Με αφορμή το 74ο Φεστιβάλ των Καννών, η L’Oréal Paris ανακοίνωσε το επίσημο λανσάρισμα του βραβείου Lights on Women, το οποίο θα τιμήσει μια ανερχόμενη γυναίκα σκηνοθέτη σε συνεργασία με τον διαγωνισμό Short Films του Φεστιβάλ των Καννών. Η νικήτρια θα επιλεγεί μεταξύ των υποψηφίων του διαγωνισμού Short Films, αλλά και των συμμετεχόντων από προγράμματα ταινιών μικρού μήκους διεθνών σχολών.

Η τελική επιλογή θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί από την βραβευμένη από την Ακαδημία και ambassador της L’Oréal Paris, Kate Winslet, η οποία θα διατελέσει πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο, που θα δοθεί στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής τελετής στο δείπνο Jeune Cinéma στις Κάννες στις 16 Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Statista, οι γυναίκες στον χώρο του κινηματογράφου υποεκπροσωπούνται, καθώς το 2019 αποτελούσαν το 10,7% των σκηνοθετών του Hollywood, ενώ μόλις το 21,3% των ταινιών μικρού μήκους είχαν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Η νικήτρια του βραβείου Lights on Women θα λάβει οικονομική υποστήριξη έως και 30.000 ευρώ, ενώ η διάκριση θα προσφέρει στη νικήτρια και μια πλατφόρμα για επιπλέον δημοσιότητα.

«Είναι μεγάλη μου τιμή μου να προεδρεύσω αυτής της κριτικής επιτροπής, που δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες σκηνοθέτες να αναγνωριστούν και να αναδείξουν το ταλέντο τους», δήλωσε η Kate Winslet επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν τη βιομηχανία του κινηματογράφου ως κοινότητα, στην ισότητα των φύλων. Η Delphine Viguier-Hovasse, Global President της L’Oréal Paris δήλωσε από την πλευρά της: «Πιστεύουμε στην ενδυνάμωση των γυναικών, διότι θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να έχουν μακροπρόθεσμα ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στις κοινότητές τους».

(Πηγή: L’Oréal, WWD)