Το Glami παρουσιάζει τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο μόδας το 2022, με κυρίαρχες το livestreaming και το TikTok shopping. Το livestreaming λειτουργεί με τους ίδιους μηχανισμούς όπως τα τηλεοπτικά δίκτυα αγορών και απαντάται κυρίως στα social media.

Στη διάρκεια του livestreaming session προωθούνται προϊόντα μέσω βίντεο ζωντανής ροής και οι οικοδεσπότες είναι συνήθως influencers ή διασημότητες. Παράλληλα, προτείνονται προσφορές και εκπτώσεις για μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αποφασίζουν την αγορά πολύ γρήγορα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι αγορές μέσω livestreaming θα αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού e-commerce ως το 2026. Στα θετικά του, χαμηλό κόστος και περιορισμένες επιστροφές προϊόντων. Από την πλευρά του, το TikTok, που αρχικά απευθυνόταν σε νέους, πλέον προσελκύει όλο και μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι ευέλικτο μέσο και προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταλλασσόμενο περιβάλλον του fashion e-commerce, ενώ σύμφωνα με έρευνα του ίδιου του μέσου σε χρήστες του το 2020, τα 2/3 των ερωτηθέντων αγόρασαν χωρίς πρότερη πρόθεση, απλώς διότι το content τους ενέπνευσε. Τέλος, σύμφωνα με το Glami, η διαδικτυακή διαφήμιση ακριβαίνει συνεχώς, με το κόστος διαφήμισης μόνο στο Facebook να ανεβαίνει 47% το 3ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020, κάνοντας εναλλακτικά μέσα προώθησης όπως το TikTok μια από τις προτάσεις για το μέλλον.