-->

Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει κόμβος βιώσιμης παραγωγής

Μπροστά στον ανταγωνισμό από τα ασιατικά έθνη, οι Τούρκοι εξαγωγείς ενδυμάτων είναι αποφασισμένοι να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μάρκες. Η στάση αυτή διατυπώθηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ενδυμάτων Κωνσταντινούπολης (Ihkib) κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Dirk Vantyghem, γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας κλωστοϋφαντουργίας Euratex, και εκπρόσωποι από εξέχουσες διεθνείς μάρκες. «Η Τουρκία αποτελεί μία από τις δύο χώρες, μαζί με την Κίνα, όπου κάθε συστατικό, από την ίνα μέχρι το τελικό προϊόν, είναι ενσωματωμένο στην αλυσίδα εφοδιασμού», τόνισε ο Mustafa Gültepe, πρόεδρος της İHKİB και της Συνέλευσης Τούρκων Εξαγωγέων (TIM). «Αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στα υφιστάμενα πλεονεκτήματά μας.

Η συμμόρφωση, η ανταγωνιστικότητα και τα κριτήρια βιωσιμότητας έχουν βαθιά σημασία. Πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά πρότυπα, να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα όσον αφορά την τιμολόγηση και να ενσωματωθούμε απρόσκοπτα με τη βιώσιμη ανάπτυξη», συνέχισε. Αυτή η ακλόνητη δέσμευση για τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή ευθυγραμμίζεται με έναν σαφή στόχο που έχει θέσει ο κλάδος: να αυξήσει τις τοπικές εξαγωγές ενδυμάτων από 20 σε 40 δισ. δολάρια. Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος για μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 3% έως 5% των παγκόσμιων εξαγωγών του τομέα.

Επιπλέον, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών παραγγελιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% των εξαγωγών του κλάδου, εκτός από το 15% περίπου των εξαγωγών που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2022, η Τουρκία κατατάσσεται ως ο δέκατος μεγαλύτερος προμηθευτής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αγαθά αξίας 2,8 δισ. δολαρίων. Η χώρα είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ενδυμάτων στην ΕΕ, ύψους 21,8 δισ. ευρώ, και κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά την Κίνα, με αξία 6,1 δισ. ευρώ.

(Πηγή: Fashion Network)

Η Body Shop πουλάει τμήματα δραστηριοτήτων σε Ευρώπη και Ασία

Η Aurelius, ιδιοκτήτης της εταιρείας The Body Shop, πρόκειται να πουλήσει τμήματα των επιχειρήσεων της βρετανικής εταιρείας στην Ευρώπη και την Ασία. Η Aurelius, η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα τη Γερμανία που αγόρασε το The Body Shop από τη βραζιλιάνικη Natura &Co για 207 εκατ. λίρες το Νοέμβριο, υπέγραψε συμφωνία με «ένα διεθνές οικογενειακό γραφείο για την πώληση των δραστηριοτήτων της στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης και σε τμήματα της Ασίας», καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της «υλοποίησης μιας ισχυρής στρατηγικής ανάκαμψης», ανέφερε το Retail Week.

Ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες της συμφωνίας, η πώληση περιλαμβάνει τόσο τις φυσικές όσο και τις ψηφιακές δραστηριότητες. Τα τμήματα που πωλούνται αποτελούν περίπου το 14% διεθνών πωλήσεων της μάρκας. Δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες του Ηνωμένου Βασιλείου ή τους συνεργάτες franchise που λειτουργούν σε επίπεδο χώρας ή περιοχής, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η The Body Shop δήλωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή θα της επιτρέψει να δώσει προτεραιότητα σε «στρατηγικά σημαντικές αγορές», καθώς επιδιώκει να «δημιουργήσει μια σύγχρονη και δυναμική μάρκα ομορφιάς».

(Πηγή: Fashion Network)

Στην 6η θέση των fashion retailers η Shein μέχρι το 2027

Η Shein αναμένεται να συνεχίσει την αλματώδη πορεία της και να βρεθεί στην έκτη θέση ως των retailers ενδυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποσπώντας μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της γρήγορης μόδας, έως το 2027. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα της GlobalData που προβλέπει τα μερίδια αγοράς των retailers στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2027. Αυτή τη στιγμή είναι 13η και αναμένεται θα πρέπει να φτάσει στην ένατη θέση αργότερα φέτος.

Εν τω μεταξύ, στους retailers των οποίων τα μερίδια αγοράς θα μειωθούν μέχρι το 2027 περιλαμβάνονται το Tesco (μέσω της σειράς F&F), η ASOS και το Asda (μέσω της ετικέτας George). Άλλοι fast fashion retailers που θα πληγούν από τη ραγδαία άνοδο της Shein, προβλέπεται ότι θα είναι επίσης η Boohoo Group και η PrettyLittleThing, με την GlobalData να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ευελιξία και την τιμή για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Η GlobalData αναμένει ότι η Next, η Primark και η M&S θα διατηρήσουν την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη θέση τους στην αγορά ενδυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της περιόδου.

