να προετοιμαστεί με επιτυχία η εταιρεία για πορεία πολλών ακόμη ετών.

(Πηγή: wwd.com)