Total Lash Mascara από την Colorescience

Η Colorescience, το επαναστατικό brand που επενδύει στην επιστημονική καινοτομία δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των δερματικών βλαβών, ανακοινώνει το λανσάρισμα της Total Lash Mascara, ενός προϊόντος που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας και θρέψης των βλεφαρίδων. Η Total LashMascara ενισχύει άμεσα την εμφάνιση μήκους και όγκου, προσφέροντας ένα εφέ αναζωογόνησης που αναδεικνύει τα μάτια και προσδίδει ξεκούραστη όψη. Με κάθε εφαρμογή, η κλινικά αποδεδειγμένη φόρμουλα λειτουργεί για να βελτιώσει την υγεία των βλεφαρίδων μέσα από ένα μείγμα πεπτιδίων και βοτάνων που θρέφουν και υποστηρίζουν το φυσικό τους κύκλο, εξασφαλίζοντας πιο υγιείς, δυνατές, γεμάτες και πιο μακριές βλεφαρίδες. Πρόκειται για ένα all-in-one προϊόν που έχει την ιδιότητα του ορού, του conditioner και της mascara. Δεν περιέχει ανάλογα προσταγλανδίνης, άρωμα και χρωστικές, ενώ η σύνθεσή του περιλαμβάνει κερί μέλισσας.

 

Ελεγχόμενη εθελουσία με αυξημένες αποζημιώσεις και παροχές από τη Unilever Hellas

Η Unilever Hellas ενημερώνει ότι σχετικά με το πλάνο παραγωγικότητας, οι διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων καθώς και με το τοπικό Σωματείο Εργαζομένων ολοκληρώθηκαν μετά από σειρά συναντήσεων. Στην Ελλάδα, η Διοίκηση σε συνεργασία με το Σωματείο αποφάσισαν ένα σύνολο παροχών που εξασφαλίζουν την εφαρμογή των αλλαγών με τον πιο υπεύθυνο τρόπο.

Η σημαντικότερη εξέλιξη αφορά στην αποδοχή του βασικού αιτήματος του τοπικού Σωματείου για την εφαρμογή προγράμματος ελεγχόμενης εθελούσιας εξόδου με αυξημένες αποζημιώσεις και διευρυμένες παροχές, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, για τους εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις θα επηρεαστούν, προβλέπεται η διατήρηση, για αρκετούς μήνες, μιας σειράς εταιρικών παροχών, όπως ενδεικτικά ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές συμβουλές, υπηρεσίες επανένταξης στην αγορά εργασίας και πρόσβαση στο Employee Assistance Program. Παρέχεται επίσης ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ο αριθμός των θέσεων που θα επηρεαστούν στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 75 και αφορά σε ρόλους υπαλλήλων γραφείων, καθώς εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου. Στη νέα οργανωτική δομή, αναμένεται να δημιουργηθούν ορισμένες νέες θέσεις εργασίας που θα μειώσουν τον αντίκτυπο της αναδιάρθρωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους να αξιοποιήσουν ευκαιρίες εργασίας εντός της εταιρείας.

Παράλληλα, η διαδικασία απόσχισης του κλάδου του Παγωτού βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2025, ενώ μέσω της διαδικασίας αναμένεται να δημιουργηθούν επιπρόσθετες νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους της Unilever στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους στόχους του παγκόσμιου Προγράμματος, η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία μιας ενιαίας δομής ως One Unilever, η οποία θα ενισχύσει την τεχνογνωσία και την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Σε τοπικό επίπεδο, η Ελλάδα, θα ηγείται ενός αριθμού χωρών όπως η Κύπρος, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, η Βουλγαρία η Κροατία, η Σλοβενία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή της ελληνικής υποδηματοποιίας στην ιταλική αγορά

