Από τις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους απομακρύνονται σταδιακά τα brands που παράγουν στην Ασία τα προϊόντα τους, καθώς αυξάνονται τα κόστη μεταφοράς και οι χρόνοι παράδοσης. Μεταξύ των εταιρειών που πήραν αυτή την απόφαση είναι η ιταλική Benetton, η οποία αποφάσισε να ενισχύσει την παραγωγή της στη Σερβία, την Κροατία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο και να μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή στην Ασία, από το τέλος του 2022, όπως ανέφερε στο Reuters ο CEO της εταιρείας, Massimo Renon.
Ο Renon διευκρίνισε ότι η δεκαπλάσια αύξηση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών οφείλεται στην έλλειψη διαθέσιμων σκαφών – καθώς πολλά ήταν σε αδράνεια λόγω της πανδημίας – ενώ η ζήτηση των καταναλωτών ανέκαμψε. Η Hugo Boss προσπαθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο, φέρνοντας την παραγωγή της εγγύτερα στις αγορές που δραστηριοποιείται, ενώ οι Lululemon, Gap και Kohl, θα προτιμήσουν τα ακριβότερα αεροπορικά φορτία, ώστε να αποφύγουν την εξάντληση των αποθεμάτων τους κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών.
Σημειώνεται, ότι ο ηγέτης του fast fashion και ιδιοκτήτης της Zara, Inditex, βασίζει το 53% της παραγωγής του σε κοντινές στην Ισπανία χώρες, όπως στην Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Τουρκία, την ώρα που ο κύριος ανταγωνιστής του, η H&M παράγει το 70% των εμπορευμάτων της στην Ασία, «θέτοντας την εταιρεία σε μειονεκτική θέση σε σχέση που τους αντιπάλους της», αναφέρει το Reuters. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Nike, η οποία κατασκευάζει το 50% των υποδημάτων της στο Βιετναμ, ανακοίνωσε μειωμένες προσδοκίες σε επίπεδο πωλήσεων, ενώ προειδοποίησε για καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
(Πηγή: Reuters)