Τα αποτελέσματα έρευνας (Ευρωβαρόμετρο) του 2023 ανακοίνωσε η Ginetex, η εταιρεία που διαχειρίζεται διεθνώς τα σύμβολα φροντίδας στα ρούχα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται κάθε δύο χρόνια και επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συμπεριφορά των ευρωπαίων καταναλωτών αναφορικά με τα σήματα φροντίδας στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 2021, φαίνεται ότι οι οικονομικοί λόγοι σε ποσοστό 54% (46% το 2021), αποτελούν τη βασική προτεραιότητα των καταναλωτών, έναντι των περιβαλλοντικών λόγων 46% (έναντι 54% το 2021).

Συγκεκριμένα, οι 9 στους 10 ευρωπαίους καταναλωτές ενδιαφέρονται για τη θερμοκρασία πλυσίματος του πλυντηρίου τους για λόγους οικονομίας. Επίσης για λόγους κόστους το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν το στέγνωμα των ρούχων τους σε εξωτερικό χώρο αυξήθηκε σε 53% το 2023 από 46% το 2021. Αναφορικά με τη συχνότητα αγοράς ρούχων, το 2023 έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, με το 39% να αγοράζει ένα ρούχο κάθε μήνα.

Πιο συχνά αγοράζουν ρούχα οι Ισπανοί και οι Ιταλοί σε σχέση με τους Γάλλους και τους Γερμανούς.
Τα βασικά κριτήρια επιλογής των ρούχων είναι η τιμή σε ποσοστό 59% και η άνεση σε ποσοστό 51%. Ένα σημαντικό ποσοστό 20% επιλέγει ρούχα εύκολα στο πλύσιμο, ενώ 10% ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον. Στη Γερμανία το ποσοστό επιλογής με γνώμονα το περιβάλλον ανεβαίνει σε 18%. Τέλος παρατηρείται συνεχής αύξηση του ποσοστού των Ευρωπαίων καταναλωτών που δείχνουν προσοχή στα σήματα φροντίδας στις αγορές τους. Το 72% αγοράζει μόνο ρούχα που φέρουν σύμβολα φροντίδας.