Έρευνα σχετικά με την παγκόσμια αγορά υποδημάτων και τη συμμετοχή των ελληνικών υποδημάτων στην ιταλική αγορά εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη World Footwear Yearbook, το 2023, η παραγωγή υποδημάτων μειώθηκε κατά 6% στα 22,4 δισ. ζευγάρια, το χαμηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία, αν εξαιρεθούν τα έτη πανδημίας 2020 και 2021. Η βιομηχανία υποδημάτων παραμένει ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στην Ασία, όπου κατασκευάζονται σχεδόν 9 στα 10 ζευγάρια παπουτσιών, αντιπροσωπεύοντας το 87,1% του συνόλου παγκοσμίως (έναντι 87,4% το προηγούμενο έτος). Ωστόσο, το μερίδιο της Ευρώπης μειώθηκε μόνο κατά 5% το 2023, σε σύγκριση με απώλεια 7% για την ασιατική ήπειρο. Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός υποδημάτων, παράγοντας 12,3 δισ. ζευγάρια το 2023 και κατακτώντας σχεδόν το 55% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς.

Η Ινδία έχει αυξήσει το μερίδιό της και πλέον αντιπροσωπεύει το 11,6% του παγκόσμιου συνόλου. Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής συνδέεται άμεσα με την πτώση της κατανάλωσης στις κύριες αγορές του κόσμου, σύμφωνα με το World Footwear 2024 Yearbook. Οι ΗΠΑ (μείωση 749 εκατ. ζεύγη), η Κίνα (398 εκατ. ζεύγη) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (399 εκατ. ζεύγη) έχασαν μαζί σχεδόν 1,5 δισ. ζεύγη.

Την τελευταία δεκαετία, στην ευρωπαϊκή αγορά, η ιταλική παραγωγή μειώθηκε κατά 26,7% (από 202 εκατομμύρια ζεύγη που παρήχθησαν το 2013 σε 148 εκατομμύρια πέρυσι), ενώ η πορτογαλική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8% (από 75 εκατομμύρια ζεύγη το 2013 σε 81 το 2023). Ειδικότερα το 2023, η Πορτογαλία σημαντική ευρωπαϊκή χώρα παραγωγός, παρά την πτώση κατά 3,6% στα 81 εκατομμύρια ζεύγη, είχε για άλλη μια φορά καλύτερες επιδόσεις από την Ιταλία (μείωση κατά 8,6% στα 148 εκατομμύρια ζεύγη). Οι παγκόσμιες εξαγωγές υποδημάτων ανήλθαν σε 14 δισεκατομμύρια ζεύγη και 168 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, σημειώνοντας μείωση 9,1% και 6,1% αντίστοιχα, ως προς τον όγκο συναλλαγών και την αξία των συναλλαγών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σημαντικός πυλώνας η υποδηματοποιία για την ιταλική αγορά
Ο τομέας υποδημάτων είναι ένας από τους πυλώνες του Συστήματος Μόδας της Ιταλίας, η οποία κατέχει την 8η θέση μεταξύ των χωρών παραγωγής υποδημάτων παγκοσμίως σε όρους όγκου, ενώ παράλληλα, είναι η 3η σε αξία μετά την Κίνα και το Βιετνάμ. Την περίοδο 2021-2023 προκύπτει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ιταλική αγορά υποδημάτων, κατά την υπό μελέτη χρονική περίοδο, παραμένει πολύ χαμηλή και παρουσιάζει αρνητική τάση σε αρκετούς κωδικούς προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στους περισσότερους δασμολογικούς κωδικούς, η Ελλάδα κατατάσσεται σε χαμηλές θέσεις, όπως η 56η θέση στον κωδικό 640399 (υποδήματα με εξωτερικές σόλες από καουτσούκ ή πλαστικό), με συνεχείς μειώσεις εξαγωγών. Σε ορισμένους κωδικούς σημειώνεται σημαντική αστάθεια και μεγάλες αυξομειώσεις, όπως η πτώση 87,3% στα αθλητικά υποδήματα το 2023. Η συνολική εικόνα δείχνει ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένη παρουσία στην ιταλική αγορά, με ελάχιστο μερίδιο και δυσκολίες στη διατήρηση ανταγωνιστικής θέσης. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μέσω καλύτερης στρατηγικής προώθησης και ενίσχυσης της ποιότητας και του σχεδιασμού.

