Τα τεράστια αποθέματα αποβλήτων και η ρύπανση που προκαλούνται από τη βιομηχανία μόδας έχουν καταστήσει την ανακύκλωση των ρούχων ύψιστη προτεραιότητα, αλλά μόνο τώρα καθίσταται δυνατόν να γίνουν απλές εργασίες, όπως το τράβηγμα της σόλας από ένα παπούτσι για παράδειγμα, από μηχανές. Η CETIA είναι μια εταιρεία στη νοτιοδυτική Γαλλία που πλέον προσφέρει κάποιες μηχανικές λύσεις για την ανακύκλωση ρούχων.

Η ερευνητική της ομάδα έχει εφεύρει ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σαρώνει τα ρούχα, να εντοπίζει σκληρά στοιχεία όπως φερμουάρ και κουμπιά και να τα κόβει με λέιζερ. Έχει επίσης κατασκευάσει ένα μηχάνημα που πιάνει τα παπούτσια σε έναν μεγάλο μηχανικό βραχίονα και τραβάει τις σόλες. Προηγούμενα, οι ανακυκλωτές έπρεπε να ψήνουν τα παπούτσια για πολλές ώρες για να λιώσει η κ/όλλα και στη συνέχεια να βγάλουν τη σόλα με το χέρι.

Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι εφευρέσεις αναδύονται τελικά είναι ότι επίκεινται νέοι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανόνες που θα αναγκάσουν τις εταιρείες ένδυσης να χρησιμοποιούν μια καθορισμένη ποσότητα ανακυκλωμένων ινών στα ενδύματά τους. Το έργο της CETIA υποστηρίζεται από μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης όπως η Decathlon και η Zalando, οι οποίες αναζητούν επειγόντως λύσεις βιομηχανικής κλίμακας. Υπάρχουν ωστόσο και πολιτικά κίνητρα. Για παράδειγμα, η γαλλική κυβέρνηση βλέπει τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, εάν η τεχνολογία ανακύκλωσης της επιτρέψει να αντιμετωπίσει μέρος των 200.000 τόνων υφασμάτινων αποβλήτων που μεταφέρονται σήμερα στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

(Πηγή: Fashion Network)