Νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τη βιομηχανία μόδας θα τεθούν σε ισχύ το 2025

Με το νέο έτος, μια σειρά νομοθετικών και κανονιστικών αλλαγών επίκεινται για τη βιομηχανία μόδας και τους εμπόρους λιανικής πώλησης μόδας στην Ευρώπη. Το FashionNetwork.com έκανε έναν απολογισμό των νέων νόμων που θα τεθούν σε ισχύ το 2025, καθώς και των νέων ρυθμιστικών πρωτοβουλιών για τις οποίες θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια κατά τη διάρκεια του έτους. Την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός για την εκτεταμένη ευθύνη του παραγωγού (EPR). Απαιτεί από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να συλλέγουν χωριστά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Ο κανονισμός αποσκοπεί στον περιορισμό της καταστροφής αντικειμένων που θα μπορούσαν ακόμη να χρησιμοποιηθούν, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για την ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ. Χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν ήδη δημιουργήσει δίκτυα για τη συλλογή των υφασμάτινων αποβλήτων, μέσω ειδικών δοχείων ή εντός των καταστημάτων, ενώ άλλες χώρες έπρεπε πρόσφατα να αρχίσουν να δημιουργούν τα δικά τους συστήματα. Η οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ για τη συλλογή αποβλήτων, που εγκρίθηκε στις 30 Μαΐου 2018, έδωσε στα κράτη μέλη προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025 για να συμμορφωθούν.

Το βράδυ της 30ής Δεκεμβρίου 2024 τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός κατά της αποψίλωσης των δασών. Αφορά προς το παρόν τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα εφαρμοστεί στις ΜΜΕ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το νομοσχέδιο απαγορεύει την πώληση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών. Ο νόμος αυτός αφορά στις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υποδημάτων, καθώς όλες χρησιμοποιούν υλικά όπως καουτσούκ, δέρμα και ξύλο. Οι εταιρείες-χρήστες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι το καουτσούκ που χρησιμοποιούν δεν προέρχεται από γη που έχει αποψιλωθεί για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες. Ομοίως, οι χρήστες δέρματος θα πρέπει να αποδείξουν ότι το υλικό τους δεν προέρχεται από εκτροφεία που έχουν εγκατασταθεί σε αποψιλωμένες εκτάσεις. Οι κατασκευαστές ινών κυτταρίνης (βισκόζη, λυοκύτταρο, μοντάλ κ.λπ.) θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν ότι ο ξυλοπολτός που χρησιμοποιείται στα προϊόντα τους συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.

Το 2025, έχει επίσης ξεκινήσει η δοκιμαστική φάση του ψηφιακού διαβατηρίου προϊόντων (DPP). Το 2025, ο κλάδος θα δοκιμάσει τις πρώτες ψηφιακές λύσεις που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα προϊόντα. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τα ονόματα των κατασκευαστών και των παραγωγών, τη σύνθεση των προϊόντων, καθώς και στοιχεία σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα και τους τρόπους επισκευής και ανακύκλωσης. Η σταδιακή εφαρμογή του θα πραγματοποιηθεί μετά το 2025, με στόχο την εφαρμογή του σε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα μέχρι το 2030.

Αβέβαιες προθεσμίες
Αρκετά έργα των οποίων η υλοποίηση είχε προγραμματιστεί για το 2025 βρίσκονται σε καθυστέρηση. Το σχέδιο για την περιβαλλοντική πολιτική προϊόντων (PEF), το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2024, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πιλοτική του φάση και επεκτείνεται σταδιακά στις συμμετέχουσες εταιρείες σε εθελοντική βάση. Επίσης, τι γίνεται με την οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD); Σε βελτιωμένη μορφή, ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και πρόκειται να τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2027.

Το 2025, τα επιμέρους κράτη μέλη είναι θεωρητικά υποχρεωμένα να κατοχυρώσουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Ωστόσο, η οδηγία ενδέχεται να τροποποιηθεί ακόμη τους επόμενους μήνες, καθώς η ΕΕ επιθυμεί να απλοποιήσει κανονισμούς, καθώς έχουν διαμαρτυρηθεί ΜΚΟ όπως η Clean Clothes Campaign και το Fair Wear Foundation. Το 2025 θα πρέπει επίσης να είναι ένα μεταβατικό έτος για τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την καταναγκαστική εργασία, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί επίσημα και να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος. Όσον αφορά στην οδηγία για τους περιβαλλοντικούς (πράσινους) ισχυρισμούς (π.χ. «πράσινο προϊόν», «βιοδιασπώμενο» κ.λπ.), αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης φέτος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Την πρώτη της συλλογή για το 2025 παρουσιάζει η Stradivarius

Η Stradivarius παρουσιάζει την πρώτη της συλλογή για το 2025, μία κυκλοφορία που καθορίζει τις φετινές της προθέσεις στη μόδα: ευελιξία, στυλ και άνεση. Η εταιρεία λανσάρει μια σειρά από ενδύματα σχεδιασμένα να συμπληρώνουν άψογα κάθε στιγμή της ημέρας, διαθέτοντας μοντέρνους τόνους, υφάσματα και γραμμές που παράλληλα εξασφαλίζουν άνεση. Σε αυτή τη νέα συλλογή, η μάρκα επιλέγει διαχρονικά χρώματα, με το γκρι και το βαθύ ναυτικό μπλε να καταλαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αυτές οι αποχρώσεις συνδυάζονται με τα εμβληματικά τζιν της Stradivarius, τα πουκάμισα ποπλίνα και τα μακριά παλτό από ύφασμα.

