Πτώση 42% στα λειτουργικά κέρδη β’ τριμήνου για τη Hugo Boss

Η Hugo Boss επιβεβαίωσε πτώση 42% στα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου την Πέμπτη, δύο εβδομάδες μετά τη μείωση των ετήσιων προβλέψεων του γερμανικού οίκου μόδας, καθώς οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις μειώνουν την παγκόσμια καταναλωτική ζήτηση. Ο τομέας της πολυτέλειας παλεύει με τις ασθενέστερες πωλήσεις και τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους, καθώς οι αγοραστές που πλήττονται από τον πληθωρισμό μειώνουν τις δαπάνες για μόδα σχεδιαστών.

Η ύφεση των ακινήτων και η εργασιακή ανασφάλεια στην Κίνα έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα. Η Hugo Boss δήλωσε ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) μειώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, από 121 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα. Τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, στα 39 εκατ. ευρώ.

(Πηγή: Fashion Net)

Το αδύναμο γιεν δημιουργεί πονοκέφαλο για τα luxury brands στην Ασία

Οι τουρίστες συρρέουν στην Ιαπωνία για να αγοράσουν ρούχα και τσάντες υψηλής ποιότητας με έκπτωση χάρη στο αδύναμο γιεν, δημιουργώντας πονοκέφαλο στις εταιρείες ειδών πολυτελείας. H πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου-έφτασε σε χαμηλό 38 ετών έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα πριν ανακτήσει έδαφος – έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου τουριστική έκρηξη, προσελκύοντας έμπειρους αγοραστές από την Ασία και από αλλού. Οι παγκόσμιες μάρκες πολυτελείας πονοκεφαλιάζουν, επειδή τα προϊόντα τους, από τα αθλητικά παπούτσια μέχρι το ουίσκι, τείνουν πλέον να είναι φθηνότερα σε όρους δολαρίου στην Ιαπωνία από ό,τι αλλού, γεγονός που μειώνει τα κέρδη.

Ορισμένοι τουρίστες, ιδίως Κινέζοι, αναβάλλουν την αγορά επώνυμων προϊόντων στην πατρίδα τους και ξοδεύουν χρήματα στην Ιαπωνία. Η αστάθεια του γιεν σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν εύκολα να αυξήσουν τις τιμές ώστε να αντανακλούν με ακρίβεια το νόμισμα, με αποτέλεσμα να μένουν κολλημένες με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους στην Ιαπωνία – τουλάχιστον όσο το γιεν παραμένει αδύναμο.

Η αστάθεια στο νόμισμα πιέζει τα κέρδη
Η τάση αυτή αιφνιδίασε τον γαλλικό γίγαντα πολυτελείας LVMH, στον οποίο ανήκουν επίσης οι Dior και Fendi. «Έχουμε πραγματικά μια μεγάλη μετατόπιση των επιχειρήσεων από την Ασία στην Ιαπωνία», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Jean-Jacques Guiony. Αυτό είχε έναν «αποπληθωριστικό» αντίκτυπο στην επιχείρηση της LVMH στην Κίνα, καθώς οι πελάτες απέφυγαν να κάνουν αγορές στην πατρίδα τους, ασκώντας σημαντική πίεση στα περιθώρια κέρδους, είπε. Ανέφερε, επίσης, τη δυσκολία που δημιουργεί η μεταβλητότητα των νομισμάτων, καθώς τα νομίσματα μπορούν να αναιρέσουν τις κινήσεις αρκετά γρήγορα. Αυτό αναδείχθηκε έντονα αυτή την εβδομάδα, καθώς το γεν εκτινάχθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την Τετάρτη.

Έως και 300 δολάρια φθηνότερη μία τσάντα LV
Για παράδειγμα, η δημοφιλής τσάντα Alma BB της Louis Vuitton κοστίζει 14.800 γουάν στην Κίνα, το ισοδύναμο των 2.050 δολαρίων. Στην Ιαπωνία πωλείται προς 279.400 γιεν, ήτοι 1.875 δολάρια. Τον περασμένο μήνα θα ήταν διαθέσιμη για μόλις 1.725 δολάρια, όταν το γεν ήταν στο πιο αδύναμο σημείο του.

