Το H&M Foundation εγκαινιάζει τον νέο κύκλο του Global Change Award

Το H&M Foundation, το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές της H&M Group, εγκαινιάζει για 10η χρονιά, τον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας Global Change Award (GCA) αναζητώντας ιδέες οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη της αειφόρου μόδας, υιοθετώντας ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας. Tο H&M Foundation, στο πλαίσιο της ανανεωμένης στρατηγικής του, εστιάζει στην υποστήριξη του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, με στόχο να μειώσει κατά 50% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κάθε δεκαετία μέχρι το 2050, ενώ παράλληλα προωθεί μια δίκαιη μετάβαση τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τον πλανήτη.

Η πρωτοβουλία «Global Change Award» αναζητά καινοτόμες ιδέες που αφορούν σε διάφορους τομείς υψηλών εκπομπών αερίων της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας υφασμάτων, συμπεριλαμβανομένων βιώσιμων υλικών και διαδικασιών, της υπεύθυνης παραγωγής, της ενσυνείδητης κατανάλωσης και των καινοτομιών που ευθυγραμμίζονται με τον κύριο σκοπό του GCA. Στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσει τις πιο καινοτόμες ιδέες στην Ελλάδα, η H&M συνεργάζεται με το Impact Hub Athens, τη μεγάλη κοινότητα επαγγελματιών, δημιουργών και επιχειρηματιών με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Global Change Award 2025 θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Νοεμβρίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2025.

Εμβληματικά ονόματα υποδέχεται το συνέδριο Change Makers III της Vogue

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το συνέδριο Change Makers III, που διοργανώνεται από τη Vogue Greece και την Καθημερινή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εμβληματικές και επιδραστικές προσωπικότητες του χώρου της μόδας θα συζητήσουν για επίκαιρα θέματα που διαμορφώνουν όχι μόνο τη βιομηχανία, αλλά και την κοινωνία. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει η θρυλική σχεδιάστρια μόδας και φιλάνθρωπος Diane von Furstenberg, η σχεδιάστρια μόδας, Ιris van Herpen, η Creative Director του Jimmy Choo, Sandra Choi, η ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Mugler, Casey Cadwallader, το διάσημο μοντέλο και ακτιβίστρια Cindy Bruna, η ηθοποιός μοντέλο, style icon και εγγονή της Elsa Schiaparelli, Marisa Berenson, η βετεράνος της βιομηχανίας της μόδας Linda Loppa, η διακεκριμένη trend forecaster και ακτιβίστρια η διακεκριμήένη η Lidewij Edelkoort κ.ά.

Το Change Makers III διερευνά κρίσιμα θέματα για το μέλλον της μόδας, από τη διατήρηση της δεξιοτεχνίας και την εξερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων έως τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για πιο βιώσιμες πρακτικές, ποικιλομορφία και ενδυνάμωση των γυναικών. Ξεκινά με το Creative Visions, μια σειρά συζητήσεων για τη σημασία της κληρονομιάς, των δημιουργικών ταυτοτήτων και της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας. Το πάνελ Greek Factor θα αναδείξει την επιρροή της Ελλάδας στον κόσμο του κοσμήματος, με έμφαση στην εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού δημιουργικού κοσμήματος. Η συζήτηση What Lies Ahead θα επισημάνει τις εξελίξεις σε θέματα ηθικής και βιώσιμης μόδας, ενσωμάτωσης, πρόβλεψης τάσεων και εκπαίδευσης στη μόδα. Η ενότητα The Power of the Muse θα εξετάσει τις προσωπικότητες που εμπνέουν τα δημιουργικά μυαλά της μόδας. Το Magic of the Fashion Show θα αποκαλύψει το χτίσιμο και τη σκληρή δουλειά που κρύβονται πίσω από τις επιδείξεις μόδας. Τέλος, οι συζητήσεις Creatives Voices θα φέρουν στο προσκήνιο δημιουργικές ιστορίες αλλά και ιστορίες ζωής.

