Η τελευταία έκθεση της Launchmetrics φωτίζει τη σημασία του Instagram στους τομείς της μόδας, του lifestyle και της ομορφιάς και αποκαλύπτει τις πιο ισχυρές μάρκες στην πλατφόρμα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από τη Launchmetrics, σε συνεργασία με την πλατφόρμα αγορών μόδας Lyst, εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διάφορα κανάλια στην προσέλκυση των σύγχρονων καταναλωτών και υπογραμμίζει την επιρροή του Instagram.

Το Instagram κυρίαρχο στα social media
Σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο κοινωνικών μέσων, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία άνοδο πλατφορμών όπως το TikTok και τη μεταμόρφωση του X (πρώην Twitter), το Instagram προβάλλει ως η κορυφαία πλατφόρμα για την ενίσχυση των εμπορικών σημάτων. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι, παρά τις αλλαγές που προκάλεσε το TikTok, το Instagram διατήρησε την κυριαρχία του, διαθέτοντας το υψηλότερη Media Impact Value (MIV) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η ανάλυση εξέτασε πάνω από 3.500 μάρκες μόδας, lifestyle και ομορφιάς και αποκάλυψε ότι δημιούργησαν συλλογικά 16,δισ. δολάρια σε MIV μόνο μέσω του Instagram. Αυτό μεταφράζεται σε ένα σημαντικό μερίδιο 57,7% συνολικά. Πίσω από το Instagram, το Facebook αναδείχθηκε ως η δεύτερη πλατφόρμα με τις υψηλότερες επιδόσεις, συγκεντρώνοντας 3,5 δισ. δολάρια, ενώ το YouTube και η κινεζική RED συναγωνίστηκαν στενά για την τρίτη θέση με συνολικό MIV 2 δισ. δολαρίων.

Η μόδα πρωταγωνιστεί στο Instagram
Η έκθεση ρίχνει φως επίσης στην επιρροή του Instagram σε συγκεκριμένους τομείς. Ο τομέας της μόδας αναδείχθηκε πρωτοπόρος, συγκεντρώνοντας συλλογικά 8,7 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους- διπλάσιο νούμερο σε σχέση με τον δεύτερο τομέα, της ομορφιάς.
Οι μέσες τιμές MIV αποκαλύπτουν ότι τόσο η μόδα όσο και η αθλητική ένδυση ξεχώρισαν, με μέση αξία άνω των 8.000 δολαρίων ανά τοποθέτηση.
Στην κατηγορία της μόδας, οι Dior, Chanel και Zara αποτελούν τις 3 ισχυρότερες μάρκες στο Instagram, ακολουθούμενες από τις Prada και Gucci.

Influencers και ιδιόκτητα μέσα σε… αντιπαράθεση
Η έκθεση διερευνά επίσης τον ρόλο των influencers στη διαμόρφωση του περιεχομένου στους τομείς FLB στο Instagram, αλλά σημειώνει την εμφάνιση του Owned content, που αναπτύσσεται απευθείας από τις μάρκες, ως σημαντικού ανταγωνιστή. Οι μάρκες επενδύουν περισσότερο στο δικό τους περιεχόμενο, με τα owned media να επιτυγχάνουν 40% υψηλότερο MIV στην ομορφιά και 16% περισσότερο στη μόδα, σε σύγκριση με το 2022. Οι Influencers παραμένουν ισχυρή φωνή σε όλα τα τμήματα του Instagram, συγκεντρώνοντας συνολικά 6 δισ. δολάρια σε MIV κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα ιδιόκτητα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται μόλις 4% πίσω από τους Influencers στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου του MIV.

(Πηγή: Fashion Network)