(Πηγή: Reuters)

Νέα συλλογή Soft N’ Savage από τη Rihanna

H Rihanna με τη μάρκα Savage X Fenty λάνσαρε την πιο απαλή συλλογή της, Soft N’ Savage, με κομμάτια που είναι απαλά στο άγγιγμα, αλλά άγρια στον πυρήνα τους. Η νέα συλλογή Soft N’ Savage αποτελείται από μερικά νέα στυλ, όπως το Demi Bra χωρίς επένδυση και με ενίσχυση, ένα Cheeky Panty, ένα High-Leg Bikini Panty και ένα Thong, σε έξι νέα χρώματα. Κάθε κομμάτι είναι κατασκευασμένο από μαλακό ύφασμα tricot, χωρίς ραφές, για να δημιουργεί αόρατη αίσθηση κάτω από τα ρούχα. Ενώ είναι πολυτελώς μαλακά, τα κομμάτια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υποστηρικτικά που δημιουργούν μια ομαλή, κομψή και άψογη εφαρμογή. Η συλλογή Soft N’ Savage προσφέρει μεγέθη που κυμαίνονται από 65A έως 105F και XS-4XL, με τιμές λιανικής που ξεκινούν από 22,95 ευρώ και είναι διαθέσιμη για αγορές στην ιστοσελίδα της Savage.

Παράλληλα με τη Soft N’ Savage, η Savage X Fenty κυκλοφόρησε και τις συλλογές: Snug Hug, μία συλλογή που μοιάζει με αυτο-φροντίδα και αποτελείται από ένα bralette, μια ρόμπα, ένα romper, ένα sleep short και ένα slip dress, όλα κατασκευασμένα από πλεκτό ύφασμα διπλής στρώσης για απαλή, άνετη εφαρμογή. Επίσης, τη συλλογή Savage Not Sorry, μία σέξι σειρά γυναικείων εσωρούχων από δαντέλα. Περιλαμβάνει σουτιέν με δαντέλα, σουτιέν μπαλκονέ χωρίς επένδυση, Cheeky Panty με δαντέλα, βραζιλιάνικο εσώρουχο με λουράκι και ανοιχτή πλάτη, Teddy με μπανέλα και Slip. Τέλος, τη συλλογή Bed of Dreams, η οποία περιλαμβάνει νέα στυλ ανδρικών Sleep Pants, Sleep Shorts και Sleep Tanks.

 

Παπουτσάνης: Ενίσχυση των επωνύμων προϊόντων κατά 19%

Μικρή πρώτη της τάξης του 1,4% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης το α’ εξάμηνο, και διαμορφώθηκε σε 31,7 εκατ. ευρώ (έναντι 32,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών. Για το σύνολο του έτους, εκτιμάται ενίσχυση του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2023, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι νέες συνεργασίες που ήδη υλοποιούνται.

Όσον αφορά στη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, το 29% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 18% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 36% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 17% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών. Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 12,1 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 18%. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει και το μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο ανήλθε σε 38% το εξάμηνο του 2024 έναντι 32% το εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης και της βελτίωσης του παραγωγικού κόστους μέσω του επενδυτικού πλάνου. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκ. ευρώ σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023, βελτιωμένα κατά 32%.

Τα επώνυμα προϊόντα κυριαρχούν στις επί μέρους κατηγορίες
Όσον αφορά στις επί μέρους κατηγορίες, τα επώνυμα προϊόντα παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη κατά 19% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο brand Αρκάδι, που με την είσοδο του στις νέες κατηγορίες φροντίδας ρούχων και υγρών πιάτων παρουσιάζει μία αύξηση πωλήσεων κατά 73%. Εξαιρώντας το Αρκάδι, οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων προσωπικής περιποίησης εμφανίζουν αύξηση 7% στην Ελλάδα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, κερδίζοντας σταθερά μερίδιο σε αξία σε μία αναπτυσσόμενη αγορά. Τέλος, οι εξαγωγές των επώνυμων προϊόντων Παπουτσάνης αναπτύσσονται δυναμικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφοντας ανάπτυξη κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Όσον αφορά στα επώνυμα ξενοδοχειακά προϊόντα, κινήθηκαν θετικά, παρουσιάζοντας ανάπτυξη των πωλήσεων κατά 4,5%, οδηγούμενες από τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024 (+87%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δημιουργώντας ισχυρές βάσεις για δυναμική ανάπτυξη και ενισχύοντας την παρουσία των brands της Παπουτσάνης στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις στα προϊόντα τρίτων περιορίστηκαν κατά 10%, ενώ, τέλος, οι πωλήσεις της κατηγορίας των σαπωνομαζών αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο πυλώνας των επώνυμων προϊόντων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική διψήφια ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς , μέσω του εμπλουτισμού της γκάμας των προϊόντων, της σημαντικής διαφημιστικής υποστήριξης και της ενίσχυσης της παρουσίας στα καταστήματα, καθώς επίσης και με την είσοδo σε νέες κατηγορίες με κύριο όχημα το Αρκάδι.