Η Puma παρουσιάζει τη νέα training συλλογή Hypernatural

Η Puma λανσάρει τη συλλογή Hypernatural, που συνδυάζει αρμονικά την καινοτομία της αθλητικής τεχνολογίας με το σύγχρονο, πρωτοποριακό στυλ. Σχεδιασμένη για όσες επιθυμούν να ξεπεράσουν τα όρια της άσκησης με άνεση και αυτοπεποίθηση, η συλλογή βρίσκει στην Ελένη Φουρέιρα την ιδανική εκπρόσωπο. Ως ambassador της Puma, η Ελένη Φουρέιρα γίνεται το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας Hypernatural, συνδυάζοντας την ενέργεια και το πάθος της μουσικής με τη βαθιά αφοσίωσή της στη μόδα και την άθληση.

Η φουτουριστική αισθητική της καμπάνιας αναδεικνύει τις αποχρώσεις και τις δυναμικές γραμμές της Hypernatural, μεταδίδοντας ένα αίσθημα δύναμης και σιγουριάς. Η συλλογή, εξοπλισμένη με την τεχνολογία dryCELL που απομακρύνει την υγρασία για μέγιστη άνεση και απόδοση, έρχεται να προσθέσει κάτι μοναδικό τόσο στο look της προπόνησης όσο και της καθημερινής ένδυσης, ενσωματώνοντας το στυλ και την αισθητική της Puma σε κάθε κομμάτι. Η καμπάνια με την Ελένη Φουρέιρα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα PUMA και online, προσκαλώντας το κοινό να ζήσει τη δύναμη και την καινοτομία της συλλογής. Επίσημος αντιπρόσωπος της Puma σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ο Όμιλος Φάις.

Η Tsakiris Mallas στηρίζει το «Άλμα Ζωής»

Η Tsakiris Mallas υποστηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής, με στόχο να ενισχύσει το έργο του συλλόγου και να προωθήσει το μήνυμα της πρόληψης, της ενημέρωσης και της στήριξης όλων των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια. Με μήνυμα «Για όλες τις δυνατές γυναίκες εκεί έξω!», η δράση είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που μας εμπνέουν καθημερινά, σε εκείνες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού με θάρρος και αποφασιστικότητα, και σε όλες εκείνες που μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η δύναμη της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Δύο νέα στελέχη στο ΔΣ των πολυκαταστημάτων Attica

Τα πολυκαταστήματα Attica, εταιρεία-μέλος της IDEAL Holdings, εντάσσουν δύο νέα μέλη με διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο με στόχο την ισχυροποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής και την περαιτέρω καθιέρωση των Attica στον απόλυτο premium shopping προορισμό στην Ελλάδα. Πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο των Αttica θα συμμετέχουν ο Paolo de Cesare και η Florence Rollet, στελέχη με σταδιοδρομία σε ανώτατες διοικητικές θέσεις σε ηγέτιδες πολυεθνικές εταιρείες και brands καταναλωτικών προϊόντων και ειδών πολυτελείας στην παγκόσμια αγορά. Ο Paolo de Cesare έχει διατελέσει Πρόεδρος του IGDS (Intercontinental Group of Department Stores) (2016–2020) με μέλη πολυκαταστήματα όπως είναι τα Selfridges, Rinascente, Le Bon Marché, Printemps, KadeWe, Nordstrom ενώ διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο πολυτελών καλλυντικών και διοίκησης πολυκαταστημάτων σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των πολυκαταστημάτων Printemps, Γεν. Διευθυντής της εταιρείας καλλυντικών Max Factor στην Ιαπωνία, Πρόεδρος της Global Prestige and Skin Care και μέλος στα Δ.Σ. των Indesit, ηγέτη στην αγορά οικιακών συσκευών, και Cimpress. Με μακροχρόνια εμπειρία στο marketing στην παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας, η Florence Rollet είναι μέλος στο Δ.Σ. της Anora, σκανδιναβικού οίκου οίνου και αλκοολούχων ποτών και της εταιρίας γαλακτοκομικών προϊόντων Arla Foods, ενώ έχει υπηρετήσει στο Δ.Σ. της εταιρίας οινοπνευματωδών ποτών Rémy Cointreau. Η Florence ξεκίνησε την καριέρα της στις εταιρείες Danone και Pepsi και στη συνέχεια διετέλεσε Γεν. Διευθύντρια Γαλλίας στην πολυεθνική εταιρία καλλυντικών και ειδών ομορφιάς Coty, Διευθύντρια Ανάπτυξης για την Ευρώπη στην Christian Dior Perfumes, Group Vice President στην Tiffany & Co (ΕΜΕΑ και Ευρώπη) και Chief Marketing Officer στην ελβετική τράπεζα Julius Baer. Επί του παρόντος, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στους κλάδους Luxury & Lifestyle, καθώς και στο Emlyon Business School.

World Vegan Day: Ο Βιγκανισμός στη Βιομηχανία της Ομορφιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Vegan καθιερώθηκε το 1994 από τη Louise Wallis, τότε Πρόεδρο της Vegan Society στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να τιμήσει την 50ή επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή γιορτή και πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με σημαντικό ρόλο στην προώθηση του βιγκανισμού ως βιώσιμου και ηθικού τρόπου ζωής που συμβάλλει στην ευημερία των ζώων, του πλανήτη και της ανθρώπινης υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, το beauty industry δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτήν τη σημαντική και ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση, με νέα brands να δομούνται εξ αρχής πάνω στη vegan φιλοσοφία και προσέγγιση, αλλά και παλιά brands να παρουσιάζουν αντίστοιχες προϊοντικές επιλογές. 

Μπορεί πριν από κάποια χρόνια η έννοια vegan σχεδόν να μην υπήρχε, ή να δημιουργούσε ελαφρύ μειδίαμα όταν γινόταν σχετική αναφορά, φέρνοντας στο μυαλό το στερεότυπο ενός «γραφικού ακτιβιστή», όμως τις τελευταίες δεκαετίες τα πράγματα έχουν αναμφισβήτητα αλλάξει, και μάλιστα εντυπωσιακά. Η έννοια του βιγκανισμού έχει πάψει να αφορά μια απειροελάχιστη μειοψηφία κι έχει γίνει πλέον δημοφιλής σε μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού, ως μια επιλογή που ορίζει κάτι περισσότερο από το τρώω / δεν τρώω κρέας, αλλά ως μια ευρύτερη στάση ζωής που περιλαμβάνει αξιακές αναφορές. Ως εκ τούτου, δεν είναι παράδοξο που έχει γίνει hot trend με πολύ γρήγορους ρυθμούς στον τομέα των καλλυντικών, κυρίως λόγω της διαρκώς διευρυνόμενης ομάδας καταναλωτών που δίνουν έμφαση σε παραμέτρους όπως η ηθική και η βιωσιμότητα.

Αποτέλεσμα της δημοφιλίας αυτής είναι πως οι vegan μάρκες καλλυντικών σε όλο τον κόσμο όχι μόνο πληθαίνουν, αλλά και ενθαρρύνονται να αναπτύξουν ακόμα περισσότερα cruelty-free προϊόντα, ενώ απότοκο της μάλλον σαρωτικής αυτής τάσης είναι η συνεχής καινοτομία στην παραγωγή, καθώς τα brands εστιάζουν στη βελτίωση των πρακτικών βιωσιμότητας, από την προμήθεια πρώτων υλών έως τη διανομή προϊόντων, τροφοδοτώντας, έτσι, την ανάπτυξη της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως η παγκόσμια αγορά vegan καλλυντικών αποτιμήθηκε σε 18,03 δισ. δολάρια το 2023, ενώ η αγορά αυτή προβλέπεται να φτάσει σε αξία τα 19,21 δισ. δολάρια το 2024 και τα 32,56 δισ. δολάρια μέχρι το 2032, παρουσιάζοντας CAGR 6,82% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Για την χρονιά που πέρασε (2023), η Ευρώπη κυριάρχησε στην αγορά των vegan καλλυντικών με μερίδιο αγοράς 34%.

