Η Farcom πιστοποιήθηκε με το πρότυπο IFS ESG Check

Η Farcom έλαβε την πιστοποίηση IFS ESG Check από τον διακεκριμένο φορέα Q-Cert, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Η διάκριση επιβεβαιώνει τη συνεχή υιοθέτηση επιχειρηματικών πρακτικών που συμβαδίζουν με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ευθυγραμμίζοντας τη στρατηγική της με ενέργειες που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η Farcom ενσωματώνει στις λειτουργίες της σύγχρονες πρακτικές βιωσιμότητας.  Παράλληλα, επενδύει στην κοινωνική υπευθυνότητα, αναπτύσσοντας στοχευμένες δράσεις που στηρίζουν την κοινωνία και ενδυναμώνουν το ανθρώπινο δυναμικό της, μέσα από ένα δίκαιο, ηθικό και αξιοκρατικό εργασιακό περιβάλλον. Το IFS ESG Check αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο που αξιολογεί τις επιχειρήσεις βάσει τριών βασικών πυλώνων: Περιβάλλον (Environment), Κοινωνία (Social) και Διακυβέρνηση (Governance).

Σταθεροποιείται η ανάπτυξη της αγοράς καλλυντικών μέχρι και το 2026

Έριξε ρυθμούς η ανάπτυξη πωλήσεων των καλλυντικών το 2024, από το +12,6% το 2023 στο +5,7% σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΣΒΑΚ. Η ανάπτυξη των πωλήσεων σε αξία αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα ίδια επίπεδα, στο 4-7% και τη διετία 2025 και 2026, με σημαντικές ευκαιρίες να διαφαίνονται για τον κλάδο των καλλυντικών. Σύμφωνα με την Mintel, οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που αντικατοπτρίζουν την ατομικότητά τους, προωθώντας την καινοτομία σε εξατομικευμένες λύσεις και βιώσιμες πρακτικές. Η άνοδος του “slow beauty” δίνει έμφαση στην απλότητα, την αυθεντικότητα και την ευεξία, ωθώντας τα brands που δραστηριοποιούνται στο χώρο να κάνουν διαφανείς και ηθικές επιλογές.

Επίσης, η συνεργασία με πράσινες πρωτοβουλίες και η ενσωμάτωση της βιοτεχνολογίας κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθιστώντας την βιωσιμότητα καθοριστικό παράγοντα αγοράς. Αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογικών εξελίξεων, όπως η AI και η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προσφέρουν νέες δυνατότητες για εξατομικευμένες εμπειρίες και loyalty. Τέλος, μικρότεροι παίκτες και ανεξάρτητα brands εισέρχονται δυναμικά στην αγορά, κερδίζοντας την αγάπη των καταναλωτών με προτάσεις που εστιάζουν στην καινοτομία, την εξειδίκευση και την προσωπική εμπειρία.

Σημαντικότερα προβλήματα
Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, ξεχωρίζει η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για μείωση των προσφορών προς τα supermarket κατά 30% που δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε κατηγορίες με έντονο ανταγωνισμό, όπως η περιποίηση μαλλιών. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της παραποίησης/απομίμησης επώνυμων προϊόντων και αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η έλλειψη ελέγχων ποιότητας σε αυτά τα προϊόντα εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα πλήττει την εικόνα των επώνυμων μαρκών, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν αθέμιτο ανταγωνισμό και πιθανή δυσφήμιση.

Παράλληλα, η αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών απαιτεί στροφή προς βιώσιμες πρακτικές, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τις εταιρείες. Η υπερβολική συσκευασία, η πλαστική ρύπανση και η μη βιώσιμη κατανάλωση πόρων αποτελούν σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, τόσο από την πλευρά των εταιρειών όσο και από την πλευρά των καταναλωτών.

Ενώ γίνονται προσπάθειες για την υιοθέτηση πιο βιώσιμων τεχνολογιών και υλικών, όπως η χρήση ανακυκλωμένων υλικών ή η μείωση του όγκου των συσκευασιών, η πλήρης μετάβαση σε ένα πιο οικολογικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης απαιτεί συνεχή προσπάθεια, καινοτομία και σημαντικές επενδύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, το επίπεδο τιμών πώλησης των καλλυντικών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μέσο όρο το 2023 σε 7% και το 2024 κατά 4,5%. Στη σελ. 7 ακολουθούν οι εκτιμήσεις για την πορεία των συνολικών πωλήσεων καλλυντικών (σε αξία) στην Ελλάδα τη διετία 2023-2024, οι εκτιμήσεις για τη διάρθρωση της συνολικής αξίας των πωλήσεων καλλυντικών στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων και οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των καναλιών διανομής, στις συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα.