Σε ένα πιο premium αγοραστικό κοινό προσπαθεί να απευθυνθεί η Η&Μ, με συνεργασίες όπως αυτή με τον οίκο Rabanne, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τα περιθώρια κέρδους και να απομακρυνθεί από τον άμεσο ανταγωνισμό με τον γίγαντα της γρήγορης μόδας Shein, η ραγδαία ανάπτυξη του οποίου φέρνει ανατροπές τον κλάδο. Σύμφωνα με την Coresight Research, η Shein, η οποία σχεδιάζει είσοδο στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος, είναι πλέον ο Νο1 fast fashion retailer στον κόσμο με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 18%, ακολουθούμενη από την Inditex με 17% και την H&M με 5%. Επιπλέον, η Shein απειλεί αυτούς τους παίκτες στην περιοχή πυρήνα τους: η εφαρμογή της έχει περισσότερους Ευρωπαίους από ό,τι Αμερικανούς χρήστες, σύμφωνα με την data.ai, και έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των μηνιαίων ενεργών χρηστών της στην περιοχή σε 65,5 εκατομμύρια από τον Ιανουάριο του 2022.

Στην προσπάθειά της να προσελκύσει πιο high end καταναλωτικό κοινό, η H&M ακολουθεί τα βήματα της ισπανικής ανταγωνίστριάς της Zara, η οποία έχει ενισχύσει με επιτυχία την εικόνα της μέσω αναβαθμίσεων των καταστημάτων και μάρκετινγκ. Οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι ότι η H&M μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για λειτουργικό περιθώριο κέρδους 10% το 2024 – οι μετοχές της έχουν αυξηθεί σχεδόν 60% φέτος, ξεπερνώντας την Inditex.

Η συλλογή Rabanne δείχνει ότι η H&M προσπαθεί να διαφοροποιηθεί αναβαθμίζοντας τη μάρκα της και αυξάνοντας το στοιχείο της μόδας στην γκάμα της, δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Nicolas Champ, καθώς ανταποκρίνεται στην ταχεία ανάπτυξη της Shein που καθιστά το οικονομικό κομμάτι της αγοράς πολύ πιο ανταγωνιστικό. Η H&M λέει ότι οι συνεργασίες της με σχεδιαστές «δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός και η βιωσιμότητα δεν είναι θέμα τιμής», αλλά οι τιμές της είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο του retailer. (Πηγή: Reuters)