(Πηγή: Fortune Business Insights)

Η Μεγάλη Μεταστροφή και το Celebrity Endorsement

Όπως συνέβη σε πολλές εμπορικές κατηγορίες, έτσι και στη βιομηχανία της ομορφιάς, το ξέσπασμα του COVID-19 προκάλεσε άνευ προηγουμένου ελλείψεις και προβλήματα στην αγορά. Η επιβολή των μέτρων κοινωνικής απόστασης και οι εμπορικοί περιορισμοί κατέστησαν πολλά προϊόντα ομορφιάς μη απαραίτητα, περιορίζοντας, ως εκ τούτου, σημαντικά και την vegan αγορά. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η πανδημία δημιούργησε μια σημαντική αλλαγή τόσο από την οπτική γωνία των καταναλωτών όσο και από την οπτική της παραγωγής και διανομής προϊόντων. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως από την πανδημία και μετά, η τάση “vegan” στη βιομηχανία της ομορφιάς τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Σε συνέχεια του συγκεκριμένου κλίματος και εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των παιχτών της αγοράς, τα τελευταία χρόνια διασημότητες από όλον τον κόσμο εισέρχονται στον χώρο της cruelty-free ομορφιάς, επηρεάζοντας, έτσι, θετικά τις τάσεις αλλά και την διείσδυση της παγκόσμιας αγοράς vegan καλλυντικών στο καταναλωτικό κοινό. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2021, ο Βρετανός ηθοποιός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Harry Styles παρουσίασε το «Pleasing», το νέο του vegan brand ομορφιάς, που περιλαμβάνει μια πλήρη σειρά vegan προϊόντων περιποίησης δέρματος και βερνικιών νυχιών. Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, η επίσης Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Stella McCartney λάνσαρε μια σειρά vegan περιποίησης δέρματος, που περιλαμβάνει καθαριστικό, serum και ενυδατική κρέμα. Το brand κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την LVMH (Louis Vuitton). Ο αυξανόμενος αριθμός celebrity λανσαρισμάτων υπογραμμίζει, αν μη τι άλλο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για νέα και καινοτομικά προϊόντα, αλλά και την σαφή εικόνα πως η τάση αυτή έχει έρθει για να μείνει.

Διαρκής Ανάπτυξη και στην Ελλάδα

Πολύ συχνά, μια διεθνής τάση, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν έχει τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην Ελληνική αγορά. Τι ισχύει, άραγε, για τα vegan καλλυντικά; «Τα vegan skincare προϊόντα απευθύνονται σε ένα αυξανόμενο κοινό που ενδιαφέρεται για την προστασία των ζώων, την οικολογία, και γενικότερα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η ανάπτυξη των vegan δερμοκαλλυντικών οφείλεται επίσης στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα τοξικά συστατικά και τα παράγωγα ζώων που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά καλλυντικά», εξηγεί η Ναταλία Παπαναστασίου, Senior Brand Manager, MSc, Intermed, τονίζοντας πως η τάση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης κίνησης προς πιο βιώσιμα και ηθικά προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι για τα περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα που συνδέονται με τη βιομηχανία της ομορφιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση της Αθηνάς Σταματιάδη, marketing manager για την Ελληνική αγορά της εταιρείας Caudalie: «Η κατηγορία των vegan καλλυντικών γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε προϊόντα που είναι φιλικά προς τα ζώα και το περιβάλλον. Η Caudalie, με την αφοσίωση της σε καινοτομίες όπως το φυτικό κολλαγόνο και τις καθαρές συνθέσεις, απευθύνεται σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για την υγεία του δέρματος και τη βιωσιμότητα. Η εξέλιξη της κατηγορίας ευνοεί τόσο τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές που θέλουν αποτελεσματικά προϊόντα χωρίς συμβιβασμούς, όσο και εκείνους που επιλέγουν μια πιο φυσική προσέγγιση στην περιποίηση, αποφεύγοντας ζωικά παράγωγα και επιλέγοντας φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.»

