Επέκταση σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την GU

Η αδελφή μάρκα της Uniqlo, GU, η οποία προφέρεται jiyu (ελευθερία στα ιαπωνικά) ετοιμάζεται να επεκταθεί στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Fast Retailing Co., στην οποία ανήκουν τα δύο brands, θέλει να ενισχύσει την παρουσία της GU στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων στην Ασία επιταχύνει τις προσπάθειές της να γίνει ένας παγκόσμιος λιανοπωλητής με ετήσιες πωλήσεις ύψους 10 τρισ. γιεν (66,6 δισ. δολαρίων). Η GU έχει ελαφρώς χαμηλότερες τιμές από την Uniqlo και ρούχα που απευθύνονται σε νεότερη πελατεία, σταθερή παρουσία στην Ιαπωνία και είναι λιγότερο γνωστή σε άλλες μεγάλες αγορές.

Η ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ιδρυτή της Fast Retailing, Tadashi Yanai, να «γίνει ένας πραγματικός παγκόσμιος παίκτης», διπλασιάζοντας πρώτα τα ετήσια κέρδη σε 5 τρισεκατομμύρια γιεν μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό πρόκειται να περιλαμβάνει περίπου τζίρο 700 δισ. γιεν από την GU, δήλωσε ο Okazaki. Η μάρκα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια πρώτη επέκταση στη Βόρεια Αμερική, ανοίγοντας το πρώτο της pop-up κατάστημα στη συνοικία SoHo της Νέας Υόρκης το 2022. Υπάρχει μια συνέργεια μεταξύ της GU και της Uniqlo που καθιστά ευκολότερο το άνοιγμα καταστημάτων GU με την αξιοποίηση όσων έχει ήδη κάνει η Fast Retailing με την Uniqlo.

(Πηγή: Fashion Network)

Η βιώσιμη μόδα στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου

Παρουσιάστηκε χθες από την ΕΣΕΕ η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2023, η οποία υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο του κλάδου στην ελληνική οικονομία τόσο σε όρους απασχόλησης, όσο και Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. H Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2023 επιβεβαιώνει, για ένα ακόμα έτος, ότι ο κλάδος του εμπορίου με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 169,4 δισ. ευρώ, και στον οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 227.000 επιχειρήσεις, αποτελεί και τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας απασχολώντας 700.000 άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης, οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι η διαχείριση των ανατιμήσεων, β) οι οικονομικές υποχρεώσεις και γ) η ρευστότητα.

Η έρευνα αφιέρωσε ολόκληρη ενότητα για τη σημασία της βιωσιμότητας στη βιομηχανία της Μόδας, καθώς η βιομηχανία της μόδας θεωρείται υπεύθυνη για την εκπομπή του 10 % των παγκόσμιων αερίων θερμοκηπίου ετησίως, ο κλάδος παράγει 5,8 εκατ. τόνους απόβλητα, τα οποία αντιστοιχούν σε 12 kg αποβλήτων ανά άτομο. Για είδη ένδυσης, η κατά κεφαλή ετήσια δαπάνη στην Ευρώπη εκτιμάται σε 490 ευρώ ανά άτομο, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για την Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 260 ευρώ. Η έκθεση διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η στρατηγική της βιώσιμης μόδας θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης -δηλ. τον κλάδο της μόδας- καθώς και το εμπόριο ειδικότερα. Η βιομηχανία της μόδας και, γενικότερα, του υφάσματος αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς συγκεντρώνει 147 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, 1,3 εκατ. εργαζομένους, 143.000 επιχειρήσεις, 58 δισ. ευρώ εξαγωγές και 106 δισ. ευρώ εισαγωγές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυριαρχούν
Στον τομέα ειδών ένδυσης και υφασμάτων, το μεγαλύτερο μέρος (67%) αποτελείται από επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στα είδη ένδυσης, και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι (33%), στα υφάσματα. Ο κλάδος αποτελείται, κατά συντριπτική πλειονότητα (99,8%), από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 9 άτομα, ενώ οι επιχειρήσεις που απασχολούν 10-249 άτομα συγκεντρώνουν το 11% και οι μεγάλες (>250 άτομα) μόλις το 0,2%. Στην κατανομή της απασχόλησης στις χώρες της ΕΕ, η Ιταλία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (21%). Ακολουθούν η Ρουμανία και η Πολωνία (11%), η Πορτογαλία και η Γερμανία (9%), ενώ μικρότερη δυναμική φαίνεται ότι έχουν η Βουλγαρία (7%), η Ισπανία (6%), η Γαλλία (6%), η Τσεχία (4%), η Ουγγαρία (2%) και οι υπόλοιπες χώρες αθροιστικά (14%).