Οι ρίγες, ένα διαχρονικό μοτίβο αυτής της σεζόν, εμπλουτίζουν τη συλλογή με έναν αέρα φρεσκάδας και κομψότητας. Οι μίνι φούστες είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές, ιδανικές να συνδυαστούν με ψηλά μποτάκια, ενώ τα μακριά κασκόλ αποτελούν το ιδανικό αξεσουάρ για να ολοκληρώσουν με στιλ κάθε ντύσιμο. Σε κάθε συλλογή της Stradivarius, τα αξεσουάρ κατέχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση. Φέτος, ξεχωρίζουν τα κομψά κρεμαστά κοσμήματα με αρχικά από στρας, τα πλεκτά καπέλα και οι τσάντες με εφέ σουέτ, προσθέτοντας μια μοντέρνα πινελιά στιλ και κομψότητας.

Σημαντικές προοπτικές για το ελληνικό καλλυντικό στην αγορά των ΗΠΑ

Έρευνα αγοράς για τον κλάδο των καλλυντικών στις ΗΠΑ εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την έρευνα, η περιοχή της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης κατατάσσονται ως πρώτη και δεύτερη κατά σειρά μεγέθους αγορές της βιομηχανίας ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας παγκοσμίως. Επίσης, η Βόρεια Αμερική κατατάσσεται τέταρτη σε απόλυτη αύξηση της αξίας των πωλήσεων για προϊόντα «premium» υψηλής ποιότητας και καλλυντικά μαζικής παραγωγής. Σε επίπεδο όγκου και αξίας κατανάλωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν δαπανήσει υψηλότερα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος στα καλλυντικά απ’ ότι στο παρελθόν.
Η μέση ετήσια δαπάνη για προϊόντα προσωπικής φροντίδας μεταξύ των καταναλωτών των ΗΠΑ έχει διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου, καθώς επηρεάζεται από διάφορες τάσεις και οικονομικούς παράγοντες (συνήθως ανοδικά). Το 2021, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ ξόδευαν κατά μέσο όρο 197 δολάρια ετησίως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, από 182 δολάρια το 2020. Οι Αμερικανοί καταναλωτές υιοθετούν όλο και περισσότερο διάφορα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία για το 2021, οι περισσότεροι καταναλωτές προϊόντων ομορφιάς ανά τον κόσμο κατέχουν 11 με 50 ξεχωριστά καλλυντικά, αλλά περίπου 15% – 20% των Αμερικανών καταναλωτών κατέχει έως και 100 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα.
Oι προοπτικές τόσο της αγοράς καλλυντικών των ΗΠΑ, όσο και της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων σε αυτή, εμφανίζονται ιδιαιτέρως θετικές για το μέλλον.
Αύξηση ζήτησης για φυσικά και luxury καλλυντικά
H ζήτηση για προϊόντα καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη, ιδίως όσον αφορά προϊόντα, όπως τα φυσικά/βιολογικά/οργανικά/καθαρά καλλυντικά, τα indie καλλυντικά, τα premium καλλυντικά, τα εξειδικευμένα καλλυντικά, τα καλλυντικά πολυτελείας, τα προϊόντα που παράγονται υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές (περιβαλλοντικά πρότυπα, διασφάλιση απαγόρευσης αναγκαστικής εργασίας, παράλειψη δοκιμών σε ζώα, πιστοποίηση της ασφάλειας συστατικών και της απουσίας χημικών, πιστοποίηση της υψηλής απόδοσης ή των φαρμακευτικών ιδιοτήτων κλπ.).
Παράλληλα, η ζήτηση για mass market καλλυντικά παραμένει διαχρονικά σταθερή στις ΗΠΑ, όπως και το ύψος της δαπάνης των καταναλωτών, παρά τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Αναλόγως, θετικές είναι και οι προοπτικές της παραγωγής και της προσφοράς καλλυντικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Οι προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής (συμπεριλαμβανομένων εργαλείων ΑΙ) και οι ισχυρές δυνατότητες R&D αναμένεται να υποστηρίξουν ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Παρά την προνομιακή θέση των εγχώριων παραγωγών, ιδίως των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών που κυριαρχούν στον κλάδο, η επέκταση της χρήσης του μοντέλου απευθείας προς τον καταναλωτή (DTC) και του ηλεκτρονικού εμπορίου επιτρέπει στους μικρότερους ή/και αλλοδαπούς παραγωγούς να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
Περιθώριο ανάπτυξης για τα ελληνικά καλλυντικά 
Ειδικότερα ως προς τα ελληνικά προϊόντα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ενίσχυσης της παρουσίας τους στην αγορά των ΗΠΑ, τόσο μέσω των προαναφερθέντων τρόπων, αλλά και μέσω πιο εντατικού και αποτελεσματικού μάρκετινγκ (π.χ. προβολή μέσω κοινωνικών δικτύων, συνεργασία με influencers) για την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών καλλυντικών και τις ευεργετικές ιδιότητές τους (χρήση ποιοτικών φυσικών συστατικών, ελληνικού ελαιόλαδου κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, ιδιαιτέρως χρήσιμη είναι η αξιοποίηση εργαλείων ΑΙ και η ανάπτυξη πελατολογίου νεότερων γενεών (Millenials, Gen Z), οι οποίες προτιμούν εναλλακτικά προϊόντα και δίκτυα διάθεσης.