Η Πρόκληση των Fake Vegan

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των vegan καλλυντικών σε όλο τον κόσμο είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε εμπορικά δημοφιλή ιδέα, πολλοί παράγοντες ανάσχεσης κάνουν την εμφάνισή τους στην πορεία, αποτελώντας τροχοπέδη, λιγότερο ή περισσότερο σημαντική, για την περαιτέρω εξέλιξη. Στην περίπτωση των vegan καλλυντικών, ο παράγοντας αυτός είναι τα πλαστά προϊόντα, η εμφάνιση των οποίων είναι ευθέως ανάλογη με την δημοφιλία της τάσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάθεση όλο και περισσότερων πλαστών προϊόντων αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στην ανάπτυξη της τάσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευρεία κυκλοφορία fake vegan καλλυντικών προϊόντων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις γνήσιες vegan μάρκες καλλυντικών να σταθούν απέναντι στον αθέμιτο αυτό ανταγωνισμό στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν αυστηρά μέτρα κατά των παραποιημένων προϊόντων για να προστατεύσουν τόσο τα εγχώρια όσο και τα εισαγόμενα brands.

Στην Αγορά

Caudalie

Η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων του brand είναι vegan, με εξαίρεση ορισμένα που περιέχουν μέλι ή κερί μέλισσας. Το 2023, η Caudalie καινοτομεί στη N°1 σειρά αντιγήρανσης στη Γαλλία, Resveratrol-Lift, καθώς προσθέτει ένα κολλαγόνο φυτικής προέλευσης στην αποκλειστική πατέντα Caudalie x Harvard: το Vegan Κολλαγόνο 1. Πρόκειται για κολλαγόνο που παράγεται μέσω πράσινης τεχνολογίας και καθετοποιημένης καλλιέργειας, ακολουθώντας μια επαναστατική προσέγγιση στην αντιγήρανση. Η Mathilde Thomas, ιδρύτρια της Caudalie, επιμένοντας σε φυσικές και αποτελεσματικές λύσεις, προσφέρει με το Vegan Κολλαγόνο 1 μια ισχυρή, βιώσιμη εναλλακτική, η οποία αφομοιώνεται άριστα από το χόριο. Έτσι, προσφέρει εξαιρετικά αντιγηραντικά αποτελέσματα, προάγοντας την κοσμετολογία με φυσική προσέγγιση και δέσμευση για καθαρότητα. Η σειρά φέτος εμπλουτίστηκε με την προσθήκη της Lightweight Firming Cashmere Cream, του καινοτόμου Refill Instant Firming Serum και με την ανανέωση της Firming Eye Gel Cream.

Intermed

Η δερμοκαλλυντική σειρά the Skin Pharmacist από τα φαρμακευτικά εργαστήρια της InterMed παράγεται στην Ελλάδα και αποτελεί μια clean beauty επιλογή φροντίδας της επιδερμίδας προσφέροντες vegan φόρμουλες σε πολλά από τα προϊόντα της. Αφρός καθαρισμού για το πρόσωπο, Probiotics Cleansing Foam, με συμβιωτικό συνδυασμό πρεβιοτικών και προβιοτικών, ενυδατική κρέμα 24h ενυδάτωσης, Pore Minimizing cream, για την αντιμετώπιση των διεσταλμένων πόρων, ορός & κρέμα προσώπου με βιταμίνη B12 για βαθιά ενυδάτωση των πολύ ξηρών επιδερμίδων, στοχευμένη κρέμα θεραπείας για τη ροδόχρου ακμή, Anti-Redness cream, είναι μερικά από τα vegan προϊόντα της σειράς που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης και είναι απόλυτα φιλικά για την επιδερμίδα.

Αθηνά Σταματιάδη, Marketing Manager Greece, Caudalie

«Αποστολή της Caudalie είναι να ηγηθεί στον κόσμο των «καθαρών» καλλυντικών.»

