Πρόσφατη έκθεση της μη κερδοσκοπικής Fashion Revolution υποστηρίζει ότι η μόδα απέχει ακόμη από τα ενδεδειγμένα επίπεδα διαφάνειας και ότι έχει σημειωθεί μικρή μόνο πρόοδος το τελευταίο έτος. Ο δείκτης διαφάνειας κατατάσσει 250 μάρκες με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 400 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν σχετικά με τη βιωσιμότητα. Καλύπτει 246 κατηγορίες, από την πρόνοια για τα ζώα και τη βιοποικιλότητα, ως τις πρακτικές αγορών, τις εργασιακές συνθήκες και την ανακύκλωση.

Η μέση βαθμολογία φέτος ήταν 24%, δηλαδή 1% πάνω από το 2021. Το 34% έφθανε η μέση βαθμολογία των 90 brands που εμπλέκονται από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2017, μεταξύ των οποίων οι Abercrombie & Fitch, Hermès και Zalando. Επισημαίνεται ότι η διαφάνεια δεν είναι ταυτόσημη με τη βιωσιμότητα, αλλά η απαραίτητη δημοσιοποίηση πληροφορίας που επιτρέπει στους μεν καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές, στις δε μάρκες να υπολογίσουν και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Από την πλευρά τους, Amazon και Zalando υποστηρίζουν νέο πείραμα της μη κερδοσκοπικής Accelerating Circularity για την ανακύκλωση του πολυεστέρα. Στόχος είναι τα πολυεστερικά απόβλητα να μετατρέπονται σε νέα υφάσματα στο πλαίσιο των στόχων κυκλικότητας της βιομηχανίας της μόδας. Η προσπάθεια ξεκινά από την Ευρώπη λόγω της προτεραιότητας που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στην κυκλικότητα. Έχει περισσότερα από 80 μέλη που υποστηρίζουν τη δοκιμαστική παραγωγή, καθώς επίσης τη συμμετοχή ειδικών από εταιρείες όπως οι Lenzing, Inditex, VF, Nike και Gap, μεταξύ άλλων.

(Πηγή: Voguebusiness.com, Wwd.com)