(Πηγή: Fashion Network)

Η Omega παρουσιάζει τα νέα ρολόγια Mini Trésor

Λίγο πριν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Omega αποκαλύπτει τη νέα της σειρά με τα ρολόγια Mini Trésor. Αυτή η ρομαντική επιλογή προσφέρει πέντε ιδιαίτερα μοντέλα, το καθένα φτιαγμένο με τα δικά του χαρακτηριστικά χρώματα και έναν ιδιαίτερο συνδυασμό πολυτελών υλικών. Καθένα από τα νέα ρολόγια Mini Trésor συνοδεύεται από ένα λουράκι, με ένα σαγηνευτικό μοτίβο που το κάνει να ξεχωρίζει. Τα Mini Trésor είναι μία από τις σειρές της γυναικείας συλλογής της Omega. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, το μικρό τους μέγεθος 26 mm προσφέρει διακριτική και εκλεπτυσμένη εμφάνιση στον καρπό, ωστόσο η επένδυση από διαμάντια και οι χαρακτηριστικοί λατινικοί αριθμοί προσδίδουν σε κάθε σχέδιο μια ιδιαίτερη εμφάνιση. Επίσης, ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα ρολόγια είναι το πίσω μέρος της κάσας με καθρέφτη όπου υπάρχει το μοτίβο «Her Time» και η κορώνα στη θέση 3, χαραγμένη με ένα λουλούδι Omega, σε κόκκινο υβριδικό κεραμικό υλικό και διακοσμημένη με ένα διαμάντι. Για να προσθέσει ακόμα πιο ιδιαίτερο στυλ σε αυτά τα ρολόγια ως επιλογή για δώρο, η Omega συνδύασε καθένα από αυτά με ένα μπρασελέ από τη συλλογή κοσμημάτων της επωνυμίας, από σχέδια λουλουδιών μέχρι μοτίβα με αστέρια.

H Victoria Beckham συνεργάζεται με την Breitling

H Victoria Beckham συνεργάζεται με την Breitling για το λανσάρισμα της περιορισμένης έκδοσης συλλογής Chronomat 36 Victoria Beckham, η οποία διατίθεται σε μόλις 1.500 κομμάτια. Η συλλογή Victoria Beckham διατηρεί τα κλασικά χαρακτηριστικά του Chronomat, όπως το μεταλλικό rouleaux μπρασελέ και τα υπερυψωμένα tabs στα τέσσερα τέταρτα της στεφάνης. Αυτά συνδυάζονται με εκλεπτυσμένα νέα χρώματα εμπνευσμένα από την παλέτα Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 του οίκου Beckham, όπως το χρώμα της μέντας, midnight blue, dove gray και της άμμου.

Η συλλογή διαθέτει τόσο το λογότυπο Breitling στο καντράν όσο και τα αρχικά της Victoria Beckham στον δείκτη δευτερολέπτων, με δυνατότητα επιλογής σε κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι ή κίτρινο χρυσό – ένα ειδικό υλικό που αναβίωσε η Breitling ειδικά για αυτή τη συλλογή. Η καμπάνια της συλλογής γυρίστηκε από τον Ιταλό φωτογράφο μόδας Mario Sorrenti και παρουσιάζει το ανερχόμενο αστέρι Annemary Aderibigbe, ένα μοντέλο που ενσαρκώνει την ουσία και των δύο γυναικών Breitling και Victoria Beckham: δύναμη, πολυπλοκότητα και ένα άγγιγμα του απροσδόκητου.

Μόνο τα «απαραίτητα» και σε προσφορά, αγόρασαν μόδα οι έλληνες καταναλωτές το 2023

Σημαντική αλλαγή παρατηρήθηκε στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων e-shoppers κατά τη διάρκεια του 2023, συγκριτικά με το 2022, όπως προκύπτει από την ετήσια ανασκόπηση Fashion (Re)search του Glami. Σύμφωνα με τις απαντήσεις 4.246 Ελλήνων καταναλωτών στο διαδίκτυο, το μεγαλύτερο ποσοστό (46,8%) των συμμετεχόντων επέλεξε να διαθέσει 50-100 ευρώ μηνιαίως σε ηλεκτρονικές αγορές μόδας το 2023. Το 65,9% δαπάνησε λιγότερα χρήματα σε ρούχα και παπούτσια σε σχέση με το 2022, αφού η πλειοψηφία (45,5%) θεώρησε πως οι τιμές αυξήθηκαν κατά πολύ. Οι χαμηλότερες τιμές στο διαδίκτυο ήταν βασικό κίνητρο ώστε το 69,8% των Ελλήνων e-shoppers να εξακολουθήσει να επιλέγει τις διαδικτυακές αγορές από τα φυσικά καταστήματα, μία συμπεριφορά που ισχύει σε ακόμη 8 ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται το Glami. Ο ορισμός ενός αυστηρού budget ήταν κυρίαρχη τάση στις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων για το 2023 όσον αφορά στα προϊόντα μόδας.

Πώς κατάφεραν οι Έλληνες καταναλωτές να κρατήσουν χαμηλά τον προϋπολογισμό για ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ το 2023; Κάνοντας σημαντικά λιγότερες αγορές, επιλέγοντας μόνο τα «απαραίτητα» (56,5%) ή αγοράζοντας μόνο προϊόντα σε έκπτωση (41,1%). Ένα μικρότερο ποσοστό 20,7% επέλεξε να αγοράσει λιγότερο premium ή ακόμη και second hand προϊόντα (4,6%). Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 69,8% των Ελλήνων που επιλέγουν τις διαδικτυακές αγορές μόδας κατέδειξε ως βασικό παράγοντα τις χαμηλές τιμές που προσφέρονται από τα e-shops. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι εξοικονομούν χρόνο εφόσον δεν χρειάζεται να μετακινηθούν (60,7%) καθώς και η προσφορά περισσότερων διαθέσιμων επιλογών όσον αφορά στα brands και τις τάσεις που μπορούν να ανακαλύψουν online (53,3%). H δυνατότητα σύγκρισης των τιμών και των διαδικτυακών προσφορών αποτελεί επίσης κίνητρο για το 45,2% όπως και οι εκπτωτικοί κωδικοί που συχνά προσφέρουν τα e-shops (30,6%). Τέλος, οι online διαφημίσεις φαίνεται να επηρεάζουν μόνο το 5,9% των Ελλήνων e-shoppers.