Ο όρος «vegan καλλυντικά» αναφέρεται σε προϊόντα που δεν περιέχουν κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης και δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Στην περίπτωση της Caudalie, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων μας είναι vegan, με εξαίρεση ορισμένα που περιέχουν μέλι ή κερί μέλισσας. Όλα τα προϊόντα μας παράγονται στη Γαλλία, με βάση φυσικά συστατικά από το αμπέλι και το σταφύλι. Η αποστολή μας είναι να ηγηθούμε στον χώρο των «καθαρών» καλλυντικών, παρέχοντας φυσική αποτελεσματικότητα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Για αυτό, δημιουργούμε καινοτόμες συνθέσεις, κατοχυρωμένες με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αναπτυγμένες στα καλύτερα εργαστήρια αντιγήρανσης, όπως την Ιατρική Σχολή του Harvard.

Κάθε προϊόν Caudalie ακολουθεί τις αρχές της «Κοσμ-ηθικής», αποκλείοντας περισσότερες από 70 ανεπιθύμητες ουσίες και αντικαθιστώντας τες με φυσικά και βιοενεργά συστατικά. Από το 2020, όλες οι συνθέσεις μας περιέχουν τουλάχιστον 95% συστατικά φυσικής προέλευσης (εξαιρώντας τα αντηλιακά και τα αρώματα), προσφέροντας έτσι απόλυτη διαφάνεια προς τους καταναλωτές μας. Με αυτή τη δέσμευση, επιδιώκουμε όχι μόνο να καλύπτουμε τις ανάγκες ομορφιάς αλλά και να παραμένουμε υπεύθυνοι απέναντι στον πλανήτη.

Ναταλία Παπαναστασίου, Senior Brand Manager, MSc, Intermed

«Η βασική μας αρχή είναι να προσφέρουμε λύσεις σε κάθε δερματικό ζήτημα μέσα από καθαρές φόρμουλες, απαλλαγμένες από αμφιλεγόμενα συστατικά»

Ένας όρος που συναντάμε ολοένα και περισσότερο στην κατηγορία των δερμοκαλλυντικών και όχι μόνο είναι η έννοια «vegan» προϊόν. Τα vegan καλλυντικά είναι προϊόντα που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης και δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (cruelty free). Αυτό σημαίνει ότι οι φόρμουλες αυτών των προϊόντων είναι βασισμένες σε φυτικά και συνθετικά συστατικά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ουσία που προέρχεται από ζώα, όπως κερί μέλισσας, λανολίνη (μια λιπαρή ουσία από το μαλλί των προβάτων), καρμίνη (μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από έντομα), κερατίνη, μη φυσικό σκουαλένιο, γλυκερίνη και άλλα.

Για να θεωρηθεί ένα καλλυντικό προϊόν vegan θα πρέπει όλα του τα συστατικά να φέρουν τη σχετική πιστοποίηση που προσυπογράφει ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια που περιλαμβάνουν απαγόρευση χρήσης οποιουδήποτε συστατικού που προέρχεται από ζώα και απαγόρευση δοκιμών σε ζώα, τόσο στο τελικό προϊόν όσο και στα συστατικά του. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα ομάδα καταναλωτών διαμορφώνεται, αυτή των «clean consumers» που είναι ηθικά και οικολογικά συνειδητοποιημένοι, επιθυμούν να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, διαβάζουν ετικέτες στις συσκευασίες καλλυντικών και αναζητούν προϊόντα με καθαρές φόρμουλες χωρίς οινόπνευμα, σιλικόνες, αρώματα, χρωστικές ουσίες κ.α. Τα φυσικά συστατικά, φυτικά έλαια, εκχυλίσματα βοτάνων και καθαρές βιταμινές κυριαρχούν σε αυτά τα προϊόντα. Με αυτή τη φιλοσοφία αναπτύσσουμε στην InterMed τη δερμοκαλλυντική σειρά the skin pharmacist έχοντας ως βασική αρχή το να προσφέρουμε λύσεις σε κάθε δερματικό ζήτημα μέσα από καθαρές φόρμουλες απαλλαγμένες από αμφιλεγόμενα συστατικά.