Η υπό μελέτη χρονική περίοδος 2021-2023, που περιλαμβάνει τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, είχε σημαντικές επιπτώσεις στις επιδόσεις των ελληνικών υποδημάτων στην ιταλική αγορά. Ειδικότερα, σημειώνονται τα εξής: Μειωμένη Ζήτηση και Κατανάλωση, Διαταραχές στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, Αδυναμία Προώθησης σε Εκθέσεις και Μικρή Διείσδυση και Αστάθεια Εξαγωγών. Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε τον ανταγωνισμό και άλλες χώρες στον τομέα των υποδημάτων, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν ήταν οι ίδιες για όλες τις χώρες, και η επίδραση διέφερε ανάλογα με τη δομή της αγοράς και την παραγωγική ικανότητα κάθε χώρας.

Προοπτικές και προκλήσεις του ελληνικού υποδήματος στην ιταλική αγορά

Προοπτικές:
1. Αξιοποίηση Σχεδιαστικής Καινοτομίας: Η ελληνική υποδηματοποιία είναι γνωστή για τον δημιουργικό και καινοτόμο σχεδιασμό της, που μπορεί να προσελκύσει το ιταλικό κοινό, ειδικά στα πολυτελή και εξειδικευμένα προϊόντα.

2. Συμμετοχή σε Εκθέσεις: Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η MICAM στο Μιλάνο, προσφέρει ευκαιρίες για δικτύωση με διανομείς και εύρεση νέων συνεργατών, ενισχύοντας την προβολή των ελληνικών προϊόντων και μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διείσδυση στην αγορά.

3. Αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα:
Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς βιώσιμες λύσεις, και οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να διαφοροποιηθούν προσφέροντας οικολογικά υποδήματα.

Προκλήσεις:
1. Χαμηλό Μερίδιο Αγοράς: Η Ελλάδα έχει πολύ μικρό μερίδιο στις εισαγωγές υποδημάτων της Ιταλίας, καταλαμβάνοντας χαμηλές θέσεις (όπως η 56η στον κωδικό 640399), γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανταγωνιστικότητα.

2. Ισχυρός Διεθνής Ανταγωνισμός: Ο ανταγωνισμός από χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής όπως η Κίνα, η Ινδία και το Βιετνάμ, δυσκολεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις να κερδίσουν έδαφος σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές.

3. Αστάθεια στις Εξαγωγές: Υπάρχει σημαντική αστάθεια στις εξαγωγές, με μεγάλες αυξομειώσεις σε αρκετούς κωδικούς, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση σταθερής παρουσίας στην αγορά.

4. Διαφορές Κανονισμών: Η ελληνική παραγωγή πρέπει να προσαρμοστεί στις ειδικές απαιτήσεις και κανονισμούς της ιταλικής αγοράς, κάτι που αποτελεί εμπόδιο για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

 

Ο οίκος YSL Beauty παρουσιάζει το Libre Flowers & Flames

Ο οίκος YSL Beauty αποκαλύπτει το νέο κεφάλαιο του Libre, το Libre Flowers & Flames. Ο Κρίνος που ο Yves Saint Laurent έβαζε πάνω από όλα τα άνθη και που το όνομά του στα γαλλικά, LYS, είναι αναγραμματισμός των δικών του αρχικών, στην πιο couture ενσάρκωσή του, τον Κρίνο της Ερήμου, εντείνεται από τα λευκά άνθη της οικογένειας, τουμπερόζα και άνθος πορτοκαλιάς, στο νέο άρωμα που συνέθεσαν η Anne Flipo και ο Carlos Benaïm. Το μπουκάλι-κόσμημα που σχεδίασε η Suzanne Dalton φωτίζεται από το χρώμα χρυσαφένιας άμμου του αρώματος αντανακλώντας έτσι τη λάμψη και τη ζεστασιά που έχουν οι οσφρητικές νότες.