Κάτω του ευρωπαϊκού μ.ό. η κατανάλωση ειδών ένδυσης στην Ελλάδα
Η κατανάλωση ειδών ένδυσης, ανά χώρα της ΕΕ, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τις ανισότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Από τα διαθέσιμα δεδομένα, φαίνεται ότι στο Λουξεμβούργο καταγράφεται η μεγαλύτερη δαπάνη (κατά κεφαλήν)σε είδη ένδυσης, η οποία ανέρχεται στα 1.130 ευρώ, κατά το έτος 2020, ενώ στην Ουγγαρία και στη Βουλγαρία καταγράφεται η χαμηλότερη δαπάνη (170 και 130 ευρώ).

Αντίστοιχα, η Ελλάδα καταγράφει κατά κεφαλήν δαπάνη στα είδη ένδυσης 260 ευρώ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη από τον Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μερίδιο των ηλεκτρονικών πωλήσεων ενισχύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα καταγράφουν ότι το 11% του συνολικού κύκλου εργασιών προκύπτει από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ενώ, στο Δελτίο της EURATEX, σημειώνεται ότι το 68% των αγορών, μέσω e-shops, το 2020, αφορά σε είδη ένδυσης. Όπως και στον κλάδο του υφάσματος, η Κίνα συγκεντρώνει, με επίσης σημαντική διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, τη μεγαλύτερη αξία εξαγωγών ενδυμάτων, 124 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικό μερίδιο κατέχει και η ΕΕ, με 110 δισ. ευρώ. Σημαντικό μερίδιο κατέχουν επίσης το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές.

Το όραμα της ΕΕ για βιώσιμη και κυκλική μόδα
Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει τους 8 πυλώνες πάνω στους οποίους η Ε.Ε. βασίζει την πράσινη στρατηγική της για τη Μόδα και το Όραμα της ΕΕ έως το 2030 για τα βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως το 2030, που συνοψίζεται στα εξής: 1. Όλα τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ είναι: Ανθεκτικά, επιδιορθώσιμα και ανακυκλώσιμα, σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένες ίνες, απαλλαγμένο από επικίνδυνες ουσίες, είδη που έχουν παραχθεί με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα. 2. «Η γρήγορη μόδα είναι εκτός μόδας»- Οι καταναλωτές απολαμβάνουν για περισσότερο χρόνο κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. 3. Υπάρχουν ευρέως διαθέσιμες επικερδείς υπηρεσίες επαναχρησιμοποίησης και επιδιόρθωσης. 4. Σε ένα ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και καινοτόμο κλωστοϋφαντουργικό τομέα, οι παραγωγοί αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προϊόντα τους καθόλο το μήκος της αξιακής αλυσίδας. 5. Ο κανόνας είναι πλέον η κυκλικότητα και όχι η απόρριψη των ενδυμάτων, με επαρκείς ικανότητες ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης της αποτέφρωσης και της υγειονομικής ταφής.