Ο Ralph Lauren τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας

Ο Ralph Lauren τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου. Το μετάλλιο αυτό απονέμεται σε αναγνώριση της συνεισφοράς του Ralph Lauren, ως πρωτοπόρος σχεδιαστής μόδας, καινοτόμος επιχειρηματίας, ηγέτης στον τομέα του και αφοσιωμένος φιλάνθρωπος. Το Μετάλλιο της Ελευθερίας τιμά προσωπικότητες που έχουν προσφέρει εξαιρετικά στην ευημερία, τις αξίες ή την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι και έχει απονεμηθεί σε μια ευρεία γκάμα σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, η Μάγια Αγγέλου, η Μητέρα Τερέζα και πιο πρόσφατα η Billie Jean King και η Simone Biles. Ο Ralph Lauren είναι ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, κάτι που αποτελεί ιστορική αναγνώριση της μεταμορφωτικής του επιρροής στην αμερικανική κουλτούρα και κοινωνία.

 

Δύο καμπάνιες influencer marketing από τη The Bostonians

Η The Bostonians, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον χώρο της ανδρικής ένδυσης, παρουσίασε πρόσφατα στα social media της, τις καμπάνιες «Styling Tips» με τον Γιώργο Καράβα και «City Stories by The Bostonians», με στόχο να αναδείξει τη φιλοσοφία του σύγχρονου urban explorer άνδρα. Στη σειρά Styling Tips, ο Γιώργος Καράβας ανέδειξε πρακτικούς τρόπους για να δημιουργήσει κανείς σύγχρονες, δυναμικές εμφανίσεις, συνδυάζοντας άνεση και κομψότητα, είτε για επαγγελματικές περιστάσεις, είτε για casual εξόδους. Παράλληλα, η σειρά City Stories ταξίδεψε το κοινό στις γειτονιές της Αθήνας, με πρωταγωνιστές τον Μελέτη Ηλία, τον Αγγαίο Ποθητό και τον Μιχάλη Σαράντη. Μέσα από τις ιστορίες τους, η The Bostonians αναδεικνύει την εξωστρεφή της ταυτότητα, συνδέοντας το στυλ με τις πραγματικές στιγμές και εμπειρίες του σύγχρονου άνδρα. Τις ενέργειες influencer marketing επιμελήθηκε η Outstand Communication.

 

Ο Όμιλος L’Oréal παρουσίασε στη CES 2025 το L’Oréal Cell BioPrint

Ο Όμιλος L’Oréal παρουσίασε πριν λίγες μέρες στη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας CES 2025, το L’Oréal Cell BioPrint, μια επαναστατική προσέγγιση στον τρόπο κατανόησης της επιδερμίδας, βασισμένη στην επιστήμη της μακροβιότητας. Η φορητή συσκευή σε μορφή τσιπ που αξιοποιεί τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν την πορεία γήρανσης της επιδερμίδας τους και να ανακαλύψουν τη φροντίδα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους. Η καινοτόμος επιτραπέζια συσκευή παρέχει εξατομικευμένη ανάλυση επιδερμίδας σε μόλις πέντε λεπτά.

Το L’Oréal Cell BioPrint έγινε πραγματικότητα χάρη στην Ενοποιημένη Επιστήμη Μακροβιότητας της L’Oréal, μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αποκαλύπτει πώς οι βιολογικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος επηρεάζουν την εικόνα της επιδερμίδας. Η συσκευή είναι αποτέλεσμα μιας αποκλειστικής συνεργασίας με την κορεατική startup NanoEnTek και προσφέρει εξατομικευμένη εκτίμηση επιδερμίδας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, περιλαμβάνοντας: Βιολογική Ηλικία Επιδερμίδας, Απόκριση σε Συστατικά και Μετάβαση από Αντιδραστική σε Προληπτική Περιποίηση. Το L’Oréal Cell BioPrint προγραμματίζεται να ξεκινήσει πιλοτικά με μια μάρκα της L’Oréal στην Ασία αργότερα εντός του 2025.