Μια σέξι, ατίθαση απόχρωση taupe που ανανεώνει τους κώδικες του λουλουδάτου χαρακτήρα. Λυγισμένο έτσι, ώστε να ακολουθεί την έντονη γωνία του μπουκαλιού και καρφωμένο πάνω στο γυαλί, το YSL λογότυπο λαμπυρίζει σαν κόσμημα υψηλής ραπτικής. Προσθέτοντας μια πινελιά couture ασυμμετρίας, το λοξότμητο μαύρο πώμα αναδεικνύει την κομψή, χρυσή αλυσίδα που τυλίγεται στον λαιμό του μπουκαλιού. Πιο λαμπερή από ποτέ, γεμάτη αυτοπεποίθηση και δύναμη, η Dua Lipa ενσαρκώνει τη γυναίκα Libre στη νέα, καμπάνια που σκηνοθέτησε για το Libre Flowers & Flames ο Damien Krisi. Στο δειλινό της μαροκινής ερήμου, συνεχή πηγή έμπνευσης του Yves Saint Laurent, η Dua Lipa περπατά αποφασιστικά μέσα από τους αμμόλοφους με εμβληματικό φόντο τα τεράστια φλεγόμενα γράμματα του ονόματος Libre.

O Οίκος Georg Jensen βράβευσε τη νικήτρια του διαγωνισμού «Fashion Design Project»

Ο οίκος Georg Jensen, θέλοντας να υποστηρίξει ταλαντούχους ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν το ντεμπούτο τους ως ανερχόμενοι σχεδιαστές μόδας, συμμετείχε στο φετινό Athens Fashion Week, ως Eπίσημος Xορηγός του διαγωνισμού σχεδίου «Fashion Design Project by Georg Jensen». Mέσα από διαδικασία επιλογής από κριτική επιτροπή και κοινό στα social media, νικήτρια αναδείχθηκε η σχεδιάστρια Κατερίνα Κουτσουνάκη.

Έμπνευση για το μπλε βελούδινο φόρεμα που δημιούργησε ήταν η εμβληματική Κανάτα Henning Koppel της Panton Collection που ήταν και το θέμα έμπνευσης για τον διαγωνισμό, ενώ οι vinyl μαύρες λεπτομέρειες είναι εμπνευσμένες από το Panton Tray Black Glass. Η ζώνη του φορέματος είναι εμπνευσμένη από το βραχιόλι Offspring Slim, ενώ το κόσμημα στο λαιμό του μοντέλου αποτυπώνει το δαχτυλίδι Reflect Large Link. Τέλος, για τα παπούτσια έχει αντλήσει έμπνευση από το κηροπήγιο Bloom και το Panton Tray Pink Glass. Με το χρηματικό έπαθλο που παρέλαβε, η σχεδιάστρια θα δημιουργήσει την πρώτη της προσωπική συλλογή που θα παρουσιάσει στα New Designers Awards κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας, τον Νοέμβριο.

Νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού από την Access Fashion

Η Access Fashion αναδεικνύει για ακόμα μία χρονιά τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Μέσα από τη νέα της 360° καμπάνια «Embrace Your Power», ενθαρρύνει τις γυναίκες να αγκαλιάσουν τη δύναμή τους, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία τους. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Access Fashion φωταγωγεί με ροζ χρώμα τα καταστήματά της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ διανέμει ενημερωτικό υλικό μαζί με τη χαρακτηριστική ροζ κορδέλα στο κοινό της. Η καμπάνια περιλαμβάνει επίσης ad hoc δημιουργικό περιεχόμενο για τα social media. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Access Fashion πραγματοποίησε δωρεά στον Σύλλογο Άλμα Ζωής, με στόχο την ενίσχυση των δράσεών του. Επιπλέον, προσφέρει δωρεάν πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων σε όλους τους εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένης της μαστογραφίας για τις γυναίκες. Η καμπάνια ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, με την Access Fashion να παραμένει αφοσιωμένη σε κοινωνικές πρωτοβουλίες που προάγουν τη γυναίκα και τη φροντίδα της υγείας της.