H The Body Shop στο «στόχαστρο» της Next

Η Next, βρετανικός γίγαντας λιανικού εμπορίου που επικεντρώνεται σε εξαγορές, φέρεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της The Body Shop.
Σύμφωνα με το Sky News, η Next έχει προσεγγίσει τους διαχειριστές της FRP Advisory σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την απόκτηση «περιουσιακών στοιχείων ως μέρος οποιασδήποτε διαδικασίας πώλησης αποφασίσει να ξεκινήσει». Αλλά το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν η FRP θα διεξάγει μια συμβατική δημοπρασία και ότι «η επαφή μεταξύ της FRP και της Next είχε ήδη σταματήσει».

Επίσης, ανέφερε ότι η Next ενδιαφέρεται για την επιχείρηση εδώ και αρκετό καιρό.
Σημαντικό εμπόδιο για την Next στις όποιες φιλοδοξίες της γύρω από το The Body Shop θα ήταν το γεγονός ότι το εμπορικό σήμα και τα περιουσιακά στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας διαχείρισης και ελέγχονται από την Aurelius, η οποία αγόρασε την επιχείρηση για 207 εκατ. λίρες πριν από λίγους μήνες. Η γερμανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους πιστωτές της The Body Shop και βρίσκεται σε ισχυρή θέση όταν αποφασιστεί η τελική τύχη της επιχείρησης.

(Πηγή: Fashion Network)

Η Dua Lipa, νέα πρέσβειρα μακιγιάζ της YSL Beauty

Η YSL Beauty επαναλανσάρισε το Σαββατοκύριακο τον λογαριασμό της, εν όψει των σημαντικών νέων που είχε να μοιραστεί. Συγκεκριμένα, η μάρκα ανακοίνωσε ότι η Dua Lipa γίνεται παγκόσμια πρέσβειρα του μακιγιάζ της. Η εταιρεία δήλωσε ότι πρόκειται για «μια εμβληματική συνεργασία που υπερασπίζεται την ατομικότητα και γιορτάζει την κουλτούρα για το λανσάρισμα του YSL Loveshine, της νέας συλλογής προϊόντων χειλιών». Η εταιρεία αναφέρει, επίσης, ότι «η Dua Lipa είναι ηγέτης στον πολιτισμό και είδωλο της γενιάς της και θα συνεργαστεί με την YSL Beauty για να σπάσει τα όρια της ομορφιάς στο όνομα της τολμηρής αυτοέκφρασης και της άγριας ελευθερίας».

(Πηγή: WWD)

Η Cosmos Sport και το ΟΠΑ υπογράφουν Σύμφωνο Συνεργασίας

Σύμφωνο συνεργασίας σύναψαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Cosmos Sport. Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπέγραψαν από κοινού ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Sport, Μιχάλης Τσικνάκης, έχει στόχο την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τη δέσμευση και των δυο πλευρών για ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, ενίσχυση της έρευνας και της διασύνδεσης των αποφοίτων του ΟΠΑ με την αγορά εργασίας.

Το τετραετές πρόγραμμα συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών και την προσφορά πρακτικής άσκησης από την Cosmos Sport. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν physical ή digital συναντήσεις μεταξύ των στελεχών της Cosmos Sport και των φοιτητών του ΟΠΑ, ώστε οι πρώτοι να μεταφέρουν την εμπειρία και τεχνογνωσία τους και οι τελευταίοι να εξοικειωθούν με τους χώρους εργασίας και τη λειτουργία μιας μεγάλης και εξωστρεφούς επιχείρησης. Επιπρόσθετα, η Cosmos Sport δεσμεύεται να υποστηρίξει συνέδρια, διοργανώσεις διαγωνισμών και βραβείων και άλλων δράσεων κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς που θα διοργανώνονται από το ΟΠΑ ή από κοινού. Τέλος, η εταιρεία θα είναι χορηγός στην εφημερίδα ΟΠΑ News και στην παραγωγή podcast σε σύγχρονα θέματα ενδιαφέροντος των φοιτητών/τριών.